ΠΑΣΟΚ: Πυρετός διεργασιών από Ανδρουλάκη-Δούκα για τον 2ο γύρο

Διαδοχικές συναντήσεις τους σήμερα με τον «ρυθμιστή» Π. Γερουλάνο. «Ο Παύλος θα πάρει όποια θέση θέλει» δήλωσε ο Χ. Δούκας. Προς Ν. Ανδρουλάκη γέρνει η προτίμηση στελεχών που στήριξαν την Α.Διαμαντοπούλου. Ραντεβού επιτελών για debate.

ΠΑΣΟΚ: Πυρετός διεργασιών από Ανδρουλάκη-Δούκα για τον 2ο γύρο

Επιχείρηση να αποσπάσουν δημόσια στήριξη από τους υποψήφιους που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες από τους συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα, με τους συνεργάτες του να διαψεύδουν τα περί “παζαριών”. 

Κεντρικό πρόσωπο, σε ρόλο ρυθμιστή, αναδεικνύεται ο Παύλος Γερουλάνος, αφενός επειδή απέσπασε υψηλό ποσοστό στον πρώτο γύρο (σ.σ. έχασε τη δεύτερη θέση για λίγες εκατοντάδες ψήφων) και, αφετέρου, διότι αποτιμήθηκε ιδιαίτερα θετικά εντός κι εκτός ΠΑΣΟΚ η στάση “πολιτικού πολιτισμού” που επέδειξε, αρνούμενος να ζητήσει επανακαταμέτρηση.

Με τον κ. Γερουλάνο θα συναντηθούν διαδοχικά σήμερα οι Ανδρουλάκης-Δούκας, ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο ίδιος θα μείνει πιστός στη δήλωση που έκανε τη νύχτα της Κυριακής έξω από τα γραφεία της Χ. Τρικούπη: “δεν χρειάζεται να κατευθυνθούν οι πολίτες για τον δεύτερο γύρο”.

Όπως σημειώσαμε και χθες, από το επιτελείο του κ. Δούκα μεταφέρεται το “δέλεαρ”, εάν εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος, να αναθέσει στον κ. Γερουλάνο το αξίωμα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εφόσον ο ίδιος δεν είναι βουλευτής. “Θα επιλέξει ο ίδιος ποιος θα είναι ο ρόλος του”, είπε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη (στο Open).  Yποσχέθηκε επίσης δημιουργία “πολιτικού κέντρου” στο κόμμα, με εβδομαδιαία λειτουργία, προκειμένου, όπως είπε, να λειτουργεί το κόμμα συλλογικά, σε αντίθεση με το πιο προεδρικό μοντέλο του νυν προέδρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρότι η Άννα Διαμαντοπούλου δεν θα κάνει δήλωση υπέρ ενός εκ των δύο μονομάχων, στελέχη που την στήριξαν θα το κάνουν στηρίζοντας τον Νίκο Ανδρουλάκη. Μία τέτοια εξέλιξη, όπως αναφέραμε και χθες, αποδίδεται στην ταύτιση του κ. Δούκα με τα σενάρια περί ενιαίας κεντροαριστεράς και συνεργασίας με το “τσιπρικό” κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ.  Επίσης, έγινε φανερή στο debate, όταν η κ. Διαμαντοπούλου σχολίασε με δηκτικό τρόπο τον κ. Δούκα τη συνεργασία του στον δήμο της Αθήνας “με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ”. 

Θέση υπέρ του κ. Δούκα αναμένεται να πάρει δημοσίως ο Χάρης Καστανίδης προκειμένου να τον ενισχύει, καθώς βγήκε τρίτος στην Α΄ Θεσσαλονίκης και τέταρτος στην Β΄ Θεσσαλονίκης. 

Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Δούκας πιστεύει ότι μπορεί να κάνει την ανατροπή και να βγει νικητής την Κυριακή: “στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών βρισκόταν 25 μονάδες πίσω από τον Κώστα Μπακογιάννη αλλά στον δεύτερο γύρο κέρδισε τη δημαρχία”, λένε συνεργάτες του. Επιμένοντας στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις δημοτικές και στις προεδρικές εκλογές.

Το αδύνατο σημείο του είναι η “τιμωρία” που του επιφύλαξαν προχθές οι ψηφοφόροι της Α΄ Αθήνας, καθώς τον έφεραν στην τρίτη θέση, πίσω από τον Παύλο Γερουλάνο και την Άννα Διαμαντοπούλου. 

Η λέξη “τιμωρία” αποδίδεται στο γεγονός ότι έσπευσε τον Ιούνιο να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έξι μήνες μετά την ορκωμοσία του ως δήμαρχος Αθηναίων, “δείχνοντας αλαζονική σπουδή”, κατά τους επικριτές του. 

Επικοινωνιακά ανοίγματα υπόσχεται ο Ν. Ανδρουλάκης

Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρουλάκης δεσμεύθηκε για επικοινωνιακές διορθώσεις προκειμένου η κοινωνία να γίνεται δέκτης των θέσεων του κόμματος. Κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς τόσο στις περσινές εθνικές εκλογές όσο και στις φετινές ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έμεινε στην τέταρτη θέση στο μεγαλύτερο τμήμα του Λεκανοπεδίου, πίσω δηλαδή και από το ΚΚΕ.

Το θέμα, εν προκειμένω, είναι ότι στην Αττική, που συγκεντρώνει το μισό εκλογικό σώμα της χώρας, βγήκε πρώτος ο κ. Γερουλάνος και δεύτερη η κ. Διαμαντοπούλου. Συνεπώς, τόσο ο (τρίτος) Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο (τέταρτος) Χάρης Δούκας, δεν εγγυώνται άνοδο του κομματικού ποσοστού στο Λεκανοπέδιο και εξισορρόπηση με τη δύναμη που έχει στην περιφέρεια. 

O κ. Ανδρουλάκης, επιπλέον, προβάλλει ως “ατού” το γεγονός ότι βγήκε πρώτος από τις κάλπες του πρώτου γύρου παρότι το κεντρικό αίτημα των άλλων πέντε υποψηφίων ήταν “αλλαγή προέδρου”. 

Παρότι  αντιδρά στην κριτική περί  “συγκεντρωτισμού” στο μοντέλο διοίκησης, αναμένεται να δεσμευτεί σε “συλλογικά ανοίγματα” με αξιοποίηση των κεντρικών στελεχών και των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος. (σ.σ. πλην της Νάντιας Γιαννακοπούλου, κατά τις πληροφορίες, λόγω του προσωπικού τόνου που είχαν οι επιθέσεις της εναντίον του). 

Θέλουν debate; 

Το απόγευμα θα συναντηθούν επιτελεί των δύο μονομάχων με αντικείμενο τη διενέργεια debate. 
Και οι δύο πλευρές διαβεβαιώνουν ότι θέλουν να γίνει, ωστόσο μέχρι χθες το βράδυ υπήρχε πρόβλημα στην ημέρα: ο κ. Δούκας δεν μπορεί την Τετάρτη, διότι έχει δημοτικό συμβούλιο, και ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί την Παρασκευή, επειδή θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, οπότε ο μοναδική διαθέσιμη ημέρα είναι η Πέμπτη.

Στελέχη πάντως υπενθυμίζουν ότι ο κ. Δούκας είχε αρνητική επίδοση στο debate μεταξύ των έξι υποψηφίων, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης, ως πρώτος στην κατάταξη, δεν θα ήθελε να ρισκάρει “το λάθος” σε μία μεταξύ τους αντιπαράθεση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v