Μέση Ανατολή και μεταναστευτικό στο μικροσκόπιο της MED9

Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπόλοιπους ηγέτες στην Πάφο. Η παρουσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και το τετ α τετ με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’. Παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών της ΝΔ στο Στρασβούργο.

Μέση Ανατολή και μεταναστευτικό στο μικροσκόπιο της MED9

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την νοτιοανατολική Μεσόγειο, με φόντο τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και υπό την έντονη ανησυχία για εκτόξευση των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται σήμερα στην Πάφο, όπου θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 (των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των Μεσογειακών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση κορυφής ηγετών της Ε.Ε., λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας (16-18 Οκτωβρίου), παρουσία μάλιστα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να τονίσει ότι χρειάζεται συντονισμός του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Θα επαναλάβει δε τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε και της ενίσχυσης των χωρών πρώτης γραμμής, τη σημασία των επιστροφών και της συνεργασίας με τρίτες χώρες, ενώ θα υπογραμμίσει τη σημασία εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Στο τραπέζι των 9 ηγετών αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των επιστροφών των παράνομων μεταναστών, κάτι που έχει ήδη συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα συζητηθεί εκ νέου την άλλη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, μεταξύ των 27.

Η Ελλάδα επιδιώκει «μία πολύ ευρωπαϊκή λύση σε ένα πολύ ευρωπαϊκό πρόβλημα», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προσερχόμενος χθες στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στο Λουξεμβούργο.

Όπως επεσήμανε, «έχουμε απορροφήσει μεγάλη πίεση εφαρμόζοντας μία πολιτική για την ανάσχεση της παράτυπης μετανάστευσης, η οποία είναι σκληρή αλλά δίκαιη και ισορροπημένη. Αυτό που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε είναι να σεβαστούμε τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα και να διατηρήσουμε το πνεύμα του Συμφώνου με γνώμονα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τη δίκαιη κατανομή των βαρών».

Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση

Στην ανάγκη ευρωπαϊκών λύσεων στο μεταναστευτικό αναφέρθηκαν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δύο ευρωβουλευτές της ΝΔ.

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ, επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, τόνισε ότι «η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων αποτελεί εγγύηση δίκαιης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής» και υπογράμμισε την ανάγκη να εφαρμόσουν όλα τα κράτη μέλη ανεξαιρέτως το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση.

Αλλά και ο Φρέντη Μπελέρης αναφέρθηκε στο ίδιο θέμα, ενώ επεσήμανε ότι «εθνικές ακτοφυλακές και FRONTEX φυλάσσουν αποτελεσματικά τα σύνορα της Ε.Ε. και σώζουν ζωές. Όσοι προσπαθούν να αποδυναμώσουν τον ρόλο τους, ανάβουν το πράσινο φως σε μια Ευρώπη με εσωτερικά σύνορα και ελέγχους».

Την περασμένη εβδομάδα συνεδρίασαν στην Πάφο οι Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της σημερινής Συνόδου, καταδικάζοντας την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ και ζητώντας την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, σημείωσαν ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ειδικά για τον Λίβανο.

Στη σημερινή Σύνοδο των MED9, εκτός από το μεταναστευτικό, θα συζητηθούν επίσης η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και η έκθεση Draghi, οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, οι προτεραιότητες του νέου θεσμικού κύκλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις. Παρών στη Σύνοδο θα είναι και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ για να συζητήσει με τους ηγέτες της MED9 τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και τις σχέσεις Ε.Ε – Ιορδανίας, ενώ θα έχει τετ α τετ και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v