ΠΑΣΟΚ: Ο β’ γύρος και οι δυσκολίες της επόμενης ημέρας

Ανδρουλάκης-Δούκας διεκδικούν την προεδρία αλλά έμειναν… μετεξεταστέοι σε ολόκληρη την Αττική. Δεν δίνουν δημόσια στήριξη οι άλλοι υποψήφιοι. Η «έκπληξη Γερουλάνος» και ο κεντρικός ρόλος που του επιφέρει.

ΠΑΣΟΚ: Ο β’ γύρος και οι δυσκολίες της επόμενης ημέρας

Εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο πήραν οι Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας, με τον Παύλο Γερουλάνο ωστόσο να κάνει τη μεγάλη έκπληξη κατοχυρώνοντας κεντρική θέση στο στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: από 2,99% που είχε λάβει στις προεδρικές εκλογές του 2021 εκτινάχθηκε στο 21%, χάνοντας για λίγες ψήφους τη δεύτερη θέση.

Κι επειδή, όπως δήλωσε ο ίδιος αργά τη νύχτα έξω από τα γραφεία της Χ. Τρικούπη, “όποιος πιστεύει στη Δημοκρατία πιστεύει και στο αποτέλεσμα”, από σήμερα “το όλον ΠΑΣΟΚ” μπαίνει στη μάχη της ερχόμενης Κυριακής για την εκλογή προέδρου.

Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις των υποψηφίων, ουδείς δείχνει πρόθυμος να δώσει δημόσια στήριξη σε έναν από τους δύο μονομάχους. Ο κ.Γερουλάνος δήλωσε και δημοσίως ότι “δεν χρειάζεται να κατευθυνθούν οι πολίτες για τον β΄γύρο”, ενώ και ο Μιχάλης Κατρίνης ξεκαθάρισε τη δική του θέση: “οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν ελεύθερα και ανεπηρέαστα”.

Δεδομένου ότι, κατά τους αναλυτές, το προφίλ των ψηφοφόρων ταυτίζεται με εκείνο των υποψηφίων, μένει να φανεί σε ποιον θα στραφούν όσοι προσέλθουν στις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής.

Από τις προεκλογικές συζητήσεις του προηγούμενου διαστήματος, προκύπτει ότι οι “οπαδοί” της Άννας Διαμαντοπούλου δεν θα ήθελαν για πρόεδρο ένα πρόσωπο ταυτισμένο με την ιδέα της συνεργασίας της κεντροαριστεράς (όπως ο κ. Δούκας) και, ως εκ τούτου, έλκει μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν την ίδια φιλοδοξία.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και όσοι στήριξαν την Νάντια Γιαννακοπούλου, ωστόσο το πολύ μικρό ποσοστό που της έδωσαν (2,3%) δεν θεωρείται ικανό να επιδράσει στις εξελίξεις.

Οι ψηφοφόροι του κ. Γερουλάνου, από την άλλη, στήριξαν το αίτημα για “αλλαγή” της ηγεσίας, χρεώνοντας στον κ. Ανδρουλάκη την αναιμική άνοδο του κόμματος παρά την καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έχει φανεί, ωστόσο, από τις ποιοτικές αναλύσεις, και οι ίδιοι δεν καλοβλέπουν (σε μεγάλο τμήμα τους) το φλερτ του θεσμικού ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Δούκα.

Το κοινό του κ. Κατρίνη εκτιμάται ότι είναι “πιο κοντά” στον κ. Ανδρουλάκη, αν και το δικό του ποσοστό έμεινε στο 5,9%.

Μετεξεταστέοι… στην Αττική

Η εξίσωση μοιάζει δύσκολη πόσο μάλλον που και οι δύο μονομάχοι προσέρχονται στη μάχη του δεύτερου γύρου με ένα εντυπωσιακό μειονέκτημα: βγήκαν μετεξεταστέοι στην Αττική, δηλαδή στην περιφέρεια που συγκεντρώνει τον μισό εκλογικό πληθυσμό της χώρας: στην τρίτη θέση (Ανδρουλάκης) και στην τέταρτη (Δούκας).

