Το κυβερνητικό στοίχημα για την ψηφιοποίηση του κράτους

Πιθανή παρέμβαση Μητσοτάκη στη Βουλή για το Κτηματολόγιο. «Τέλος η γραφειοκρατία», το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου.  Στο μεταρρυθμιστικό έργο ποντάρει η κυβέρνηση.

Το κυβερνητικό στοίχημα για την ψηφιοποίηση του κράτους

Στο τρίπτυχο «επίλυση των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη – καταπολέμηση της γραφειοκρατίας – ψηφιοποιημένο κράτος» επενδύει το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει τα δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ άνω του 30%. Άπαντες αναγνωρίζουν ότι η ακρίβεια είναι το βασικό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όμως στην κυβέρνηση θέλουν να διευρύνουν την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου και σε άλλα πεδία. Από τις κορυφαίες προτεραιότητες είναι η προώθηση του μεταρρυθμιστικού έργου, μέσω του οποίου μπορεί να αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο η ζωή των πολιτών και μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης.

Χθες, υπερψηφίστηκε (από τη ΝΔ) από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και σήμερα θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τοποθετηθεί (εκτός απροόπτου) από το βήμα και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να δώσει τον τόνο της επικοινωνιακής αντεπίθεσης για την κυβέρνησή του. «Δεν είναι όλα ‘μαύρα’ όπως κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν. Προφανώς υπάρχουν προβλήματα, αλλά έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε πολλά προς όφελος της κοινωνίας και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του κόσμου. Και αυτό πρέπει να το αναδείξουμε», σημειώνει συνομιλητής του πρωθυπουργού.

Εν προκειμένω, με το νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, υλοποιείται ένα όραμα δεκαετιών. Επιταχύνεται η κτηματογράφηση για να ολοκληρωθεί έως το 2025, δίνοντας τέλος σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας που εμπόδιζε την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Ταυτόχρονα, απλοποιούνται διαδικασίες που ταλαιπωρούσαν τους πολίτες, αξιοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη για ταχύτερο και ασφαλέστερο νομικό έλεγχο και προσφέρονται εξωδικαστικές λύσεις σε προβλήματα με δασικούς χάρτες.

Ασφαλείς συναλλαγές

«Καταργούμε παράλογες απαιτήσεις που εμπόδιζαν τις μεταβιβάσεις ακινήτων, όπως η ανάγκη συναίνεσης όλων των ιδιοκτητών σε πολυκατοικίες. Δημιουργούμε ένα σύγχρονο, ψηφιακό Κτηματολόγιο που προστατεύει την περιουσία των πολιτών, ενισχύει την ασφάλεια δικαίου και προωθεί την οικονομική ανάπτυξη. Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι απλώς μια νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά μια σημαντική επένδυση στο μέλλον της χώρας μας, με επίκεντρο την εξυπηρέτηση του πολίτη και τις ασφαλείς και γρήγορες συναλλαγές ακινήτων», σημειώνουν οι ίδιες πηγές και αναμένεται να επισημάνει στην πιθανή τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόκειται, όπως έχει πει σε πρόσφατο χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός, για τη μετάβαση «από τον “Μεσαίωνα” στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας του 21ου αιώνα… Η βούλησή μας είναι η φυσική επαφή του πολίτη με το Κτηματολόγιο να μειώνεται προς όφελος της ψηφιακής επικοινωνίας, η οποία ούτως ή αλλιώς καθίσταται μονόδρομος».

Και αυτό, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, ανεξαρτήτως από την ιδεολογία που πρεσβεύει το κάθε κόμμα, δεδομένου ότι «τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Talk Radio), ανέφερε σχετικά: «Ως την περιβόητη συζήτηση για το κέντρο και την δεξιά, θα μου επιτρέψετε ως ένας εκ των νεότερων πολιτικών, να θεωρώ ότι λίγο, όλα αυτά, χωρίς να υποτιμώ την ιδεολογία, την ιδεολογία του κόμματός μου, που ανήκω από μικρό παιδί, ο κόσμος λίγο τα ακούει βερεσέ ως προς τις ταμπέλες».

Πάντως, τα κόμματα δεξιά της ΝΔ εξακολουθούν να καρπώνονται τη φθορά της κυβερνώσας παράταξης, όπως αποτυπώνεται και στην τελευταία, χθεσινή δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό του Action24. Συγκεντρώνουν ποσοστά άνω του 16% αθροιστικά, την ίδια ώρα που η ΝΔ, στην πρόθεση ψήφων επί των εγκύρων, εξασφαλίζει μόλις το 27,1% των ερωτηθέντων, ποσοστό μικρότερο και από αυτό των ευρωεκλογών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v