Η ατζέντα Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του Ντουμπρόβνικ

Νέο μήνυμα στήριξης στον Β. Ζελένσκι κατά τη σημερινή Σύνοδο Ουκρανίας - χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Διπλωματικός πυρετός για τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας.

Η ατζέντα Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του Ντουμπρόβνικ

Τη στήριξη της Ουκρανίας αναμένεται να επαναβεβαιώσουν σήμερα οι 12 ηγέτες και εκπρόσωποι των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης -ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης- στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, κατά τη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας - χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Παρουσία και του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η σημερινή διαδικασία θα αποτελέσει ένα προοίμιο για τη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία που θα διεξαχθεί το προσεχές Σάββατο στην αμερικανική αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία, αλλά και για την πρώτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του νέου ευρωπαϊκού κύκλου που θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Είναι μια κρίσιμη περίοδος για τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, με τον κ. Ζελένσκι να ζητά επιπλέον ενίσχυση για να ανταπεξέλθει στις δύσκολες απαιτήσεις για τη χώρα του.

Στη Σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν, εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, οι ομόλογοί του, της Σλοβακίας, του Μαυροβουνίου, του Κοσόβου, οι Πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Βόρειας Μακεδονίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας και της Τουρκίας, καθώς και η Επίτροπος της Κροατίας στην Ε.Ε.

Η πρώτη τέτοια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών – με συμμετοχή ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και ευρωπαϊκών κρατών-μελών της περιοχής - είχε πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2023, όταν για πρώτη φορά επισκέφθηκε την Ελλάδα ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Στην Αθήνα, παρουσία και των Προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ- οι ηγέτες είχαν υιοθετήσει τη Δήλωση της Συνόδου των Αθηνών, ενώ ήταν η πρώτη φορά που οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων συνάντησαν τους Προέδρους της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

Η συνάντηση των Αθηνών είχε εστιαστεί στη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής, ενώ είχε εκπέμψει Ελλάδας ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πριν από λίγες μέρες έχει επισημάνει την ανάγκη για «μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της». Κάτι ανάλογο θα υπογραμμίσει και στη σημερινή Σύνοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v