Έντονη κριτική στην κυβέρνηση και δη στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για την εφαρμοζόμενη πολιτική για τα κόκκινα δάνεια, άσκησε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, στο πλαίσιο σχετικής ερώτησης που είχε καταθέσει στον υπουργό.
Ο Γιώργος Βλάχος, αναφερόμενος στην προηγούμενη αντίστοιχη ερώτηση που είχε καταθέσει με άλλους δέκα γαλάζιους βουλευτές για το ίδιο θέμα, χαρακτήρισε «σημεία των καιρών» να απαντά ο κ. Χατζηδάκης πρώτα με δελτίο τύπου και την επόμενη μέρα να ενημερώνονται οι βουλευτές. «Τι να πω;», διερωτήθηκε.
Τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Χατζηδάκη ότι «μας υπενθυμίσατε τι έχει γίνει. Ξέρουμε τι έχει γίνει και το ξέρουν καλά οι πολίτες, γι΄αυτό καταψήφισαν την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως δώσαμε στις τράπεζες και τα funds και το πεπόνι και το μαχαίρι. Δεν ζητάμε να χαρίσετε σπίτι σε κάποιον που δεν του ανήκει, ζητάμε απαλλαγή από το άδικο και την υπερβολή».
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι έχει απαντήσει σε αυτή την ερώτηση στη Βουλή προσφάτως. Ωστόσο, σημείωσε πως «μου δίνεται η ευκαιρία ξανά να σημειώσω κάποια στοιχεία για την δική σας ενημέρωση και την ενημέρωση των πολιτών. Και οι δύο έχουμε την ίδια κοινωνική ευαισθησία. Να θυμόμαστε ότι εάν κινηθεί κανείς αλόγιστα, με λαϊκιστικές πρακτικές, στο τέλος την πληρώνουν οι καταθέτες και οι φορολογούμενοι και όχι οι τράπεζες».
Τα μισά από τα μέτρα που προτείνονται, υποστήριξε, «έχουν ήδη υλοποιηθεί ή υλοποιούνται, ενώ κάποια άλλα θα μας οδηγήσουν σε κάποιες από τις βασικές αρχές του νόμου Κατσέλη, προς ζημία των δανειοληπτών. Η κυβέρνηση παρέλαβε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια το 2019. Μετά τις εκλογές του 2023, η κυβέρνηση ενίσχυσε το οπλοστάσιό της με διάφορες πρωτοβουλίες. Δεν μειώθηκαν απλώς τα κόκκινα δάνεια, αλλά εκεί που το 2019 στα 100 πράσινα δάνεια αντιστοιχούσαν 100 κόκκινα, τώρα στα 100 πράσινα αντιστοιχούν μόνο 50 κόκκινα δάνεια. Δεν έτυχε, πέτυχε. Η πρόοδος αυτή αφορά κυρίως τους δανειολήπτες και όχι τις τράπεζες. Την κοινωνική ευαισθησία δεν την εκχωρούμε σε κανέναν», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.
Στην δευτερολογία του, ο Γιώργος Βλάχος παρατήρησε ότι ο κ. Χατζηδάκης επανέρχεται στο τι ψηφίστηκε στη Βουλή. «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μας έχουν πολιορκήσει αυτό το διάστημα, δεν καταλαβαίνουν το καλό τους; Παρουσιάζετε έναν κόσμο ιδανικά φτιαγμένο. Δεν λειτουργεί τίποτα. Γιατί πρέπει αυτόν που απορρίπτει ο εξωδικαστικός να μην το γνωρίζει; Δεν δίνουμε δικαίωμα σε αυτούς τους ανθρώπους να βρουν το δίκιο τους, για να μην υπάρξει συμφόρηση στα δικαστήρια. Η στατιστική είναι η επιστήμη της απάτης. Την διαβάζεις όπως θέλεις».
