Κυβέρνηση: Μπαράζ νομοσχεδίων με κοινωνικό πρόσημο

Το βάρος στη Βουλή και την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων ρίχνει το Μέγαρο Μαξίμου. Η προτεραιότητα ενίσχυσης του εισοδήματος και το βλέμμα στις διεργασίες στην αντιπολίτευση.

Κυβέρνηση: Μπαράζ νομοσχεδίων με κοινωνικό πρόσημο

Δια της θεσμικής οδού και συγκεκριμένα μέσω της Βουλής η κυβέρνηση αναζητά τη διέξοδο που θα δώσει τέλος στην εσωστρέφεια και θα συμβάλλει στην επιθυμητή φυγή προς τα εμπρός. Τέσσερις σχεδόν μήνες μετά τις ευρωεκλογές και με την αντιπολίτευση να αναζητά τη χαμένη της ταυτότητα, στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση των δεσμεύσεών τους, στοχεύοντας στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών που τον τελευταίο χρόνο έχουν γυρίσει την πλάτη στη ΝΔ.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως έχουν καταλήξει, μπορεί να συμβάλλει η -χωρίς πισωγυρίσματα- προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, με έμφαση στην στήριξη των πιο ευάλωτων και των μικρομεσαίων.  

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το μπαράζ νομοσχεδίων που κατατίθενται αυτήν την περίοδο στο Κοινοβούλιο ή βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση, με ζητούμενο την περαιτέρω σύγκλιση με την Ευρώπη.

Ήδη, ψηφίστηκαν, μεταξύ άλλων, τα νομοσχέδια του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο και του Υπουργείου Εσωτερικών  για τη ρύθμιση οφειλών προς ΟΤΑ, ενώ κατατέθηκε προχθές στη Βουλή το σχέδιο νόμου του ίδιου υπουργείου για την επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθουν προς νομοθέτηση το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο με τις νέες φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και άλλα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων και της εργασίας, τα οποία θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, τα μέτρα αντιμετώπισης του δημογραφικού από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου της διαχείρισης των αποβλήτων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από το αρμόδιο υπουργείο.

Ποιότητα ζωής

«Εμείς παράγουμε έργο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψάχνονται», είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη, θέλοντας να συγκρίνουν τις δύο περιπτώσεις και να αναδείξουν την «διαρκή -όπως λένε- προσπάθεια για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη και της καθημερινότητάς του».

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στην προτεραιότητα ενίσχυσης του εισοδήματος των Ελλήνων, με προοπτική στο τέλος της τετραετίας ο μέσος μισθός να είναι 1.500 από 1.046 πριν από πέντε χρόνια. Σήμερα, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είναι «λίγο πάνω από τα 1.300 ευρώ. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι η Κυβέρνηση αυτή, αυτά που λέει τα κάνει πράξη. Δεν είναι λόγια του αέρα. Γιατί πλέον είμαστε Κυβέρνηση πάνω από πέντε χρόνια και πρέπει να υποστηρίζουμε αυτά που λέμε με πράξεις».

Το βλέμμα πάντως στο κυβερνητικό κόμμα είναι στραμμένο και στις ραγδαίες διεργασίες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι δύσκολα θα μπορέσει να αποφεύγει μια νέα διάσπαση, ενώ για το ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε: «Ο κόσμος ζητάει λύσεις και μετά τις πολλές κρίσεις και μία ιδιαιτέρως τοξική περίοδο που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, όταν έρθει η ώρα των μεγάλων αποφάσεων, σημαντικών νομοσχεδίων…, εκεί, στο διά ταύτα θα δούμε αν έχουμε μία σοβαρή εναλλακτική για τον τόπο…  Από εκεί και πέρα, η Αντιπολίτευση θα έρθει με μία εναλλακτική πρόταση. Θα αξιολογηθεί κι αυτή, όπως η κυβέρνηση. Αλλά θα αξιολογηθεί σημείο-σημείο, ούτε με συνθήματα ούτε με  αναπαραγωγή πολιτικού λόγου που παραπέμπει σε προηγούμενες δεκαετίες».    

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v