ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα η απόφαση για αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη

(upd1) «Τελειώνουμε μαζί του, δεν θα διεκδικήσει πάλι την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ», διαμηνύεται από «87» και τμήμα των «ενδιάμεσων». Έντονη συζήτηση για ολιγόμηνη αναβολή συνεδρίου και εκλογών. Για «υπονόμευση του πολιτεύματος» τον κατηγόρησε η Γεροβασίλη.

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα η απόφαση για αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη

Με έλεγχο σε όσους μπαίνουν στην αίθουσα που θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι μέλη της, ξεκίνησε η σημερινή διαδικασία που, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα ολοκληρώσει το “δράμα” του ΣΥΡΙΖΑ.

“Δεν θα είναι πάλι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ”. Αυτή είναι η ειλημμένη απόφαση των “87” και πολλών από τους “ενδιάμεσους” στα όργανα για την “τύχη” του Στέφανου Κασσελάκη. Πλην απροόπτου, αυτή θα είναι και η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να τον βγάλει εκτός προεδρικής διεκδίκησης.

Η απόσυρση του εξώδικου που είχε αποστείλει στην Κ.Ε. για τη διαρροή του πόθεν έσχες του, αιφνιδίασε αρχικά τους παραπάνω, καθώς την είχαν θέσει ως μία από τις προϋποθέσεις για να ξανασκεφτούν την υποψηφιότητα του. Στη συνέχεια όμως, στελέχη των “87” σχολίασαν πως το πρόβλημα είναι η αποστολή του εξώδικου αυτή καθ΄εαυτή, οπότε δεν αλλάζει τίποτα από την απόσυρση του.

Και όχι μόνο: η Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας χθες στην Πολιτική Γραμματεία, κατηγόρησε τον κ. Κασσελάκη ότι υπονομεύει το πολίτευμα της χώρας, επειδή στην προχθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη (στον Νίκο Χατζηνικολάου) είπε ότι είναι υπέρ της αμεσοδημοκρατίας. Προχώρησε μάλιστα κι ένα βήμα παραπάνω λέγοντας πως μία τέτοια άποψη θα στερούσε (από τον ΣΥΡΙΖΑ) το δικαίωμα να κατέβει στις εθνικές εκλογές.

Επ΄αυτού, ο κ. Κασσελάκης της απάντησε, με ανάρτηση, πως περιπτώσεις αμεσοδημοκρατίας είχαν συμπεριληφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, επί κυβέρνησης Τσίπρα, στις προτάσεις για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, οι οποίες δεν ψηφίστηκαν από την Αναθεωρητική Βουλή επειδή είχε κερδίσει πλέον η ΝΔ τις εκλογές.

Όπως προκύπτει από όλες τις πληροφορίες, η απόφαση να μην είναι υποψήφιος ο κ. Κασσελάκης υπερβαίνει κάθε προϋπόθεση που τίθεται και …τηρείται, ακριβώς επειδή η απόφαση “σήμερα τελειώνουμε μαζί του” θα τηρηθεί “μέχρι κεραίας”, όπως λένε.

Προς το παρόν, δείχνει να έχει υποχωρήσει η σκέψη για διαγραφή του από το κόμμα, αφενός επειδή πολύ δύσκολα θα περνούσε από την Επιτροπή Δεοντολογίας και, αφετέρου, διότι, κατά το νέο σκεπτικό, “το μείζον είναι να μην φτάσει μέχρι τις προεδρικές κάλπες, αν θέλει να είναι απλό μέλος, ας είναι”.

Τεμπονέρας επιβεβαιώνει… Κασσελάκη

Ως εκ τούτων, οι υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη μιλούν για “τις μάσκες που έπεσαν” και για την βεβαιότητα που έχει η νέα πλειοψηφία στην Κουμουνδούρου πως εάν μετέχει στις προεδρικές εκλογές “θα τις ξανακερδίσει”.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Κασσελάκης κατήγγειλε ευθέως προχθές την ύπαρξη σχεδίου “να αναβληθούν το συνέδριο και οι εκλογές, να διοικηuεί το κόμμα από ‘επιτροπή σωτηρίας’ και να μην είμαι εγώ υποψήφιος” όταν, τελικά, γίνουν.

Εντύπωση προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος, παρότι έχει παραιτηθεί εδώ και ήνες από την Κεντρική Επιτροπή, πρότεινε δημοσίως …ακριβώς αυτό: την αναβολή συνεδρίου - εκλογών μέχρι τις αρχές του 2025 και μέχρι τότε χρέη προέδρου να ασκούν τα όργανα.

Στην Πολιτική Γραμματεία χθες έγινε συζήτηση για το εάν πρέπει να αναβληθεί η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, σε μία προσπάθεια να επέλθει ηρεμία.

Η πρόταση έπεσε στο κενό καθώς στηρίχθηκε μόνο από τέσσερα μέλη (Θεοδώρα Τζάκρη, Πάνο Ρήγα, Νίκο Σκορίνη, Ολυμπία Τελιγιορίδου). Ο Παύλος Πολάκης ψήφισε “λευκό”, ενώ απουσίαζαν η Ρένα Δούρου και η Μαρία Κουβέλη.

Αποκλεισμός με κάλπη και τηλέφωνο

Τα διαδικαστικά για τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που, όπως όλα δείχνουν, θα βγάλει εκτός υποψηφιότητας τον κ. Κασσελάκη και θα επικυρώσει την τρίτη (σε ένα χρόνο) διάσπαση του κόμματος:

- Θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει η απαρτία των 148 μελών, παρά την κινητικότητα που παρατηρείται να μην προσέλθουν οι υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη ώστε να μην είναι δυνατή η συνεδρίαση. Για τον λόγο αυτό γίνεται κινητοποίηση (από τους “87”) να προσέλθουν άπαντες για συμμετοχή δια ζώσης και όχι με zoom (σ.σ. ως προς τον υπολογισμό της απαρτίας).

- Η ψηφοφορία για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη θα είναι όπως και στην πρόταση μομφής: μυστική, με κάλπη, αλλά οι απόντες θα ψηφίσουν πάλι τηλεφωνικά.

Θα επικυρώσει το συνέδριο;

Tο ερώτημα αφορά… την τύχη του αποκλεισμού, καθώς, κατά το καταστατικό, οι υποψηφιότητες επικυρώνονται ή όχι από το συνέδριο. Για τον λόγο αυτό, δεν φαίνεται καθόλου απίθανη η ολιγόμηνη αναβολή του συνεδρίου (και των εκλογών).

Παρότι το καταστατικό ορίζει ότι σε περίπτωση ψήφου δυσπιστίας στον πρόεδρο του κόμματος συγκαλείται έκτακτο συνέδριο “εντός τριών μηνών”. Από την καθαίρεση του κ. Κασσελάκη όμως έχει περάσει ήδη ένας μήνας…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v