Δεξιά «αγκάθια» δοκιμάζουν τη ΝΔ

Η ατζέντα των μικρών δεξιών κομμάτων και συγκεκριμένων ΜΜΕ. Η στάση του Αντώνη Σαμαρά και η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το μεταναστευτικό και ο Βίκτωρ Όρμπαν.

Δεξιά «αγκάθια» δοκιμάζουν τη ΝΔ

Τη βούλησή τους να μην επιτρέψουν στους «πατριδοκάπηλους» -όπως χαρακτηριστικά λένε- να παίξουν μικροκομματικά παιχνίδια σε βάρος πρωτίστως της ίδιας της χώρας, εκφράζουν σε όλους τους τόνους στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες του Μεγάρου Μαξίμου,  όσοι εκπροσωπούν τον «τζάμπα πατριωτισμό», με υπερβολές, ψέματα, συνθήματα κενού περιεχομένου και λαϊκίστικες κορώνες, δεν οδηγούν πουθενά και στο τέλος της ημέρας απομονώνουν και προκαλούν ζημιά στη χώρα.

Η συγκεκριμένη κατηγορία απευθύνεται στα μικρότερα δεξιά κόμματα (Ελληνική Λύση, Νίκη, Φωνή Λογικής) και συγκεκριμένα ΜΜΕ, που ειδικά στα εθνικά θέματα και το μεταναστευτικό ασκούν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, ενώ ξεχωριστή περίπτωση είναι αυτή του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, με μια σκληρή δεξιά ρητορική, βάλλει κατά ριπάς εναντίον της πολιτικής Μητσοτάκη.   

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, διαπιστώνοντας και τις δημοσκοπικές διαρροές της ΝΔ προς τα δεξιά, έχουν αποφασίσει να απαντούν στις… προκλήσεις και να υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία τις διαφορές ανάμεσα στους «δήθεν πατριώτες» και στην «υπεύθυνη -επί του πεδίου- στάση της σημερινής κυβέρνησης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ήταν καυστικός στις δηλώσεις του: «Αναρωτιέμαι πού ήταν όλοι αυτοί οι πατριώτες όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα στον Εβρο, πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε Rafale, Belharra, F-35; Εχω μιλήσει και στο παρελθόν για πατριώτες της φακής…».

Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μίλησε χθες για την «προσπάθεια κάποιων ακροδεξιών κομμάτων, κάποιων φίλα προσκείμενων σε εκείνα Μέσων, να κτίσουν ένα έδαφος, αντίστοιχο με αυτό το οποίο υπάρχει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, για να ανέβει η άκρα δεξιά και συνολικά τα άκρα στη χώρα. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε αυτό, απαντώντας με την δύναμη των επιχειρημάτων μας και της πολιτικής μας».

Οι ελληνικές διεκδικήσεις

Στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου, ειδικά όσον αφορά το μεταναστευτικό, υπενθυμίζουν πως την τελευταία πενταετία οι διαμένοντες μετανάστες σε δομές φιλοξενίας έχουν μειωθεί από 93.000 σε 23.000, ενώ και οι δομές από 130 έχουν μείνει 30. Επιχειρούν δε να ταυτίσουν τις απόψεις των Κυριάκου Βελόπουλου, Δημήτρη Νατσιού και Αφροδίτης Λατινοπούλου (η οποία τελευταία έχει την… τιμητική της στις κυβερνητικές ανακοινώσεις), με αυτές του Ούγγρου πρωθυπουργού, Β. Όρμπαν. Εφόσον υιοθετηθούν αυτές, λένε στην κυβέρνηση, τότε δεν προχωράνε οι ελληνικές διεκδικήσεις και οι μετανάστες στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά πολύ.

Όσον αφορά το νέο «κτύπημα» του Αντώνη Σαμαρά από την Κύπρο, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορούν να κρύψουν την ενόχλησή τους.

«Είναι σεβαστές οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα είχε συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν και θυμίζω ότι και επί ημερών του έγιναν διερευνητικές επαφές με την Τουρκία», δήλωσε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Το ότι συζητάμε δε σημαίνει ότι ξεπουλάμε, ότι συμφωνούμε ή ότι προδίδουμε κανέναν. Και η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στην ιστορία της αυτή την ακραία ρητορική που δεν υπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα και δεν κομίζει καμία ουσιαστική εναλλακτική στο τραπέζι. Στηρίζω απόλυτα τον ΥΠΕΞ σε αυτό, θα συνεχίσουμε να συζητάμε, έχω μιλήσει 6 φορές με τον Ερντογάν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Έχουμε πολύ δρόμο για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αυτό ως απάντηση σε όλους θεωρούν τον εαυτό τους περισσότερο πατριώτες απ’ ότι εμείς. Υποψιάζομαι πως στην πρώτη πραγματική κρίση, θα είναι οι πρώτοι που θα βάζαν την ουρά στα σκέλια».

Κυβερνητικά στελέχη αναρωτιούνται για το σκοπό των διαρκών διαφοροποιήσεων του Αντώνη Σαμαρά από την επίσημη γραμμή και, με δεδομένη την έλλειψη διαύλου επικοινωνίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτιμούν ότι θα συνεχίσει την έντονη κριτική στην κυβέρνηση.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v