Μαρινάκης για ραντεβού Γεραπετρίτη - Φιντάν: Περιμένουμε καλή έκβαση, όχι θεαματική

Όχι σε πρόωρες εκλογές και αλλαγή του εκλογικού νόμου. Κάλυψη σε Σταϊκούρα για τις απευθείας αναθέσεις. «Βλέπουμε θετικά το σχέδιο Μελόνι για το μεταναστευτικό». «Πάμε για χρονιά-ρεκόρ στον τουρισμό».

Μαρινάκης για ραντεβού Γεραπετρίτη - Φιντάν: Περιμένουμε καλή έκβαση, όχι θεαματική

To «γάντι» στο ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά τη συναινετική διάθεσή του σε νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, έριξε ο Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Έχουμε μπροστά μας πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, ξεκινώντας αύριο με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών μέχρι και τον Προϋπολογισμό, υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν για συναινέσεις», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τόνισε δε ότι την Τετάρτη, που θα διεξαχθεί στη Βουλή η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την Πολιτική Προστασία, «θα είναι η πρώτη ομιλία του πρωθυπουργού μετά την επανεκλογή του κ. Ανδρουλάκη. Έχουν βρεθεί ξανά στη Βουλή, δεν θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι πεδίο για έντονη αντιπαράθεση». Για το ραντεβού Μητσοτάκη -Ανδρουλάκη είπε ότι «εκκρεμεί μια πρωτοβουλία από συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη για τη συνάντηση. Τεχνικό είναι το θέμα οριστικοποίησής της».

Για τα εθνικά θέματα και τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει τόσο από τα δεξιά κόμματα όσο και από τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε: «Ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες απάντησε με απόλυτη σαφήνεια σε όλα τα ζητήματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής, χωρίς να αφήσει περιθώριο παρερμηνειών. Έβαλε το πλαίσιο για το πού ήταν η Ελλάδα πριν από πέντε χρόνια και πού είναι σήμερα. Δεν υπάρχει ζήτημα εξηγήσεων από τον πρωθυπουργό στον κ. Σαμαρά. Κάποια κόμματα και ΜΜΕ πάνε να φτιάξουν ένα επικίνδυνο και ψεύτικο αφήγημα υποχωρητικότητας της κυβέρνησης».

Σχετικά με την επικείμενη συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Δεν έχει νόημα να είμαστε ούτε αισιόδοξοι ούτε απαισιόδοξοι, σίγουρα δεν πρέπει να είμαστε αφελείς όταν υπερασπιζόμαστε τον διάλογο. Αυτός δεν σημαίνει ούτε υποχώρηση ούτε αφέλεια. Πρέπει να συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές το αντικείμενο, για εμάς είναι ένα και μόνο, ο προσδιορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο που θα μπορούσε να μπει στο τραπέζι. Επειδή η αξιοπιστία αποτυπώνεται από τις πράξεις και όχι από λόγια, αυτά που για άλλες χώρες, πολύ πιο ισχυρές, είναι ζητούμενα για την αμυντική της θωράκιση, για την Ελλάδα είναι δεδομένα. Περιμένουμε καλή έκβαση μετά από κάθε συζήτηση, όχι θεαματική».

Ο κ. Μαρινάκης διέψευσε σενάρια πρόωρων εκλογών ή αλλαγής του εκλογικού νόμου, ενώ για την ερώτηση του Νικήτα Κακλαμάνη προς τον Θόδωρο Σκυλακάκη για το χρηματιστήριο ενέργειας, σχολίασε: «Η συντριπτική πλειοψηφία όσων αναφέρει ο κ. Κακλαμάνης στην ερώτησή του, θα απαντηθούν από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος στη Βουλή. Υπάρχουν όμως σημεία της ερώτησης που είναι σε σωστή κατεύθυνση, υπάρχει στρέβλωση στη χονδρική τιμή του ρεύματος που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μαζί με άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης». Όσον αφορά τη ΔEΗ, όπως είπε, «αν κάποιος δει τη ΔEΗ υπό κατάρρευση που στοίχιζε πάρα πολλά εκατομμύρια για πολλά χρόνια και την υγιή ΔEΗ των τελευταίων ετών, δικαιώνεται η επιλογή της κυβέρνησης κατά την τελευταία πενταετία. Φανταστείτε η τότε ΔEΗ να αναγκαζόταν να διαχειριστεί τη σημερινή κατάσταση».

Για τις απευθείας αναθέσεις που κατηγορείται ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε απόλυτα τον υπουργό: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα, έχει απαντήσει ο ίδιος».

Σχετικά με την ανανέωση της θητείας του επικεφαλής της ΑΔΑΕ Γιώργου Πιτσιλή, ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Τα κριτήρια που αποφασίζει κάθε φορά η Πολιτεία είναι κριτήρια αποτελεσματικότητας. Οι αποκαλύψεις των τελευταίων μηνών για διάφορα κυκλώματα, περιγράφουν μια συνολική βούληση του κράτους μηδενικής ανοχής». Παρέπεμψε δε σε παλαιότερη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη, «νομιμότητα παντού».

Ερωτηθείς για το σχέδιο Μελόνι για το μεταναστευτικό, είπε: «Είναι δεδομένο ότι βλέπουμε θετικά κάτι τέτοιο, όμως πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες. Η Ελλάδα έχει δώσει εξετάσεις επί του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν έχουμε πια Ειδομένες, όλη η διαδικασία σέβεται τον ανθρώπινο παράγοντα. Μεγάλη σημασία έχει η εφαρμογή του Συμφώνου για το Άσυλο, όλο και περισσότεροι κορυφαίοι παράγοντες της Ε.Ε. δέχονται τις αιτιάσεις που έκανε το τελευταίο διάστημα ο Έλληνας πρωθυπουργός». Για τις επιστροφές μεταναστών, τόνισε: «Δεν έχουμε πει ποτέ ότι η πίεση δεν υπάρχει, λέμε ότι στη μεγάλη εικόνα η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση και τα τελευταία 5 χρόνια και σε σχέση με τις άλλες χώρες που δέχονται πίεση. Εννοείται ότι υπάρχει ζήτημα σε όλη την Ευρώπη, αλλά η Ελλάδα το έχει διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΝΔ να υπερψηφίσει την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για την αναστολή χρηματοδότησης των Σπαρτιατών: «Θα υπάρξει σχετική απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η κυβέρνηση αυτή, με τη συνδρομή και της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, πήρε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες ώστε να δώσει στη δικαιοσύνη τα εργαλεία να αποκλείει κόμματα-εγκληματικές οργανώσεις».

Σχετικά με τον τουρισμό και τα μειωμένα έσοδα του Αυγούστου, ανέφερε: «Μέχρι τώρα τα συνολικά στοιχεία σε όλη τη σεζόν δείχνουν ότι πάμε για χρονιά-ρεκόρ. Στο τέλος θα γίνει ταμείο και ως προς τον αριθμό αφίξεων και ως προς τις εισπράξεις. Συνολικά η εντύπωση που έχω από επιμέρους στοιχεία είναι ότι είναι μια ακόμα εξαιρετική χρονιά».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v