ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε την υποψηφιότητα Κασσελάκη η Θεοδώρα Τζάκρη

Στη γραμματέα του κόμματος και το πόθεν έσχες, αλλά και η υποψηφιότητα Κασσελάκη για την προεδρία με 87 υπογραφές. Υποψήφιοι και οι Φαραντούρης και Γκλέτσος. Ένταση και αποχωρήσεις από τη συνεδρίαση της Κ.Ε.

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε την υποψηφιότητα Κασσελάκη η Θεοδώρα Τζάκρη

Μεσούσης της συνεδρίασης της Κ.Ε. η Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε, για λογαριασμό του Στέφανου Κασσελάκη, στην γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ με 87 υπογραφές, όσες και εκείνοι που πρωτοστάτησαν στην πρόταση μομφής.

Επίσης, κατέθεσε και το πόθεν έσχες του.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κασσελάκης δεν είναι μέλος της ΚΕ οπότε δεν μετέχει στη συνεδρίαση. 

Την υποψηφιότητα του κατέθεσε και ο Νικόλας Φαραντούρης, αλλά και ο Απόστολος Γκλέτσος, δηλώνοντας στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΕ του κόμματος ότι έχει συγκεντρώσει και κατέθεσε 32 υπογραφές (σ.σ απαιτούνται τουλάχιστον 30).

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλάζει η ημερομηνία του συνεδρίου λόγω έλλειψης χώρου

Δεν βρίσκουν χώρο για την διεξαγωγή του συνεδρίου και συζητούν για μετάθεση του. Ο λόγος για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που είχε οριστεί το τριήμερο 1-3 Νοεμβρίου ωστόσο, όπως λένε οι αρμόδιοι, δεν έχει γίνει κατορθωτό να βρεθεί αίθουσα που να χωράει τους συνέδρους.

Για τον λόγο αυτό συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί του Σαββάτου η Πολιτική Γραμματεία προκειμένου να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή την μετάθεση του συνεδρίου “λίγο αργότερα ή λίγο νωρίτερα” αλλά, όπως διευκρινίζουν, “εντός του έτους”.

Ειδικότερα, η εισήγηση προς το όργανο (ΚΕ) είναι να παραμείνουν ως έχουν οι ημερομηνίες για την κατάθεση των τυπικών εγγράφων των υποψηφιοτήτων (24/10) και η ημερομηνία εκλογής προέδρου (24/11) και να μετακινηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου στις 8-10/11. Η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής μελών θα είναι σε αυτό το πλαίσιο 25/10 (σ.σ. αντί για 11 Οκτωβρίου) και η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 2-3/11

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής γίνεται σήμερα.

Σε σχέση με τις ημερομηνίες των προεδρικών εκλογών, δεν τέθηκε θέμα μετάθεσής τους. Μέχρι νεωτέρας, συνεπώς, ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στις 24 Νοεμβρίου και ο δεύτερος στην 1η Δεκεμβρίου.

Αντιθέτως, η προθεσμία για την εγγραφή νέων μελών, ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου στην ανάδειξη συνέδρων και νέας Κεντρικής Επιτροπής, μετατίθεται από τις 11 Οκτωβρίου στις 25 του μήνα.

Αντίστοιχα,η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 2-3 Νοεμβρίου αντί για 19-20 Οκτωβρίου που ήταν.

Αποχώρησαν υποστηρικτές του Κασσελάκη

Καταγγέλλοντας τη διαδικασία αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τα μέλη του οργάνου που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη. Ανάμεσα τους και μέλη του προεδρείου που τον στηρίζουν.

Όπως ανέφερε η πλευρά των αποχωρησάντων, οι λόγοι της αποχώρησης είναι «το γεγονός ότι μεθοδεύτηκε η μετάθεση του Συνεδρίου με πρόσχημα ότι δεν μπορούσε να βρεθεί ελεύθερος χώρος και η πρόσκληση στην αρχή της συνεδρίασης να μιλήσουν οι υποψήφιοι, ενώ δεν έχουν κατατεθεί τυπικά οι υποψηφιότητες».

Μετά την αποχώρηση ο Θανάσης Οικονόμου δήλωσε στις κάμερες ότι «προφανώς αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε μια πολύ μεγάλη ομάδα μελών της ΚΕ που στηρίζουμε την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, διότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι απολύτως ευτελιστική». «Απόδειξη του ευτελισμού είναι ότι έδωσαν το λόγο σε υποψήφιους που δεν ξέρουμε αν είναι υποψήφιοι, όπως είναι η υποψηφιότητά του κ. Γκλέτσου, του κ. Φαραντούρη, ακόμα και τον κ. Φάμελλο, δεν είναι επίσημες υποψηφιότητες. Και βεβαίως μέσα στο πνεύμα αυτό τρολάρω και εγώ την εκτελεστική διαδικασία λέγοντας ότι είμαι και εγώ υποψήφιος που προφανώς δεν είναι. Είναι μία διαδικασία συνεχιζόμενης ίντριγκας που εργαλείο πιει μία κατάσταση δεν οδηγεί πουθενά, ενός οργάνου που όχι απλώς πνέει τα λοίσθια και δεν εξυπηρετεί τίποτα αλλά αυτό εξευτελίζεται. Δεν το επιτρέπει η αξιοπρέπεια μας οπότε αποχωρήσαμε».

