Νέα Αριστερά: Τι πραγματικά σχεδιάζει η κυβέρνηση με τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ;

«Χωρίς να έχει παραδώσει στους ΟΤΑ σχέδιο νόμου, όπως είχε δεσμευθεί, η κυβέρνηση προβαίνει σε αποσπασματικές και μη συνεκτικές μεταξύ τους δηλώσεις για αναγκαστικές συνενώσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης».

Νέα Αριστερά: Τι πραγματικά σχεδιάζει η κυβέρνηση με τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ;

Να ενημερώσει ποιο είναι το νέο αναθεωρημένο σχέδιο για τη συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) ζητούν, με ερώτηση που κατέθεσαν, ο Πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, και η Γραμματέας της ΚΟ και βουλεύτρια Φλώρινας, Πέτη Πέρκα, που συνυπογράφεται από το σύνολο των βουλευτών της Νέας Αριστεράς.

Η κυβέρνηση, από τα τέλη του 2023, έχει διατυπώσει την πρόθεσή της για τη συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), με την πρόφαση, όπως σημειώνει η ΕΔΕΥΑ, της αντιμετώπισης της λειψυδρίας. Χωρίς να έχει καταρτίσει και παραδώσει τόσο στην ΚΕΔΕ, όσο και στην ΕΔΕΥΑ, κανένα σχέδιο νόμου, όπως είχε δεσμευθεί, προβαίνει σε αποσπασματικές και μη συνεκτικές μεταξύ τους δηλώσεις για αναγκαστικές συνενώσεις των ΔΕΥΑ.

Συνενώσεις που αντίκεινται και στο Σύνταγμα και στους νόμους που διέπουν την λειτουργία των ΔΕΥΑ, καθώς και την προστασία των λειτουργικών και περιουσιακών τους δικαιωμάτων. Ασαφές παραμένει το νομικό καθεστώς των νέων σχημάτων, δηλαδή αν θα πρόκειται για ανώνυμες εταιρείες ή άλλου τύπου νομικά πρόσωπα, καθώς μπορεί να επιτρέψει την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Οι βουλευτές θέτουν επίσης το μείζον ζήτημα του ενεργειακού κόστους των ΔΕΥΑ που, όπως σημειώνουν, ξεπερνά σε αρκετές περιπτώσεις το 40% του συνολικού λειτουργικού τους κόστους.

Επειδή η Νέα Αριστερά θεωρεί ιδιαιτέρως κρίσιμο κοινωνικά και περιβαλλοντικά το ζήτημα της διαχείρισης του νερού και αναγκαιότητα να διατηρηθεί ο κοινωνικός και ανταποδοτικός χαρακτήρας των ΔΕΥΑ, οι βουλευτές ρωτούν:

Ποιο είναι το σχέδιο-πρόταση της κυβέρνησης για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ, ποια είναι η πρόταση, που σύμφωνα με τον νόμο 5037/2023 , έχει καταθέσει η ΡΑΑΕΥ, ποια θα είναι η νομική μορφή των φορέων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, πότε προτίθεται η κυβέρνηση να το καταθέσει το σχέδιο-πρότασή της προς την ΚΕΔΕ και την ΕΔΕΥΑ για να καταθέσουν τη γνώμη τους, καθώς και πότε θα κατατεθεί δημόσια το σχέδιο ώστε να ενημερωθούν οι κοινωνικοί φορείς και οι πολίτες για ένα τόσο κρίσιμο θέμα για τη διαχείριση ενός δημόσιου και κοινωνικού αγαθού πρώτης ανάγκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v