Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο για τη διαγραφή Κασσελάκη

(upd) Μετά από αίτημα της Ολγας Γεροβασίλη. Αφορμή το εξώδικο του ιδίου για διαρροή πόθεν έσχες. Σε ρόλο «ενδιάμεσου» ο Π. Πολάκης. Παραίτηση Ρ. Σβίγκου ζητά η πλευρά Κασσελάκη.

Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο για τη διαγραφή Κασσελάκη

Θέμα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη έθεσαν οι «87», μεταξύ αυτών και η Όλγα Γεροβασίλη, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που βρίσκεται σε εξέλιξη και από την οποία αποχώρησε η Θεοδώρα Τζάκρη. H κα Γεροβασίλη επιπλέον ζήτησε να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή για τη διαγραφή και αποφασίστηκε αυτή να γίνει το Σάββατο.

Η απόφαση της Π.Γ.

Στην επίσημη απόφαση της Π.Γ. επιχειρείται ισορροπία ανάμεσα στη διαρροή του πόθεσν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη και στο εξώδικο που απέστειλε εκείνος στην Κουμουνδούρου. Χωρίς να γίνεται ευθεία αναφορά στην πρόταση των “87” για διαγραφή, ανακοινώνεται απλώς ότι συγκαλείται εκτάκτως το Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή "κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων ώστε να προχωρήσει συντεταγμένα στις προβλεπόμενες διαδικασίες για εκλογή Προέδρου.”

Η απόφαση αναφέρει:

  • Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνεδρίασε σήμερα, μεταξύ άλλων, για να προχωρήσει η διαδικασία σχετικά με τις υποψηφιότητες για την εκλογή προέδρου, και την ανάρτηση, σήμερα, του πόθεν έσχες των υποψηφίων, όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις της Κ.Ε.
  • Συνεπώς, διαρροές πόθεν έσχες οποιουδήποτε υποψηφίου, δεν έχουν κανένα νόημα, είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη Γραμματέα της Κ.Ε., ούτε με την ΠΓ και τα όργανα του κόμματος. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί του αντιθέτου, σκοπό έχει τη δημιουργία τεχνητής έντασης, και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι πρωτοφανής η πράξη της εξώδικης διαμαρτυρίας απέναντι στα όργανα του κόμματος από τον πρώην πρόεδρό και επιστρέφεται ως απαράδεκτη.
  • Επισημαίνεται ότι, στην απόφαση της Κ.Ε. της 21 Σεπτεμβρίου 2024, τίθεται ως προϋπόθεση για όλους τους υποψηφίους η κατάθεση πόθεν έσχες, ώστε να δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και σημειώνεται ότι «είναι επιτακτική ανάγκη, για να αποδείξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια, ότι ούτε το κόμμα μας, ούτε τα στελέχη μας έχουν να κρύψουν ο,τιδήποτε». Ως εκ τούτου, η κατάθεση των αναγκαίων υπογραφών, καθώς και αντιγράφου πόθεν έσχες συνιστά ρητή συναίνεση για τη δημοσιοποίηση του στην ιστοσελίδα.
  • Η Π.Γ. συγκαλεί σε έκτακτη συνεδρίαση την Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο 12/10/2024 κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων ώστε να προχωρήσει συντεταγμένα στις προβλεπόμενες διαδικασίες για εκλογή Προέδρου.

Τα επιχειρήματα υπέρ της διαγραφής

Κατά τις πληροφορίες, για το αίτημα περί διαγραφής του κ. Κασσελάκη έγινε επίκληση: πρώτον, του εξώδικου που απέστειλε ο ίδιος νωρίτερα αντιδρώντας στη διαρροή του πόθεν έσχες του σε μέσο ενημέρωσης και, δεύτερον, της απόφασής του να στραφεί νομικά εναντίον του κόμματος, προειδοποιώντας με προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τη διαρροή.