Ο κ. Δούκας μάλιστα μπήκε …ασθμαίνοντας στον δεύτερο γύρο, καθώς πέρασε τον κ. Γερουλάνο για λίγες εκατοντάδες ψήφους μετά από ένα θρίλερ που διήρκεσε δύο ώρες.

Επιπλέον, δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα στο “σπίτι” του: παρότι δήμαρχος Αθηναίων βγήκε τρίτος στην Α' Αθήνας. “Τιμωρήθηκε” δηλαδή από τους Αθηναίους οι οποίοι (έδειξαν ότι) δεν είδαν με καλό μάτι τη σπουδή του να διεκδικήσει την προεδρία κόμματος εννέα μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στον πρώτο δήμο της χώρας.

Τα παραπάνω, συν το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης …έμεινε τέταρτος στην Α' Αθήνας (με πρώτον τον κ. Γερουλάνο και δεύτερη την κ. Διαμαντοπούλου) οδηγούν σε ένα μεγάλο πρόβλημα που θα βρουν μπροστά τους οι δύο επίδοξοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όποιος κι αν εκλεγεί πρόεδρος: ότι υστερούν στο μισό εκλογικό Σώμα που είθισται να “βγάζει” κυβερνήσεις. Κάτι που φάνηκε τόσο στις περσινές εθνικές εκλογές όσο και στις φετινές ευρωεκλογές, καθώς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βγήκε τέταρτο κόμμα, πίσω και από το ΚΚΕ, στο μεγαλύτερο τμήμα του Λεκανοπεδίου.

Οι χθεσινές επιδόσεις, συνεπώς, τόσο του κ. Ανδρουλάκη όσο και του κ. Δούκα ηχούν ήδη ως “καμπάνα κινδύνου”. Για τον λόγο αυτό προβάλλεται ήδη ως ένας επιπλέον, σοβαρός, λόγος η αξιοποίηση του κ. Γερουλάνου, ο οποίος πρώτευσε και στην Α' Αθήνας και, συνολικά, στην Αττική.

Ισχνή αύξηση ψηφοφόρων

Ένα άλλο “καμπανάκι” αφορά την προσέλευση των ψηφοφόρων στις “πράσινες” κάλπες. Το γεγονός ότι μόλις που ξεπέρασαν τους 300.000, έναντι των 270.000 που είχαν ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές του 2021, δεν θεωρείται… γκράντε επιτυχία.

Πόσο μάλλον που λόγω των διαλυτικών καταστάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξέφραζαν μία σιγουριά ότι ο χθεσινός αριθμός θα άγγιζε τους 350.000 ψηφοφόρους, με τους πιο αισιόδοξους να μιλούν ακόμα και για 400.000.

Προς το παρόν, η μάχη του δεύτερου γύρου αφήνει στα συρτάρια αναλύσεις και προβλήματα, αλλά από την επόμενη Δευτέρα οι λύσεις θα αναζητηθούν πιεστικά.

Το τελικό αποτέλεσμα για ψηφίσαντες - ποσοστά

Το τελικό αποτέλεσμα δόθηκε αργά τη νύχτα από την Χ. Τρικούπη και έχει ως εξής:

  • Ψηφίσαντες 303.223
  • Έγκυρα 301.272
  • Άκυρα/ λευκά 1.951

Έλαβαν:

  • Ανδρουλάκης Νίκος 89.288 29,64%
  • Δούκας Χάρης 64.490 21,41%
  • Γερουλάνος Παύλος 63.632 21,12%
  • Διαμαντοπουλου Άννα 58.809 19,52%
  • Κατρίνης Μιχάλης 18.163 6,03%
  • Γιαννακόπουλου Νάντια 6.890 2,29%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v