Μητσοτάκης: Έκανα το καθήκον μου με Καραμανλή - Σαμαρά

«Κάλεσα προσωπικά τους κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά. Το καθήκον μου το έκανα, ο κόσμος θα κρίνει», σχολίασε ο πρωθυπουργός για την απουσία των δυο πρώην πρωθυπουργών από τα 50α γενέθλια της ΝΔ.

Μητσοτάκης: Έκανα το καθήκον μου με Καραμανλή - Σαμαρά

«Έκανα το καθήκον μου. Κάλεσα τους κ. Καραμανλή και Σαμαρά προσωπικά. Από εκεί και πέρα η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη όχι στους αρχηγούς και στους πρώην πρωθυπουργούς, αλλά στον απλό νεοδημοκράτη. Δεν είναι σήμερα ημέρα αυτοκριτικής, είναι μέρα χαράς, είναι μέρα ενότητας και έτσι θα την θυμόμαστε. Εγώ το καθήκον μου το έκανα, ο κόσμος θα κρίνει». Με αυτά τα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε σε συνέντευξή του στο Mega την άρνηση των δύο πρώην πρωθυπουργών να παραστούν στη σημερινή γιορτή της ΝΔ στην Ρηγίλλης.

«Είμαστε μια φιλελεύθερη παράταξη, η πολιτική μας αφορά τους πολλούς», τόνισε, ενώ για τα κόμματα δεξιά της ΝΔ είπε: «Στα δεξιά μας υπάρχουν τρία κόμματα με όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό, αλλά αυτό δεν είναι καινούργιο στο πολιτικό μας σύστημα. Αναρωτιέμαι αν αυτοί οι πολίτες μας πιστώνουν το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιο ισχυρή, με καλύτερες θωρακισμένες Ένοπλες Δυνάμεις».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «όταν κυβερνάς για δεύτερη τετραετία, είναι λογικό να υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες και σε ένα περιβάλλον που δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση, η κυβέρνηση, ως αλεξικέραυνο, απορροφά όλους τους κραδασμούς».

Για τις ερωτήσεις των γαλάζιων βουλευτών, σημείωσε: «Από τότε που γίναμε κυβέρνηση, οι βουλευτές μας έχουν καταθέσει πάνω από 6.000 ερωτήσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις που πήραμε ερέθισμα από ερωτήσεις βουλευτών. Ειδικά για τα κόκκινα δάνεια, πολλά από τα ερωτήματα των βουλευτών, τα έχει εφαρμόσει η κυβέρνησή μας. Δεν θα σας πω αν θα το κάνουμε δεκτό, αλλά το μελετάμε».

Ερωτηθείς για τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Το Ισραήλ δέχθηκε μια επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους. Προφανώς έχει δικαίωμα να αμυνθεί, όμως κάνουμε όλοι έκκληση η αντίδραση να μην είναι τέτοια που θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάφλεξη. Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη στην Μέση Ανατολή αν δεν υπάρξει μια λύση στην λογική των δύο κρατών».

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, τόνισε: «Ποτέ δεν ήταν κοντά η Χάγη. Θέλουμε να διερευνήσουμε τις παραμέτρους εκείνες ώστε να μπούμε στην ουσιαστική συζήτηση για τη μία διαφορά μας. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να μπούμε στην ουσία της συζήτησης. Καμία κυβέρνηση δεν έλυσε το πρόβλημα εδώ και 40 χρόνια. Δίκαιη διαπραγμάτευση θα μπορούσε να δώσει θετικό αποτέλεσμα».

Για το Κυπριακό, έκανε λόγο για «απαράδεκτες θέσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των διαφορών μας χωρίς επίλυση Κυπριακού. Τον Οκτώβριο θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη σε μια νέα τριμερή, Τατάρ και Χριστοδουλίδης για να επανεκκινήσουν την διαδικασία διαλόγου μεταξύ των δύο Κοινοτήτων. Η Ελλάδα έπαιξε ουσιαστικό ρόλο και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση».

Για την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «θα δούμε αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα», ενώ για το πρόβλημα της στέγης, σχολίασε: «Είναι ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό, μαγική λύση δεν υπάρχει, όμως υπάρχει συγκροτημένη πολιτική. Και η πολιτική της αποκέντρωσης που υπηρετούμε έχει το χαρακτηριστικό να μην αισθάνονται όλοι ότι πρέπει να ζήσουμε στην Αθήνα».

