Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σηματοδοτεί η απουσία Καραμανλή - Σαμαρά από τη γιορτή της ΝΔ

Έχουν πλέον ευθυγραμμίσει τη στάση τους απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ποια η αντίδραση του πρωθυπουργού. Η «τριετία καθαρού πολιτικού χρόνου» και οι «τρεις συνεχόμενες κυβερνητικές θητείες».

Τι σηματοδοτεί η απουσία Καραμανλή - Σαμαρά από τη γιορτή της ΝΔ

Η είδηση της απουσίας των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, από την γιορτινή εκδήλωση για τα 50α γενέθλια της ΝΔ έξω από το ιστορικό κτίριο της Ρηγίλλης χάλασε από νωρίς το κλίμα σε Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς, καθώς εκ των πραγμάτων το μήνυμα της ενότητας και της συσπείρωσης είχε θολώσει. Αυτό ήταν και το θέμα που συζητούσαν περισσότερο από καθετί άλλο όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και βρέθηκαν στο street party του κυβερνητικού κόμματος.

Ήταν η επιβεβαίωση του αγεφύρωτου χάσματος που χωρίζει πια τον κ. Μητσοτάκη από τους δύο προκατόχους του, οι οποίοι συντονισμένα, έχουν πια ευθυγραμμίσει τη στάση τους κόντρα στον σημερινό πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ. Και αυτό, παρόλο που στο παρελθόν ο καθένας τους είχε χωριστή πορεία και διαφορετικές αναφορές στο εσωκομματικό πεδίο.

«Τους ενώνει ο κοινός εχθρός», λένε οι κακές γλώσσες εντός της παράταξης και μένει να φανεί πόσο πολύ αυτό το ρήγμα θα κοστίσει στο κόμμα το επόμενο διάστημα.

Μετά το απρόσμενα χαμηλό ποσοστό των ευρωεκλογών, οι κ. Σαμαράς -με πιο έντονο ύφος- και Καραμανλής διατύπωσαν τις ενστάσεις τους για την εφαρμοζόμενη πολιτική, κυρίως όσον αφορά την ταυτότητα του κόμματος, αλλά και τα εθνικά θέματα. Αμφότεροι, εξάλλου, απείχαν από την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ συχνές είναι πλέον οι κοινές τους εμφανίσεις, με τελευταία αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Κατά τα φαινόμενα, δεν υπάρχει άλλος κοινός τόπος συνεννόησής τους με τον πρωθυπουργό, ο οποίος πάντως, κατά τη χθεσινή του ομιλία στη Ρηγίλλης, εμφανίστηκε ενωτικός και κάλεσε σε συστράτευση το σύνολο των νεοδημοκρατών.

«Τα 50 χρόνια του μεγαλύτερου φορέα στην Ελλάδα, μας καλούν σε μια νέα συστράτευση ελπίδας και σε ένα ακόμα πιο δυναμικό άνοιγμα στην κοινωνία», σημείωσε και μίλησε για τις «διαχρονικές αξίες» της παράταξης.

Αναφέρθηκε ονομαστικά σε όλους τους πρώην προέδρους του κόμματος -φυσικά και στους κ. Καραμανλή και Σαμαρά- αλλά πέταξε και το «καρφί» του: «Σήμερα τιμούμε όλους αυτούς, παρόντες και απόντες».

Χαρακτήρισε τη ΝΔ «ευρύχωρη παράταξη», στην οποία -όπως είπε- «κάποιες στιγμές, δεν θα συμφωνούν, προφανώς, όλοι σε όλα, όμως, θα συμφωνούν οι πολλοί σε πολλά, ειδικά στα θέματα που είναι κρίσιμα για την πατρίδα».

«Θα βγουν χαμένοι»

Συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτήριζαν λάθος την απόφαση των δύο πρώην πρωθυπουργών να απέχουν από την χθεσινή εκδήλωση και εκτιμούσαν πως αυτοί «θα βγουν χαμένοι» από τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Αντίθετα, υπάρχουν και άλλοι που υπενθυμίζουν πως για τα 50 χρόνια της ΝΔ πραγματοποιήθηκε συνέδριο πριν από τις ευρωκάλπες, στο οποίο είχαν παρευρεθεί οι κ. Καραμανλής και Σαμαράς.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι έκανε αυτό που είχε χρέος, προσκαλώντας τους δύο στην γιορτή: «Έκανα το καθήκον μου, τους κάλεσα προσωπικά», είπε στη συνέντευξή του στο Mega, διευκρινίζοντας -και αφήνοντας αιχμές για την επιλογή τους- ότι «η σημερινή (χθεσινή) μέρα είναι αφιερωμένη όχι στους αρχηγούς, όχι στους διατελέσαντες πρωθυπουργούς, αλλά στον απλό νεοδημοκράτη».

Όσο για τη στάση του από εδώ και πέρα απέναντι στους Κ. Καραμανλή και Αν. Σαμαρά, δεν προτίθεται να διαφοροποιηθεί. Θα συνεχίσει -με τα τωρινά δεδομένα τουλάχιστον- να κινείται απόλυτα θεσμικά απέναντί τους, με χαμηλούς τόνους, στοχεύοντας να μην ρίξει νερό στον μύλο των αντιπάλων του και ξορκίζοντας την εσωστρέφεια στο κόμμα του.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής ομιλίας του πρωθυπουργού είναι το γεγονός ότι υπεραμύνθηκε για μία ακόμη φορά της πολιτικής διεύρυνσης της ΝΔ που εφαρμόζει από το 2016, όταν και εξελέγη πρόεδρος, μέχρι και σήμερα, επισήμανε ότι «έχουμε μπροστά μας μία 3ετία καθαρού πολιτικού χρόνου να κάνουμε πράξη το πρόγραμμά μας», ενώ για πρώτη φορά αναφέρθηκε στην βούλησή του για «τρεις συνεχόμενες κυβερνητικές θητείες» του κόμματός του.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v