Νέα Αριστερά για ρεύμα: Το ρίσκο στους προμηθευτές, όχι μόνο στους πολίτες

«Να σταματήσει το "αστείο" με τα πολύχρωμα τιμολόγια ρεύματος και τις "εξισώσεις"», αναφέρει δήλωση της γραμματέως της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα. «Να θεσπιστούν σταθερά τιμολόγια με ετήσια ή και διετή διάρκεια.

Νέα Αριστερά για ρεύμα: Το ρίσκο στους προμηθευτές, όχι μόνο στους πολίτες

«Για άλλον ένα μήνα οι καταναλωτές αναγκάζονται να λύσουν "εξισώσεις" για να επιλέξουν ένα από τα μονίμως ακριβά τιμολόγια ρεύματος. Για τον Οκτώβριο, η ΔΕΗ χρεώνει 15 λεπτά ευρώ ανά μεγαβατώρα (0.149) για το "πράσινο" τιμολόγιο και το ακριβότερο τιμολόγιο είναι στα 18,5 λεπτά ευρώ ανά μεγαβατώρα (0.185). Θυμάται άραγε κανείς ότι το 2019 η κιλοβατώρα κόστιζε κάτω από 10 λεπτά του ευρώ (0,89 λεπτά);», αναφέρει δήλωση της Πέτης Πέρκα, γραμματέως της ΚΟ της Νέας Αριστεράς.

Αναλυτικά:

Κάθε μήνα, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, οι προμηθευτές μεταφέρουν όλο το κόστος, το ρίσκο αλλά και τα υπερκέρδη που θέλουν να έχουν στους καταναλωτές. Σε αυτή τη «στρατηγική» προστίθενται τα «παιχνίδια» εκατομμυρίων ευρώ με τις μέγιστες τιμές που προσφέρουν οι ηλεκτροπαραγωγοί από συμβατικές μονάδες προς το βράδυ που βγαίνουν εκτός συστήματος τα φωτοβολταϊκά. Αυτό το «πάρτι» ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και στις αυξήσεις στη χονδρική που μεταφέρονται στη συνέχεια στα τιμολόγια. Είχαμε δει το ίδιο να συμβαίνει και τον Ιούλιο.

Τις ευθύνες για το «πάρτι» στις πλάτες των καταναλωτών προσπάθησε να επιρρίψει αυτή τη φορά η κυβέρνηση στα ρωσικά πλήγματα στις υποδομές της Ουκρανίας. Αυτό σημείωνε στην επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που ζητούσε ευρωπαϊκή παρέμβαση για το θέμα. Ήρθε όμως πολύ γρήγορα η απάντηση και το «άδειασμα» του κ. Μητσοτάκη.

Ακολούθησε, όπως διαβάζουμε, άλλη μία κοινή επιστολή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους ομόλογούς του από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία προς την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ.

Η κυβέρνηση ΝΔ «εξωτερικού» ζητάει, μεταξύ άλλων, ως βραχυπρόθεσμο μέτρο, τη φορολόγηση των υπερεσόδων των παραγωγών και των εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό ενώ, η κυβέρνηση ΝΔ «εσωτερικού» έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό για να μειώσει το ποσό που, μετά από πίεση της αντιπολίτευσης, φορολόγησε από τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών και των προμηθευτών ρεύματος την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Δεν έχει φορολογήσει επιπλέον, ούτε ένα (1) ευρώ από τα εκατομμύρια με το «πάρτι» των ηλεκτροπαραγωγών από συμβατικές μονάδες και υδροηλεκτρικά με τις μέγιστες τιμές που ζητούσαν και τον Σεπτέμβριο.

Να θυμίσουμε ακόμη στον σύμβουλο του Πρωθυπουργού, κ. Τσάφο, ότι ρόλος του ιδίου, και της κυβέρνησης πάνω από όλα, δεν είναι να περιγράφουν την κατάσταση και να κάνουν διαπιστώσεις.

Μία κυβέρνηση οφείλει να λαμβάνει πρωτοβουλίες και να παρεμβαίνει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και όχι να λειτουργεί ως παρατηρητής.

Η Νέα Αριστερά ζητάει:

  • Να σταματήσει το «αστείο» με τα πολύχρωμα τιμολόγια και τις «εξισώσεις»
  • Να θεσπιστούν σταθερά τιμολόγια με ετήσια ή και διετή διάρκεια, υπάρχουν άλλωστε εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου για τους προμηθευτές
  • Να δοθούν κίνητρα για κατανάλωση τις ώρες που υπάρχει υπερπροσφορά ενέργειας και χαμηλές τιμές

Και πάνω από όλα η ΔEΗ να πάψει να σέρνει τον χορό της κερδοσκοπίας και να στηρίξει την κοινωνική και παραγωγική βάση της χώρας, όπως έκανε διαχρονικά και οφείλει να κάνει ως επιχείρηση κοινής ωφέλειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v