«Ινστιτούτο Τσίπρα»: Σε αναζήτηση προοδευτικών απαντήσεων για την ακρίβεια

Εκδήλωση την Τρίτη με ομιλητές «τρεις πρώην υπουργούς Οικονομίας προοδευτικών κυβερνήσεων»: Ν. Χριστοδουλάκη, Λ. Κατσέλη, Γ. Δραγασάκη. Παρέμβαση Γ. Χουλιαράκη και κλείσιμο από Α. Τσίπρα.

«Ινστιτούτο Τσίπρα»: Σε αναζήτηση προοδευτικών απαντήσεων για την ακρίβεια

Με άρωμα κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συμμετοχές έκπληξη, όπως του πρώην υπουργού Οικονομικών και επικεφαλής του προγράμματος του (σημερινού) ΠΑΣΟΚ, Νίκου Χριστοδουλάκη, θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, η εκδήλωση του “Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα” με θέμα την ακρίβεια.

Όπως αναφέρεται από το Ινστιτούτο, στη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης “θα συζητήσουν τρεις πρώην υπουργοί Οικονομίας προοδευτικών κυβερνήσεων” για τη σύγκλιση με την ΕΕ, την αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας και την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Οι τρεις πρώην υπουργοί θα είναι ο Νίκος Χριστοδουλάκης (επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη), η Λούκα Αρσένη (επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου) και ο Γιάννης Δραγασάκης (επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα).

Όπως προκύπτει από τη σύνθεση, ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του δίνουν “σώμα” στην αναζήτηση προοδευτικών απαντήσεων, χωρίς να τίθεται ως προϋπόθεση το “πράσινο φως” από τα κόμματα στα οποία ανήκουν.

Στη συγκεκριμένη ενότητα πάντως δεν μετέχουν “εκπρόσωποι” του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, στοιχείο που ερμηνεύεται ως κίνηση μη εμπλοκής στην εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό του.

Ο ακριβής τίτλος είναι “Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας”. Όπως τονίζεται από συνεργάτες του κ. Τσίπρα:

  • Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο για τις διεθνείς και ευρωπαϊκές οικονομικές εξελίξεις, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη αβεβαιότητα, γεωπολιτικό κατακερματισμό και οικονομική επιβράδυνση.
  • Η ακρίβεια διογκώνεται και όλο και περισσότεροι πολίτες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας, με τις προκλήσεις για την ανάπτυξη, την εργασία, τη μεσαία και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, να γίνονται όλο και πιο εμφανείς.
  • Ως εκ τούτων, η ανάγκη για αξιόπιστες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και τομεακές πολιτικές, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθεκτικότητα, είναι επιτακτική.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Χουλιαράκης, θα ανοίξει την ημερίδα με αναφορά στις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, ο Γιώργος Ιωαννίδης θα παρουσιάσει έρευνα του ΚΕΠΕ με θέμα "Εκτίμηση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τα νοικοκυριά βάσει του εισοδήματός τους".

Όπως συνέβη και στην πρώτη εκδήλωση του Ινστιτούτου τον Ιούνιο (σ.σ. με συνδιοργάνωση του “Ιδρύματος Ζόραν Ζάεφ”) για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα παρουσιαστεί δημοσκόπηση της Metron Analysis, από τον Στράτο Φαναρά και τον Γιάννη Μπαλαμπανίδη, με θέμα "Ακρίβεια και κόστος ζωής".

Πέραν τούτων, ειδικοί θα αναφερθούν στη σημασία της αντιμετώπισης της ακρίβειας και των ανισοτήτων, με προώθηση πολιτικών “που προασπίζουν τα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας παράλληλα όρους υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά απέναντι σε πρακτικές καρτέλ”, όπως τονίζεται.

Οι ειδικοί είναι από τον τομέα της ενεργειακής πολιτικής (Επιστήμη Οικονομοπούλου, Δικηγόρος - Clifford Chance), της στεγαστικής πολιτικής (Θωμάς Μαλούτας Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Μαρία Καραγιάννη- Προγράμματα Στέγασης Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης), καθώς και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου ΕΝΑ Τάκης Κορκολής.

Στη συζήτηση θα παρέμβει η υποψήφια Πρωθυπουργός του Νέου Λαϊκού Μετώπου, Lucie Castets, η οποία θα μεταφέρει την εμπειρία από την Γαλλία και θα αναφερθεί στις προοπτικές που έχει η ανάπτυξη ενός κυβερνητικού προγράμματος στην Ευρώπη που να μπορεί να ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις.

Η εκδήλωση θα κλείσει την ίδια ημέρα με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v