ΣΥΡΙΖΑ: Εν αναμονή των αποφάσεων Κασσελάκη για το τελικό «πυρ»

Κάλεσμα του Σ. Φάμελλου σε όσους έφυγαν «να γυρίσουν σπίτι τους». Σ. Κεδίκογλου: «Κακό όνειρο που πέρασε». Μάχη για αλλαγή των συσχετισμών στη βάση.

ΣΥΡΙΖΑ: Εν αναμονή των αποφάσεων Κασσελάκη για το τελικό «πυρ»

Τη βεβαιότητα ότι “Κασσελάκης τέλος” ακόμα κι αν διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να περάσει η νέα πλειοψηφία των στελεχών του κόμματος.

Είναι ενδεικτική η δήλωση του βουλευτή Συμεών Κεδίκογλου (στον Attica tv) ότι ο ένας χρόνος από την εκλογή του κ. Κασσελάκης ήταν “ένα κακό όνειρο που πέρασε”.

Η Όλγα Γεροβασίλη, επίσης, έχοντας ήδη μιλήσει για “μάχη υπέρ βωμών και εστιών” προκειμένου να μην ξαναβρεθεί ο πρώην πρόεδρος στο τιμόνι, υποστήριξε χθες πως “εάν εκλεγεί ξανά ο Στέφανος Κασσελάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει οριστικά”.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται πλέον, μετά και τις επίσημες υποψηφιότητες του Σωκράτη Φάμελλου και του Παύλου Πολάκη, είναι να “ανοίξει” η κομματική βάση με νέα “αντικασσελακικά” μέλη, ώστε οι νέοι σύνεδροι να μην έχουν καμία σχέση με εκείνους του Φεβρουαρίου, στο οποίο κυριάρχησε ο κ. Κασσελάκης.

Το στίγμα το έδωσε ο κ. Φάμελλος κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του: “Καταλαβαίνω όσους απογοητεύσαμε και σας καλώ να γυρίσετε, να ξαναχτίσουμε το σπίτι μας, έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ”.

Σύμφωνα με στελέχη της νέας πλειοψηφίας, το κάλεσμα του κ. Φάμελλου είχε αποδέκτες και τα μέλη που αποχώρησαν μετά τη διπλή διάσπαση του περασμένου φθινοπώρου και είτε μετακινήθηκαν στη “Νέα Αριστερά” είτε “πήγαν σπίτια τους”.

Ο κ. Πολάκης, αντίστοιχα, απευθύνθηκε στους εξ' αριστερών αποχωρήσαντες: “Η χώρα χρειάζεται μία ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, που θα προβάλλει ένα εφαρμόσιμο, ριζοσπαστικό, κοινωνικά αναγκαίο και λαϊκά κατανοητό πρόγραμμα διακυβέρνησης, σαν εναλλακτική στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, ο οποίος κλείνει τον κύκλο του”, ανέφερε.

Από την πλευρά του ο κ. Κασσελάκης εξακολουθεί να μεταθέτει χρονικά τις ανακοινώσεις του, παρότι έχει αρχίσει τις επισκέψεις σε διάφορα σημεία της χώρας. Στην πραγματικότητα, σταθμίζει τα δεδομένα “και σπάει τα νεύρα των αντιπάλων του”, ενώ συντηρεί τις προσδοκίες με συχνές πυκνές αναφορές, όπως “είμαι εδώ” ή “επιστρέφω σύντομα”.

Βασικό “εφόδιό” του παραμένει η εναντίωση στην καθαίρεσή του από το μεγαλύτερο τμήμα όσων δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής δημοκοπήσεις.

Δημοκοπική κατρακύλα

Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλά διαρκώς στις δημοσκοπήσεις, φτάνοντας σχεδόν να μετρά τη μισή δύναμη σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, αντίστοιχα, ανεβαίνει.

Στη χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis o ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στο 8,8% (πίσω και από ΚΚΕ και Ελληνική Λύση) και το ΠΑΣΟΚ στο 15,5%, ενώ η Νέα Αριστερά “τσιμπάει” στο 3,3%.

Η αισιοδοξία για ανάκαμψη παραμένει “συγκρατημένη”, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει “ακέφαλος” για άλλους δύο μήνες (στις 24 Νοεμβρίου είναι ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών), ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το κλίμα που θα επικρατήσει μέχρι τότε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v