H κα Γεροβασίλη επιπλέον εξέφρασε την απορία της γιατί ο κ. Κασσελάκης έστειλε το εξώδικο στο κόμμα και όχι στην εφημερίδα (σ.σ. Εφημερίδα των Συντακτών) που δημοσίευσε το πόθεν έσχες. Στελέχη που στηρίζουν τον πρώην πρόεδρο επισημαίνουν ότι το εξώδικο στρέφεται κατά όσων έκαναν τη διαρροή και όχι του δημοσιογραφικού μέσου που το αξιοποίησε. 

Την αναμενόμενη συμφωνία τους με το αίτημα για διαγραφή εξέφρασαν ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ο τελευταίος επικαλέστηκε και την αναφορά “πρόεδρος” του κ. Κασσελάκη στο εξώδικο, για να πει ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων (εν προκειμένω της Κεντρικής Επιτροπής που τον καθαίρεσε) που αποτελεί υποχρέωση όσων θέλουν να είναι υποψήφιοι πρόεδροι.

Σημειώνεται πως η Κουμουνδούρου διεμήνυε την Κυριακή πως «μέχρι τις προεδρικές εκλογές δεν θα υπάρξει καμία παραπομπή για διαγραφή» στην Επιτροπή Δεοντολογίας, μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η κίνηση του πρώην βουλευτή (και μέλους των «87») Θέμη Μουμουλίδη υπέρ της άμεσης διαγραφής του κ. Κασσελάκη. Ο Παύλος Πολάκης μάλιστα είχε παρέμβει (το βράδυ του Σαββάτου) με τη φράση «κόψτε τις αηδίες περί διαγραφής» σε ανάρτησή του.

Σε ρόλο «ενδιάμεσου» ο κ. Πολάκης σημείωσε σήμερα στην Π.Γ. ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής υποψήφιου προέδρου και, ταυτόχρονα, ζήτησε από τον κ. Κασσελάκη να αποσύρει το εξώδικό του, παρότι τάχθηκε και κατά της διαρροής του πόθεν έσχες του.

Παραίτηση της Ράνιας Σβίγκου ζητά η πλευρά Κασσελάκη

Νωρίτερα σημειώναμε ότι την παραίτηση της γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγκου ζητά η πλευρά Κασσελάκη, μετά τη διαρροή του πόθεν έσχες του σε εφημερίδα (σ.σ. την Εφημερίδα των Συντακτών).

Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης έστειλε εξώδικο στην Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή, δηλώνοντας ότι θα προσφύγει σε κάθε νόμιμο μέσο για να προστατεύσει τόσο την ατομικότητά του «ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ» όσο και συνολικά το κόμμα.

Στο εξώδικο μάλιστα επισημαίνει πως δεν διέρρευσε πόθεν έσχες άλλων υποψηφίων παρά μόνο το δικό του.

Νωρίτερα, ο διευθυντής του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, κατηγόρησε αρμόδια στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και της διαφάνειας που, όπως λέει, υποτίθεται ότι πρεσβεύει το κόμμα.

Ειδικότερα, ο κ. Καπνισάκης δήλωσε:

«Είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο το γεγονός ότι το προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ παραβίασε τα προσωπικά δεδομένα του Στέφανου Κασσελάκη, δημοσιοποιώντας πληροφορίες σχετικά με το πόθεν έσχες του. Αυτού του είδους η διαρροή, πέρα από την ηθική διάσταση, εγείρει σοβαρά ζητήματα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τη διαφάνεια, αξίες που υποτίθεται ότι πρεσβεύει το κόμμα.

Απαιτούμε την άμεση παραίτηση της γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου, η οποία φέρει την κύρια ευθύνη για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των υποψηφίων. Ο Στέφανος Κασσελάκης αναγκάζεται πλέον να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη για την προάσπιση των δικαιωμάτων του. Εξάλλου, το ότι η διαρροή έγινε την ίδια ημέρα με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν συνιστά τυχαίο γεγονός ή απλή σύμπτωση

Σημειώνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε τη δήλωση πόθεν έσχες για τη χρήση μέχρι τις 24/9/2023 (ημερομηνία κτήσης της ιδιότητας του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι κατέθεσαν ή θα καταθέσουν δηλώσεις για τη χρήση του έτους 2021, με δεδομένο ότι η σχετική πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή πόθεν έσχες των επόμενων ετών παραμένει ακόμη κλειστή για όλα τα υπόχρεα πρόσωπα.