Παράλληλα, ο γαλάζιος βουλευτής ανέφερε δύο παραδείγματα πολιτών που έχασαν τις περιουσίες τους. Ζήτησε δε «να τα δούμε και να προσέλθουμε αποδίδοντας δικαιοσύνη στο σύστημα, που είναι ευνοϊκό για τις τράπεζες, τα funds και τους servicers. Να δούμε τι μέτρα μπορούμε βελτιώσουμε. Αν έχουμε κάνει κάτι λάθος, να το διορθώσουμε. Ούτε την κυβέρνηση θα ρίξω ούτε κανένας συνάδελφος, απλώς μεταφέραμε την φωνή των συμπολιτών μας. Συμφωνώ ότι βρισκόμαστε στο ίδιο καράβι, αλλά να τολμήσουμε. Τις τράπεζες έσωσε ο λαός, όχι μόνο για να του φυλάνε τις καταθέσεις».
Ανταπαντώντας ο Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε: «Θα ήταν απαράδεκτο από την πλευρά μου να ζητήσω από οποιονδήποτε βουλευτή να μετανοήσει. Μην μου ζητάτε να εφαρμόσω πράγματα που θα ήταν εσφαλμένα και ο λογαριασμός από τους πολίτες θα ερχόταν σε εμένα και όχι σε εσάς. Απαιτείται ένας συνδυασμός δημοσιονομικής σοβαρότητας και κοινωνικής ευαισθησίας. Είπα ότι περιορίστηκε το πρόβλημα, όχι ότι είναι ανύπαρκτο. Τους τελευταίους μήνες το πρόβλημα πολύ λιγότερο συζητείται στην κοινωνία γιατί τρέχει γρήγορα ο εξωδικαστικός. Τα γνωρίζει η κοινωνία. Όπως επίσης ότι με εμάς κυβέρνηση υπάρχουν υποχρεώσεις των services από τον περασμένο Δεκέμβριο και ο νόμος θα εφαρμοστεί μέχρι την τελευταία λέξη του. Λαϊκιστής δεν πρόκειται ποτέ να γίνω, ούτε προσωρινά ευχάριστος, δεν θα φύγω από βασικές αρχές όπως η γραμμή της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας».
Σε αυτή τη λογική, όπως είπε, «το να συζητήσουμε υιοθέτηση προτάσεων για να γυρίσουμε στην λογική του νόμου Κατσέλη, δεν έχει νόημα. Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε προτάσεις για βελτιώσεις, όλα τα εξετάζουμε, αλλά η αγορά λειτουργεί κάθε μέρα, δοκιμάζονται οι πρωτοβουλίες στην πράξη. Δεν σας λέμε ότι όλα είναι τέλεια, αλλά τα πράγματα βελτιώνονται και χάρις στην δική σας ψήφο, υιοθετούμε πρωτοβουλίες που υπηρετούν την οικονομία και λαμβάνουν υπόψιν την πίεση που δέχονται όσοι έχουν κόκκινα δάνεια.
Συνολικά το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε 92,2 δισ. ευρώ, ενώ τώρα έχουν μειωθεί σε 69 δις ευρώ και βαίνουν μειούμενα. Προφανώς δεν πανηγυρίζουμε για ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα ούτε περιμένουμε να μας πει κανείς ευχαριστώ. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε με ευαισθησία και σοβαρότητα αυτή την προσπάθεια.
Κληρονομήσαμε ένα τεράστιο πρόβλημα και το έχουμε περιορίσει σε σημαντικό βαθμό. Οφείλουμε να εξετάσουμε τα ζητήματα σε βάθος, να διδασκόμαστε από τις εμπειρίες του παρελθόντος και να εφαρμόσουμε τα μέτρα που ψηφίσαμε. Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε μέτρα που έχουμε ήδη ψηφίσει, ενώ θα προχωρήσουμε μπροστά με βάση τις καλές διεθνείς πρακτικές. Είμαι βέβαιος ότι και οι δυο έχουμε την ίδια ανησυχία, είμαι στη διάθεσή σας και στο γραφείο και στη Βουλή να συζητήσουμε οποιοδήποτε θέμα στο πλαίσιο των αρχών της ΝΔ».