Ο Θάνος Μωραΐτης δήλωσε πως «είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι φοβούνται τα μέλη, φοβούνται την κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και αυτό το οποίο οργάνωσαν από χθες ήταν μια μεθόδευση αναβολής του Συνεδρίου γιατί δεν φοβούνται μόνο τα μέλη φοβούνται και το συνέδριο». «Εμείς αυτή τη διαδικασία την καταγγείλαμε σήμερα ως πράγματι μια διαδικασία που δεν περιμέναμε ποτέ να την δούμε σε ένα αριστερό δημοκρατικό κόμμα και αποχωρήσαμε από την Κεντρική Επιτροπή. Είμαστε όμως στην μάχη για το μεγάλο ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που θα δώσει όλες τις απαντήσεις απέναντι σε όλες τις μεθοδεύσεις και όλα αυτά τα οποία γίνονται αυτή τη στιγμή και πληγώνουν κυρίως τα μέλη μας και την κομματική μας βάση».

Στο ερώτημα, αν εκτιμούν ότι κάποιοι επιχειρούν δια της διαδικασίας να περιοριστεί ο αριθμός των συμμετεχόντων με φυσική παρουσία στο Συνέδριο, απάντησε ότι «βεβαίως και κάποιοι αυτό μπορεί να το επιθυμούν να το κάνουν και να το μεθοδεύουν, αυτοί που δεν μπορεί να είναι σε ένα συνέδριο 5.000 συνέδρων». «Όποιος λοιπόν φοβάται ένα μεγάλο και ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο -και πλέον οι μάσκες έπεσαν γι' αυτό-, βεβαίως και δεν το θέλει και ετοιμάζονται αυτή τη στιγμή διάφορα σενάρια. Δεν θα νομιμοποιήσουμε εμείς αυτή τη διαδικασία με την παρουσία μας στη συνεδρίαση αυτής της ΚΕ», πρόσθεσε.

Τέλος, τόνισε ότι «δουλεύουμε, αγωνιζόμαστε μαζί με την οργανωμένη κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ για να έχουμε ένα επιτυχημένο συνέδριο που θα δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις». Στο ερώτημα αν τις απαντήσεις θα τις δώσει το συνέδριο ή η προσφυγή στη βάση, απάντησε ότι «θα υπάρχει και συνέδριο και εκλογές προέδρου. Αυτό να το έχετε καθαρό στο μυαλό σας».

Πολάκης: Να ξεφύγουμε από την κακομοιριά των πραξικοπηματιών

«Χαίρομαι που ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε, παρά τις εισηγήσεις που είχε δεχτεί από διάφορους, να καταθέσει τις υπογραφές της υποψηφιότητας του και το πόθεν έσχες. Οπότε θεωρώ ότι θα προχωρήσουμε όλοι μαζί συγκροτημένα προς το συνέδριο που για λόγους τεχνικούς πήρε μια βδομάδα αναβολή, χωρίς να αλλάξει ημερομηνία της εκλογής προέδρου», σχολίασε ο Παύλος Πολάκης σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος είπε ότι «πρέπει μέσα από μια διαδικασία προγραμματικού διαλόγου και αντιπαράθεσης οράματος, συγκεκριμένου σχεδίου και προτάσεων μέσα από ντιμπέιτ, να προχωρήσουμε σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης και αναγέννησης του ΣΥΡΙΖΑ». Σχολίασε ότι σε αυτό το πλαίσιο, «για να ξεφύγουμε από την μικροπρέπεια και την κακομοιριά των ‘πραξικοπηματιών', των διαδικαστικών, των ‘κουκουλοφόρων' και δε συμμαζεύεται», κατέθεσα με την ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση 3-4 «οραματικού χαρακτήρα» προτάσεις.

Κληθείς να σχολιάσει «τις φωνές που μίλησαν για μεθοδεύσεις» με αφορμή τη μετάθεση του συνεδρίου, ο κ. Πολάκης σχολίασε ότι «αυτά είναι μικροκακομοιριές και ότι όποιος δεν μπορεί να διατυπώσει συγκεκριμένο όραμα, συγκεκριμένη πρόταση ή συγκεκριμένη γραμμή για το τί πρέπει να γίνει σήμερα, πάει και καθίζει σαν τη σουχλίστρα γυναίκα, αυτή δηλαδή που βάζει όλο σπιουνιές και συνέχεια κουτσομπολεύει και λέει: ‘μου έκαναν αυτό, μου έκαναν το άλλο'…».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v