Πρέπει, επίσης, να διευκρινισθεί ότι ο Τάιλερ Μακμπέθ, παρότι νομικά δεν ήταν υπόχρεος, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2023 δεν είχε ακόμη τελεσθεί ο γάμος του με τον Στέφανο Κασσελάκη, εντούτοις υπέβαλε και ο ίδιος αρχική δήλωση πόθεν έσχες. Εφόσον ζητηθεί από οποιονδήποτε έχοντα έννομο συμφέρον, θα προσκομισθεί, με τον κίνδυνο βέβαια να διαρρεύσει κι αυτή παρανόμως.

Εν κατακλείδι και με δεδομένο ότι όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δήλωση πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη είναι ακριβή, αληθή και πλήρως τεκμηριωμένα από πλήθος εγγράφων, θα συνιστούσαμε σε όσους "επένδυσαν" στο προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ περί πόθεν έσχες, να αλλάξουν γραμμή πλεύσης γιατί εκτίθενται ανεπανόρθωτα...».

Πηγές Κουμουνδούρου: Κανένα ίχνος περί διαρροής 

Απάντηση στις κατηγορίες του Στέφανου Κασσελάκη περί διαρροής του πόθεν έσχες του δίνουν πηγές της Κουμουνδούρου.

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο και κανένα ίχνος περί διαρροής από το κόμμα προς οποιαδήποτε πλευρά. Η δημοσιοποίηση των εγγράφων θα γίνεται θεσμικά και συντεταγμένα μέσω της ιστοσελίδας του κόμματος», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Εστειλε πόθεν έσχες και ο Σ. Φάμελλος

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, μετά από αίτημα της Πολιτικής Γραμματείας ο Σωκράτης Φάμελλος απέστειλε σήμερα το πόθεν έσχες του στο κόμμα (σ.σ. του οικονομικού έτους 2021, το οποίο είναι το τελευταίο που έχει κατατεθεί επίσημα, αλλά και το αντίστοιχο για το 2023, για το οποίο η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει).

Κατά τους συνεργάτες του, η επίσημη κατάθεση υποψηφιότητας με όλα τα σχετικά έγγραφα και τις υπογραφές θα γίνει την Τετάρτη, όπως έχει προγραμματιστεί.

Στην Π. Γ. το αίτημα για παραίτηση της Ρ. Σβίγκου

Νωρίτερα, με την έναρξη της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας το μεσημέρι, η Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε και επισήμως την παραίτηση της Ράνιας Σβίγκου, λόγω της διαρροής του πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη: «Δεν μπορεί να είναι πλέον γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διότι στα χέρια της παραδόθηκε από την Πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής το πόθεν έσχες αμελλητί, στη μορφή εκτυπωμένων αρχείων και όχι ψηφιακών», τόνισε.

Επίσης, η κα Τζάκρη ζήτησε ενημέρωση για τον χώρο που έχει βρεθεί προκειμένου να διεξαχθεί το συνέδριο, ενώ κατέθεσε την αντίδραση της «πλευράς Κασσελάκη» στη συμμετοχή της πλειοψηφίας των συνέδρων ηλεκτρονικά, με zoom.

«Πρέπει να αποφασίσουμε ότι το zoom θα επιτρέπεται μόνο λόγω ύπαρξης αντικειμενικού κωλύματος συντρόφων ή συντροφισσών που δεν μπορούν για οποιονδήποτε λόγο να προσέλθουν αυτοπροσώπως», είπε.

Σημειώνεται ότι πηγές της Κουμουνδούρου διαψεύδουν πως το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη διέρρευσε από στελέχη του κόμματος και, φυσικά, από την κ. Σβίγκου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v