«(Ξανα)κλείνει το μάτι» στην μεσαία τάξη η κυβέρνηση

Πρωτοβουλίες ενίσχυσης του εισοδήματος νοικοκυριών, μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών. Αναζητά αντίδοτο στην ακρίβεια και το υψηλό κόστος ζωής.

«(Ξανα)κλείνει το μάτι» στην μεσαία τάξη η κυβέρνηση

Την επαναπροσέγγιση της μεσαίας τάξης, μέσω συγκεκριμένων πολιτικών της επιλογών, επιχειρεί η κυβέρνηση. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για νοικοκυριά, μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες, κάποιοι από τους οποίους διαπιστώνεται τελευταία ότι έχουν άρει ή θέσει υπό αμφισβήτηση την εμπιστοσύνη τους προς τη ΝΔ. Είναι πολίτες που στις περσινές εθνικές εκλογές ψήφισαν την κυβερνητική παράταξη, αλλά τον τελευταίο χρόνο φέρονται δυσαρεστημένοι με κάποιες αποφάσεις της.

«Ήρθε η ώρα να ξανασυστηθούμε μαζί τους», σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, την ώρα που αναζητείται αντίδοτο στην ακρίβεια και το υψηλό κόστος ζωής.

Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών είναι να συνεχιστεί η πολιτική των φοροαπαλλαγών και της στήριξης των εισοδημάτων, με βάση το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ. «Μπορούμε να φέρουμε μπροστά μέτρα που θα έρχονταν μετά από κάποιους μήνες. Αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε μέσα στην τετραετία. Όπως κάναμε με το τέλος επιτηδεύματος», δήλωσε σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «δεν θέλουμε να μπούμε σε μια λογική πλειοδοσίας. Άλλωστε, ξέρετε πολύ καλά ότι καμία χώρα πλέον της Ε.Ε. δεν μπορεί να παραβεί τον κανόνα του Μεσοπρόθεσμου».

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο υπενθυμίζουν ότι την πρώτη τετραετία η κυβέρνηση μείωσε ή κατήργησε πενήντα φόρους – φορολογικούς συντελεστές και την δεύτερη τετραετία -όπως λένε- συνεχίζει στην ίδια ακριβώς λογική.

Δώδεκα συντελεστές

Παραπέμπουν στις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, με τη μείωση περαιτέρω δώδεκα φορολογικών συντελεστών από τις αρχές του 2025, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που θα επεκταθεί και στα μπλοκάκια. Μέτρο που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν δυσφορήσει με τον επιβαλλόμενο τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων τους.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε χθες πτυχές του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που, όπως είπε, έχει σημαντικά οφέλη για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους. 

Αυτό περιλαμβάνει και το πολυσυζητημένο θέμα της φορολόγησης των φιλοδωρημάτων, για το οποίο αναγκάστηκε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από το TikTok, να περιγράψει την «δίκαιη και ισορροπημένη λύση για μια κρίσιμη κατηγορία εργαζομένων».

Το πρωθυπουργικό επιτελείο φέρεται αποφασισμένο να επικοινωνήσει ακόμα περισσότερο στους πολίτες την εφαρμοζόμενη πολιτική για την στήριξη του εισοδήματός τους, με την διαρκή αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, το πρόωρο ξεπάγωμα των τριετιών, την αύξηση του αφορολόγητου για  οικογένειες με παιδιά και τη μείωση της ανεργίας.

«Παραλάβαμε μια χώρα όπου το 70% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα αμειβόταν κάτω από 1.000 ευρώ, το ποσοστό αυτό ευτυχώς έχει μειωθεί στο 54%, αλλά ακόμα πρέπει να μειωθεί κι άλλο. Ο μέσος μισθός από 1.046 έχει πάει 1.300 ευρώ, θέλουμε να το πάμε 1.500 ευρώ και θα τον πάμε», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v