Στη μάχη του λιθίου η Ζιμπάμπουε, προωθεί κίνητρα

Η χώρα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στην Αφρική του κρίσιμου ορυκτού, κυρίως για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων. Διαθέτει επίσης τα τρίτα μεγαλύτερα γνωστά αποθέματα πλατίνας στον κόσμο. Στην κούρσα κι άλλα αφρικανικά κράτη.

Στη μάχη του λιθίου η Ζιμπάμπουε, προωθεί κίνητρα

Η Ζιμπάμπουε ετοιμάζει κίνητρα για να ενθαρρύνει τις εταιρείες εξόρυξης να επεξεργάζονται την παραγωγή τους σε τοπικό επίπεδο, δήλωσε ο Πρόεδρος Έμερσον Μνανγκάγκουα.

«Πρέπει να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις» για να επιταχυνθεί η επέκταση της αξιοποίησης των ορυκτών και της προσθήκης αξίας, είπε 80χρονος πρόεδρος της αφρικανικής χώρας που εξασφάλισε πριν έναν χρόνο μια δεύτερη πενταετή θητεία στον προεδρικό θώκο.

Μιλώντας σε συνέδριο εξόρυξης στο Μπουλαβάγιο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ζιμπάμπουε, έδωσε δείγμα προθέσεων για τα πλάνα στον τομέα των κρίσιμων ορυκτών που έχει ανάψει τον ανταγωνισμό διεθνώς στο πλαίσιο της κούρσας προς την πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Το σχέδιο εντάσσεται σε μια ευρύτερη διάθεση να δοθεί ώθηση στον τομέα σε ολόκληρη την Αφρική για να προσθέσει αξία στους πλούσιους φυσικούς πόρους της μαύρης ηπείρου πριν τους εξαγάγει ώστε να αποκομίσει μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη.

Η Γκάνα, η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού της Αφρικής, άνοιξε ένα νέο διυλιστήριο τον Αύγουστο και το μεγάλο διυλιστήριο πετρελαίου του Νιγηριανού δισεκατομμυριούχου Αλίκο Ντανγκότε άρχισε να λειτουργεί φέτος.

Η Ζιμπάμπουε έχει τα τρίτα μεγαλύτερα γνωστά αποθέματα πλατίνας στον κόσμο μετά τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική. Οι παραγωγοί πλατίνας στη χώρα περιλαμβάνουν μονάδες της Zimplats Holdings Ltd. και της Anglo American Platinum Ltd.

Είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός λιθίου της αφρικανικής ηπείρου - μια βασική πρώτη ύλη για τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων - και έχει προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις από κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Chengxin Lithium Group Co. Ltd., Sinomine Resource Group Co. Ltd και Zhejiang Huayou Cobalt Co. Ltd.

Την Τετάρτη ο εξορυκτικός κολοσσός Rio Tinto συμφώνησε να αγοράσει την Arcadium Lithium έναντι 6,7 δισ. δολαρίων σε μετρητά, ένα deal που αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες εξόρυξης τοποθετούνται στον αυξανόμενο ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v