Στη Βουλή φέρνει ο Μιχ. Κατρίνης την υπόθεση της ΕΑΣ

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Οι καταγγελίες αναφορικά με τη συνεργασία με την MSM Export, και η σιωπή από τους αρμόδιους φορείς.

Στη Βουλή φέρνει ο Μιχ. Κατρίνης την υπόθεση της ΕΑΣ

Βάσει ποιου νόμου συνάφθηκε η συμφωνία δημιουργίας νέου εταιρικού σχήματος μεταξύ των ΕΑΣ και της MSM EXPORT και γιατί η συμφωνία έχει αποκλειστικό χαρακτήρα είναι δυο από τα ερωτήματα του Μιχάλη Κατρίνη προς την κυβέρνηση για την καυτή υπόθεση.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκη, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ν. Δένδια και την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ν. Κεραμέως.

Η ερώτηση

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε. (ΕΑΣ), μία από τις σημαντικότερες δημόσιες εταιρείες στον τομέα της άμυνας, προχώρησαν πρόσφατα στη σύναψη αποκλειστικής συνεργασίας με την ιδιωτική εταιρεία MSM EXPORT για την παραγωγή και εμπορία πυρομαχικών. Η συμφωνία αυτή εγείρει σοβαρά και κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα και τη διαφάνεια της διαδικασίας, ενώ ερωτηματικά παραμένουν τόσο για το αν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, όσο και σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν ενδείξεις ότι στη συμφωνία μεταξύ ΕΑΣ και MSM EXPORT παραβλέφθηκαν οι κανόνες που προβλέπονται στους νόμους 3978/2011 και 4412/2016 για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας.

Οι νόμοι αυτοί προσδιορίζουν σαφείς διαδικασίες που διασφαλίζουν την τήρηση των αρχών της διαφάνειας και του υγιούς ανταγωνισμού, οι οποίες φαίνεται να μην εφαρμόστηκαν πλήρως στην εν λόγω περίπτωση.

Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η συμφωνία έχει αποκλειστικό χαρακτήρα, δεσμεύοντας νομικά τα ΕΑΣ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι μία δημόσια εταιρεία, αντί να αναζητήσει πιο συμφέρουσες συνεργασίες, δεσμεύεται από μία μόνο ιδιωτική εταιρεία, χωρίς να έχει αξιολογηθεί αν υπάρχουν άλλες πιο επωφελείς επιλογές για το ελληνικό δημόσιο.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι έχουν υπάρξει καταγγελίες στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα ΕΑΣ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι εργαζόμενοι αυτοί εργάζονται εντός των εγκαταστάσεων των ΕΑΣ με αδιευκρίνιστους όρους και πληρωμές, χωρίς να έχουν συνάψει νόμιμες συμβάσεις.

Ανησυχία, επίσης, προκαλεί το γεγονός, ότι ενώ το θέμα έχει λάβει ευρεία δημοσιότητα και έχουν υπάρξει καταγγελίες ακόμη και στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα, μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί συγκεκριμένες απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς.

Και ενώ η σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των ΕΑΣ στις 21.10.2024 για την έγκριση των βασικών όρων της κοινής επιχείρησης με την MSM EXPORT είναι προγραμματισμένη, δεν έχουν προσκομιστεί τα νομιμοποιητικά έγγραφα που απαιτούνται. Με δεδομένο ότι απαιτούνται σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είναι προς όφελος της χώρας και του ελληνικού δημοσίου,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

1. Βάσει ποιου νόμου συνάφθηκε η συμφωνία δημιουργίας νέου εταιρικού σχήματος μεταξύ των ΕΑΣ και της MSM EXPORT και πώς παραχώρησαν τα ΕΑΣ ακίνητη περιουσία τους στην MSM GROUP;

2. Για ποιο λόγο η συμφωνία αυτή έχει αποκλειστικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα μία δημόσια εταιρεία να μην έχει τη δυνατότητα σύναψης άλλων παρόμοιων συμφωνιών, πιθανότατα πιο επωφελώνγια το ελληνικό δημόσιο;

3. Βάσει ποιων αποφάσεων ξεπεράστηκαν οι διαδικασίες του νόμου 3429/2005 περί δημοσίων συμβάσεων και παρακάμφθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες των νόμων 3978/2011 και 4412/2016 περί τήρησης ανταγωνισμού;

4. Κλήθηκαν άλλες εταιρείες ώστε να υποβάλουν αντίστοιχες προσφορές συνεργασίας με τα ΕΑΣ, εκτός της MSM EXPORT; Και αν ναι, υπήρξε κάποια άλλη προσφορά πιο συμφέρουσα και για ποιους λόγους αποκλείστηκε;

5. Με ποια διαδικασία εργαζόμενοι της MSM GREECE παρέχουν εργασία εντός των εγκαταστάσεων των ΕΑΣ; Έχουν συναφθεί νόμιμες συμβάσεις εργασίας με ποιους όρους και με ποιο τίμημα;

6. Για ποιο λόγο δεν έχουν εκδοθεί τα πορίσματα της Επιθεώρησης Εργασίας, παρότι έχουν γίνει σχετικοί έλεγχοι;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v