Εμφαση Μητσοτάκη σε οικονομία και νέο παραγωγικό μοντέλο

Το αισιόδοξο μήνυμα για την επόμενη μέρα και τα «θετικά νέα». Παρουσιάζεται σήμερα ο «παραγωγικός μετασχηματισμός» της χώρας. Έμφαση στην ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας.

Εμφαση Μητσοτάκη σε οικονομία και νέο παραγωγικό μοντέλο

Την οικονομία και τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε κάθε ευκαιρία, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει την «ανθεκτικότητα» της ελληνικής οικονομίας, παρά τις δυσμενείς διεθνείς συγκυρίες, ενώ με αφορμή και το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 που κατατέθηκε στη Βουλή, έχει εκπέμψει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα.

Στην χθεσινή, καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπηση μέσω Facebook, o κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε δύο θετικά νέα από την οικονομία: Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από την Πρωτοχρονιά του 2025 και την αναθεώρηση προς τα πάνω των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με την πρωθυπουργική επιχειρηματολογία, είναι να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας πέρυσι κατά 2,3% αντί για 2% όπως είχε αρχικά υπολογιστεί, μια αύξηση που αντιστοιχεί σε επιπλέον 5 δισ. ευρώ.

Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών βλέπουν πολύ γρηγορότερη ανάπτυξη της οικονομίας μας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, περαιτέρω μείωση της ανεργίας, διαρκή αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, δυνατότητα επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων και ανόδου των επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό της οικονομικής ανάταξης της χώρας εντάσσεται και η παρουσία του πρωθυπουργού στη σημερινή εκδήλωση του Υπουργείου Ανάπτυξης στην Εθνική Πινακοθήκη, με θέμα «Παραγωγικός μετασχηματισμός, ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας, για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα».

Το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας στοχεύει σε ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη, με τον εντοπισμό και την ανάδειξη συγκεκριμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ανά περιφέρεια, με την ορθολογική κατεύθυνση των διαθέσιμων πόρων και την ενίσχυση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Έμφαση δίνεται στην επένδυση και δη στις παραμεθόριες περιοχές, στην αντιμετώπιση της ανεργίας με διασφάλιση νέων, καλά πληρωμένων θέσεων εργασίας, καθώς και στην βιομηχανία και την καινοτομία, που αποτελούν μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα προβλέπονται η σύνδεση της καινοτομίας και της έρευνας για προϊόντα ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο και η πράσινη μετάβαση, στην οποία επενδύει πολλά ο πρωθυπουργός, ενώ ξεχωριστής σημασίας θεωρείται το έργο «Εμβληματικές Επενδύσεις εξαιρετικής σημασίας», το οποίο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με βάση τον Προϋπολογισμό του επόμενου έτους, οι 12 νέες διαφορετικές αυξήσεις αποδοχών και οι 12 μειώσεις φόρων θα συμβάλλουν στην προσπάθεια αύξησης του εισοδήματος των πολιτών, την ίδια ώρα που επιβάλλεται να τηρηθούν οι λεπτές ισορροπίες της διοχέτευσης των πεπερασμένων δημοσιονομικών πόρων και της μέγιστης δυνατής οικονομικής και κοινωνικής αποτελεσματικότητας.

Όσον αφορά το θέμα της ακρίβειας και την προσπάθεια αποκλιμάκωσης των υψηλών τιμών στα ράφια, πολλά ποντάρει η κυβέρνηση και στην εφαρμογή της μείωσης τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, όπως έκανε γνωστό χθες η Ένωση Σούπερ - Μάρκετ Ελλάδας.

Η πρωτοβουλία μείωσης τιμής αφορά πρόσκληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Τάκη Θεοδωρικάκου προς το σύνολο των προμηθευτών τροφίμων και επωνύμων καταναλωτικών προϊόντων καθώς και του οργανωμένου λιανεμπορίου (Σούπερ-Μάρκετ) της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v