Politico: Το εντυπωσιακό πόθεν έσχες Τζιτζικώστα με τα 655.463 τ.μ. γης

Τι αποκαλύπτουν οι φάκελοι των υποψήφιων επιτρόπων της ΕΕ. Πρώτος στη λίστα ο Ελληνας πολιτικός, χάρη στη μεγάλη ακίνητη περιουσία του. Τα υπόλοιπα εισοδήματά του. Ποιες άλλες περιπτώσεις ξεχωρίζουν, ποιοι έδωσαν λευκή κόλλα.

Politico: Το εντυπωσιακό πόθεν έσχες Τζιτζικώστα με τα 655.463 τ.μ. γης

Η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γνωστή ως JURI βάζει -ως οφείλει- στο μικροσκόπιο τους φακέλους των 26 νέων υποψήφιων επιτρόπων που θα αναλάβουν καθήκοντα στον εκτελεστικό βραχίονα της Ενωσης για την επόμενη πενταετία υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Εξετάζει τα τυπικά και ειδικά τους προσόντα, μεταξύ αυτών και την κάθε λογής περιουσία τους, αναζητώντας πιθανά ασυμβίβαστα ή σύγκρουση συμφερόντων.

Αν και κανένας από τους 26 επιτρόπους δεν απάντησε σε αίτημα κοινοποίησης των δηλώσεών του, το Politico απέκτησε πρόσβαση και παρουσιάζει τις πιο ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:

Ενδείξεις για κάτι παράνομο δεν βρέθηκαν, ωστόσο το δημοσίευμα δίνει έμφαση στον Απόστολο Τζιτζικώστα, εντυπωσιασμένο από την ακίνητη περιουσία του. Εντυπωσιάζει ωστόσο και το ρευστό της Σλοβένας υποψήφιας, μεταξύ άλλων. 

Τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα

Πρώτος στο δημοσίευμα φιγουράρει ο Έλληνας επίτροπος Απόστολος Τζιτζικώστας, καθώς διαθέτει την πιο μακρά και εντυπωσιακή λίστα ακινήτων, με τέσσερις σελίδες που περιγράφουν την ιδιοκτησία του: 16 διαμερίσματα, 655.463 τετραγωνικά μέτρα γης, έξι καταστήματα, καθώς και πολλά γκαράζ και αποθηκευτικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα.

Η οικογένεια Τζιτζικώστα συνιστά έναν από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στη χώρα, με ιδιοκτησία γης που χρονολογείται από αιώνες, σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο που επικαλείται το δημοσίευμα υπό τον όρο ανωνυμίας. Η οικογένεια Τζιτζικώστα είναι από τις πλουσιότερες της βόρειας Ελλάδας.

Το χαρτοφυλάκιο του Ελληνα επιτρόπου, που περιλαμβάνει και την τουριστική βιομηχανία, εγείρει ερωτήματα σχετικά με αποφάσεις που θα μπορούσε να λάβει, ενδεχομένως επηρεάζοντας την αξία των ακινήτων του, είπε ευρωβουλευτής υπό τον όρο ανωνυμίας.

Ο Έλληνας πολιτικός, ο οποίος δηλώνει ότι κατέχει μετοχές άνω των 200.000 ευρώ σε διάφορες επιχειρήσεις (από γαλακτοκομικά προϊόντα έως φωτοβολταϊκά), έλαβε επίσης χρηματοδότηση 18.116,30 ευρώ από την Κοινή Αγροτική Πολιτική για τα κτήματά του. 

Ο Ιταλός Ραφαέλε Φίτο δηλώνει ότι κατέχει  επτά διαμερίσματα πλήρως και ακόμη τρία μερικώς, ενώ έχει επίσης και συμμετοχές σε επιχειρήσεις. Έρχεται δεύτερος και καταϊδρωμένος.

Η Βουλγάρα Εκατερίνα Χαχάριεβα έχει δημιουργήσει επίσης μεγάλη περιουσία σε ακίνητα. Το 2008 αγόρασε ένα οικόπεδο 6.850 τ.μ., συμπεριλαμβανομένης μιας εξοχικής κατοικίας στη Χαλκιδική, καθώς και ένα διαμέρισμα στη Σόφια. 

Η Σλοβένα Mάρτα Κος δήλωσε τραπεζικές καταθέσεις περίπου 1 εκατ. ευρώ, ενώ η Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε από την Πορτογαλία εντυπωσιάζει με το πόσο εύκολα έχει μεταπηδήσει επανειλημμένα μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και κεντρικών κυβερνητικών θέσεων. 

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι αποτελούν πιο «απλές» περιπτώσεις, ενώ δεν λείπουν και οι παλιοί γνώριμοι της Κομισιόν, οι οποίοι ωστόσο λάμπουν διά της απουσίας τους.

Χαρακτηριστικά, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις έδωσε... λευκή κόλλα. Σε δήλωσή του στο Politico είπε: «Οι δηλώσεις μου είναι δημόσιες εδώ και 10 χρόνια». Και πρόσθεσε: «Έχω λάβει συνειδητή απόφαση να μην επενδύσω σε μετοχές ή ομόλογα εταιρειών ή παρόμοια μέσα για να αποφύγω οποιαδήποτε αντίληψη πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων. Επίσης δεν έχω πραγματοποιήσει εμπορικές δραστηριότητες».

Η επιτροπή JURI έχει πραγματική εξουσία, καθώς μπορεί να απορρίψει έναν υποψήφιο εάν διαπιστωθεί μεγάλη σύγκρουση συμφερόντων. Αλλά τα μέλη της είχαν μόλις τρεις μέρες πριν από τη σημερινή συνεδρίαση για να εξετάσουν εκατοντάδες σελίδες δηλώσεων που παρείχαν οι ίδιοι οι επίτροποι — σε μια διαδικασία τόσο αδιαφανή, που δεν υπάρχει περιθώριο για πραγματικό έλεγχο. Μια δεύτερη συνάντηση για τη συνέχιση των συζητήσεων αναμένεται τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Οι δηλώσεις των υποψηφίων πρέπει να περιλαμβάνουν πληροφορίες για προηγούμενους εργοδότες, μετοχές σε εταιρείες και άλλα περιουσιακά στοιχεία, συμμετοχή με ομάδες, κόμματα ή ΜΚΟ. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v