ΣΥΡΙΖΑ: Εντονες συζητήσεις για αναβολή συνεδρίου-εκλογών

Ολγα Γεροβασίλη: «Προσωπικά θέλω, δεν ξέρω τι μπορεί να χρειαστεί να γίνει». Αναβολή δύο εβδομάδων ζήτησε ο Χρ. Σπίρτζης. Το άλλοθι των «επεισοδίων» σε οργανώσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Εντονες συζητήσεις για αναβολή συνεδρίου-εκλογών

Ένα βήμα πιο κοντά στην αναβολή του συνεδρίου και των προεδρικών εκλογών φαίνεται ότι βρίσκεται η νέα πλειοψηφία στα ηγετικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διαφαίνεται ως επιχείρημα “η διασφάλιση της εσωκομματικής ηρεμίας” με αφορμή τα “φραστικά επεισόδια” στις οργανώσεις της βάσης μεταξύ οπαδών των δύο πλευρών.

Από την πλευρά Κασσελάκη γίνεται λόγος για “τακτική οπισθοχώρηση” επειδή το κλίμα στη βάση είναι "υπέρ του προέδρου”, οπότε η αναβολή του σχεδιάζεται για να εξατμιστεί αυτή η στήριξη.

Δεδομένης της πίεσης χρόνου, τυχόν αναβολή του συνεδρίου (που είναι προγραμματισμένο για τις 8-10 Νοεμβρίου) πρέπει να αποφασιστεί άμεσα από την Κεντρική Επιτροπή, καθώς το επόμενο Σαββατοκύριακο είναι μέσα στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, ενώ το μεθεπόμενο… θα εκλέγονται οι σύνεδροι.

Ο,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει γρήγορα”, παραδέχονται στελέχη της νέας πλειοψηφίας, ενώ οι διαθέσεις θα φανούν σήμερα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Μετά τον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος ζήτησε προχθές αναβολή του συνεδρίου “για δύο εβδομάδες”, η Όλγα Γεροβασίλη άφησε επίσης να εννοηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και έκανε προσεκτική χρήση των λέξεων.

“Προσωπικά θέλω να γίνει το συνέδριο στις καθορισμένες ημέρες, δεν ξέρω τι μπορεί να χρειαστεί να γίνει”, απάντησε (στο Mega), προσθέτοντας, για την πλευρά Κασσελάκη: “Αν μας βάλει βόμβα, τορπίλη με τον κόσμο που μαζεύει, με τις προβοκάτσιες, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ευτελίζεται ο χώρος μας”.

H κ. Γεροβασίλη ξέκοψε κάθε περιθώριο συζήτησης να είναι υποψήφιος πρόεδρος ο κ. Κασσελάκης, δηλώνοντας: “Έχει ήδη κριθεί ότι δεν θα είναι υποψήφιος”.

Λίγη ώρα αργότερα εκδηλώθηκε “φραστικό επεισόδιο” στη συνεδρίαση της οργάνωσης Καλλιθέας, το οποίο διαδόθηκε ως “προπηλακισμοί” και “επεισόδια”.

“Ήταν μία στιγμιαία φραστική ένταση ανάμεσα σε οπαδό του Παύλου Πολάκη και σε οπαδό του Σωκράτη Φάμελλου, δεν υπήρξε προπηλακισμός”, αναφέρουν πηγές από την πρώτη πλευρά, ενώ σε ανάλογη διάψευση προχώρησαν επτά μέλη της οργάνωσης.

Δεν τον διαγράφει το “Πειθαρχικό”

Το έτερο σενάριο για διαγραφή του κ. Κασσελάκη σκοντάφει στην απροθυμία της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας. Αυτό φάνηκε από την (προ ημερών) καταψήφιση της παραπομπής του κ. Κασσελάκη με το ερώτημα της διαγραφής που έκανε το μέλος της Κ.Ε., Θέμης Μουμουλίδης.

Υπενθυμίζεται ότι για την “ποινή” της διαγραφής απαιτείται πλειοψηφία 10 μελών σε σύνολο 15 (των 2/3 δηλαδή) η οποία δεν υπάρχει “και πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί”, όπως αναφέρουν πηγές.

Η κ. Γεροβασίλη έδωσε “σήμα” και επ' αυτού, τονίζοντας χθες πως “ο κ. Κασσελάκης μπορεί να είναι απλός σύνεδρος στο συνέδριο εάν τον εκλέξει η οργάνωση στην οποία ανήκει”. Για να εκλεγεί σύνεδρος όμως πρέπει… να είναι μέλος, οπότε, όπως προκύπτει, στη συζήτηση για διαγραφή του μπήκε “άνω τελεία”.

“Χαμός” με τις 10.000 εγγραφές

Το εναντίον του κλίμα στα υψηλά κλιμάκια της Κουμουνδούρου …ανέβηκε κλίμακα με αφορμή την πλατφόρμα “Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ” (odikosmasyriza.gr), την οποία παρουσίασε προχθές ο κ. Κασσελάκης, καλώντας να γραφτούν σ' αυτή τα μέλη του κόμματος που τον στηρίζουν.

Ο “επίσημος” ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε σφοδρά στον κ. Κασσελάκη κάνοντας λόγο για “δημιουργία κόμματος μέσα στο κόμμα”, ώστε να έχει έτοιμο τον “στρατό” του εάν υποχρεωθεί να ιδρύσει δικό του κόμμα.

Στην πλατφόρμα πάντως είχαν γραφτεί μέχρι χθες το βράδυ “λίγο πάνω από 10.000 μέλη”, όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρώην προέδρου, με την επισήμανση ότι οι εν λόγω εγγραφές είναι “καθαρές” διότι έχουν ελεγχθεί και δεν αφορούν “τρολς”.

Επειδή η Κουμουνδούρου αποτρέπει τη χρήση αυτής της πλατφόρμας (με το επιχείρημα ότι δεν είναι η επίσημη του ΣΥΡΙΖΑ, η πλευρά Κασσελάκη διευκρινίζει πως όποιος εγγράφεται σε αυτή και δεν είναι μέλος του κόμματος, πρέπει να εγγραφεί και στην επίσημη (isyriza.gr) ώστε να αποκτήσει την ιδιότητα του μέλους - αν δεν είναι ήδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v