Ερωτηθείς για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε: «Η συζήτηση θα γίνει στις αρχές του 2025, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα. Όλη αυτή η συζήτηση είναι οριακά προσβλητική για τον πρώτο πολίτη της χώρας. Είναι σημαντικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μπορεί να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά. Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος λέει να εκλεγεί Πρόεδρος με αμιγώς κομματικά χαρακτηριστικά». 

Μητσοτάκης στη Ρηγίλλης: Η ΝΔ δεν κοιτά ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, παρά μόνο μπροστά

Με τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού, που απευθυνόταν κατά μείζονα λόγο στο συναίσθημα των υποστηρικτών της Νέας Δημοκρατίας, κορυφώθηκε η επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας στα ιστορικά γραφεία του κόμματος στην οδό Ρηγίλλης. «Σε μια ευρύχωρη παράταξη κάποιες στιγμές, δεν θα συμφωνούν, προφανώς, όλοι σε όλα, όμως, θα συμφωνούν οι πολλοί σε πολλά, ειδικά στα θέματα που είναι κρίσιμα για την πατρίδα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στον ιδρυτή της παράταξης, Κωνσταντίνο Καραμανλή, χαρακτηρίζοντας τον, μεταξύ άλλων, πραγματιστή και αντιλαϊκιστή.

Τόνισε, δε, ότι ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής ενεργούσε χωρίς να επιδιώκει να κολακεύει την κοινή γνώμη και ότι παγίως επέλεγε να συνεργαστεί με τους ικανότερους. Αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στη διεύρυνση, που επιχειρεί τα τελευταία χρόνια η Νέα Δημοκρατία ο πρωθυπουργός επεσήμανε με νόημα ότι «η ζωή έχει αποδείξει πως όσο πλατύτερα απλώνονται τα κλαριά της ΝΔ τόσο δικαιώνουν την ισχύ που έχουν οι ρίζες της. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους λίγους, που θέλουν μία περιχαρακωμένη παράταξη, κλειστή και τελικά ηττοπαθή».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι επί δικής του θητείας η Νέα Δημοκρατία επικράτησε σε όλες τις μάχες και μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, στην τελευταία πήρε μεγαλύτερο ποσοστό από την προηγούμενες. Σχετικά με την κατεύθυνση της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «δεν κοιτά ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, παρά μόνο μπροστά».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη σημερινή θέση της Ελλάδος, που πλέον, όπως είπε, φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της ανάπτυξης στην Ευρωπαική Ένωση, ενώ τόνισε ότι ο Οδικός Χάρτης για την Ελλάδα του 2027 έχει στον πυρήνα της μία χώρα με ανάπτυξη 3%, με πληθωρισμό 2%, με ανεργία 8%, με μέσο μισθό τα 1.500 ευρώ και με βασικό τα 950 ευρώ.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στην επιλογή να πραγματοποιηθεί η αποψινή εκδήλωση στα ιστορικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στην οδό Ρηγίλλης. «Η επιλογή του ιστορικού κτιρίου της Ρηγίλλης δεν έγινε τυχαία: στα γραφεία αυτά ξετυλίχτηκαν χαρούμενες, αλλά και στενάχωρες στιγμές της κομματικής ζωής, ωστόσο αυτές οι στιγμές δεν βρήκαν ποτέ τους Νεοδημοκράτες υποταγμένους ή παραιτημένους. Η Νέα Δημοκρατία μπόρεσε να μετουσιώσει την κάθε εμπειρία σε νέα αφετηρία και γι' αυτό και αποδεικνύεται η πιο ανθεκτική της Μεταπολίτευσης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος σε όλα τα απλά κομματικά μέλη και αναφέρθηκε στις βασικές αρχές της Ιδρυτικής Διακήρυξης της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός έκανε ονομαστική αναφορά σε όλους ανεξαιρέτως τους προέδρους της παράταξης και απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του κόμματος τους είπε «σας ζητώ σήμερα να τιμήσουμε όλους τους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, παρόντες και απόντες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v