Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα Αριστερά: Πρόταση νόμου για τη συμμετοχή του κοινού σε περιβαλλοντικά θέματα

«Παρά το πλήθος διατάξεων του διεθνούς, ενωσιακού και εθνικού δικαίου που προβλέπουν τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων για το περιβάλλον, το πλαίσιο αυτό στην Ελλάδα είναι διάσπαρτο, αποσπασματικό, ανεπαρκές και εφαρμόζεται ελλιπώς στην πράξη».

Νέα Αριστερά: Πρόταση νόμου για τη συμμετοχή του κοινού σε περιβαλλοντικά θέματα

Η Νέα Αριστερά κατέθεσε πρόταση νόμου για την ενίσχυση και επέκταση της συμμετοχής του κοινού στα περιβαλλοντικά θέματα, στηρίζοντας το αίτημα της κοινής πρωτοβουλίας 12 φορέων της κοινωνίας των πολιτών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Αριστεράς

Η Νέα Αριστερά έχει θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα της τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης καθώς και της πράσινης μετάβασης με όρους κλιματικής δικαιοσύνης. Ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για την επίτευξη δικαιοσύνης είναι η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία σχεδιασμού, παραγωγής και υλοποίησης των δημόσιων πολιτικών.

Σήμερα, καταθέσαμε πρόταση νόμου για την ενίσχυση και επέκταση της συμμετοχής του κοινού στα περιβαλλοντικά θέματα, στηρίζοντας το αίτημα της κοινής πρωτοβουλίας 12 φορέων της κοινωνίας των πολιτών: Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Καλλιστώ, Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ), Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, Greenpeace, Vouliwatch, και WWF Ελλάς.

Η διαρκώς επιδεινούμενη κλιματική κρίση και η ραγδαία απώλεια της βιοποικιλότητας θα δημιουργούν όλο και συχνότερα καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Απαραίτητο συστατικό της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050, με όρους δικαιοσύνης, είναι η ενεργή συμμετοχή των πολιτών και όλων των κοινωνικών ομάδων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που λαμβάνονται για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και των ολοένα και πιο έντονων φαινομένων που αυτή προκαλεί.

Παρά το πλήθος διατάξεων του διεθνούς, ενωσιακού και εθνικού δικαίου που προβλέπουν τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων για το περιβάλλον, το πλαίσιο αυτό στην Ελλάδα είναι διάσπαρτο, αποσπασματικό, κατά περιπτώσεις ανεπαρκές και κυρίως εφαρμόζεται ελλιπώς στην πράξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δημόσια διαβούλευση των νομοσχεδίων, όπου στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τα σχόλια του κοινού δεν λαμβάνονται υπόψη.

Ιδιαίτερα η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι περιφρονεί πλήρως τη διαδικασία της διαβούλευσης και αρνείται τη συμμετοχή της κοινωνίας στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δημόσιων πολιτικών. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις το Εθνικό Σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και η απολιγνιτοποίηση, που αποτελεί ένα πρώτο παράδειγμα της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα.

Η προβληματική αυτή κατάσταση αποτυπώνεται στην απογοήτευση αλλά και τις έντονες ανησυχίες των ίδιων των πολιτών, που κατατάσσονται πρώτοι μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών που θεωρούν τις φυσικές καταστροφές ως τον νούμερο ένα παράγοντα επισφάλειας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους (βλ. πρόσφατο ευρωβαρόμετρο).

Επιπλέον το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το κράτος δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων αναφέρεται σε έντονες ανησυχίες για τις πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι και οι ισορροπίες, που έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις, είναι ουσιώδεις για μια ισχυρή δημοκρατία.

Η πρόταση νόμου, που καταθέσαμε σήμερα, στόχο έχει την ενίσχυση και την επέκταση των νομοθετικών προβλέψεων για τη συμμετοχή του κοινού – και ιδιαίτερα των τοπικών κοινωνιών – σε όλο το φάσμα της παραγωγής και εφαρμογής της νομοθεσίας και των διοικητικών πράξεων που αφορούν το περιβάλλον, την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας αλλά και τη συμβολή των πολιτών στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Καλούμε όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να στηρίξουν την πρόταση νόμου για την ενδυνάμωση και την ουσιαστική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη χάραξη και την εφαρμογή των δημόσιων περιβαλλοντικών πολιτικών με στόχο την προστασία του δικαιώματος σε ένα υγιές, καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον και την κλιματική δικαιοσύνη.

* Δείτε τη πρόταση νόμου και την αιτιολογική έκθεση ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v