Οι κόντρες, οι σπόντες και τα μηνύματα από το debate του ΠΑΣΟΚ

Προσωπικά «χτυπήματα», πολιτικά υπονοούμενα και παραταξιακό συναίσθημα. Έντονο πρέσινγκ σε Χ. Δούκα και Α. Διαμαντοπούλου, αμφισβήτηση σε Ν. Ανδρουλάκη, «δίλημμα» από τον Π. Γερουλάνο. Μεγάλος απών… ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κόντρες, οι σπόντες και τα μηνύματα από το debate του ΠΑΣΟΚ

Την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε κυβερνητική τροχιά με «πρωθυπουργίσιμο» πρόσωπο στο τιμόνι του προέταξαν οι διεκδικητές της προεδρίας του, στη διάρκεια του τρίωρου debate που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα.

Η λεγόμενη «γκάφα» δεν έγινε από κανέναν και η διαδικασία ήταν ζωηρή καθώς οι έξι υποψήφιοι είχαν δικαίωμα να ρωτούν ο ένας τον άλλον και να κάνουν follow up στις απαντήσεις.

Οι ερωτήσεις και τα «χτυπήματα πάνω και κάτω από τη ζώνη» κινήθηκαν στα αναμενόμενα πλαίσια, πλην μίας «απουσίας» που πριν από ένα μήνα θα φαινόταν αδιανόητη: δεν υπήρξαν ερωτήσεις για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της διαλυτικής εικόνας που παρουσιάζει πλέον το -τυπικά- κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακόμα και στη μοναδική ερώτηση προς την Άννα Διαμαντοπούλου ποιο κόμμα θεωρεί πιθανότερο κυβερνητικό εταίρο, η απάντηση ήταν «για τον ΣΥΡΙΖΑ τι να πούμε;», επικεντρώνοντας στον «πραγματικό αντίπαλο», όπως είπε, τη ΝΔ.

Τα κεντρικά σημεία από την παρουσία των έξι υποψηφίων:

- Οι πέντε αμφισβήτησαν την ικανότητα του νυν προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη να πετύχει τον κυβερνητικό στόχο, επισημαίνοντας, με διάφορες αφορμές, ότι το κόμμα δεν κατάφερε ούτε τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές παρά τις απώλειες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος αντέκρουσε τις επιθέσεις προβάλλοντας τα σταθερά ανοδικά βήματα του κόμματος, λέγοντας πως «η ευκαιρία που δίνεται σήμερα στο ΠΑΣΟΚ και στη δημοκρατική παράταξη δεν ήρθε από τον πελαργό ούτε έπεσε από την Ακρόπολη».

Αντέκρουσε δε τις επιθέσεις για έλλειψη συλλογικότητας και αυταρχισμό, ενώ σε ερώτηση εάν μετάνιωσε που δεν έκανε διαγραφές, απάντησε: «Μιλάτε σαν να είμαι σεσημασμένος, στη διάρκεια της θητείας μου μόνο μία διαγραφή έγινε, της Εύας Καϊλή».

- Σε όλη της διάρκεια του debate η Άννα Διαμαντοπούλου προσπάθησε να πείσει ότι εκφράζει τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο και είναι το κατ' εξοχήν πρωθυπουργίσιμο πρόσωπο, επικαλούμενη διαρκώς την εμπειρία της στα διάφορα πολιτικά πόστα εντός και εκτός χώρας (σ.σ. ήταν επίτροπος επί κυβέρνησης Σημίτη).

Εκνευρίστηκε, δε, στις επίμονες ερωτήσεις από τον Παύλο Γερουλάνο («πού ήσουν, Άννα, αυτά τα 12 χρόνια;») και τον Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος της επισήμανε: «Δεν είδα κάποια κριτική σου την τελευταία πενταετία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, για τον οποίον είπε το 2019 ότι τον πιστεύεις».

Στον πρώτο απάντησε πως... «υπάρχει ζωή και εκτός κόμματος αλλά εντός παράταξης», ενώ στον δεύτερο παρατήρησε πως δεν έχει διαβάσει τις (κατά καιρούς) δηλώσεις της. Κι όταν ο κ. Κατρίνης επέμεινε λέγοντας πως δεν έχει δει κριτική της για το επιτελικό κράτος, του απάντησε: «Οχι μόνο δεν με παρακολουθείτε αλλά διαστρεβλώνετε και τις θέσεις μου».

Έδειξε πιεσμένη πάντως όταν ο κ. Ανδρουλάκης υπενθύμισε πως όταν «έσκασε» το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, η ίδια είχε δηλώσει πως «κακώς βάλλεται ο πρωθυπουργός», για να την ρωτήσει: «Το πιστεύεις ακόμα αυτό;». Η απάντηση της κ. Διαμαντοπούλου ήταν: «Είπα ότι η τελική αποκάλυψη έπρεπε να γίνει από τη Δικαιοσύνη και όχι από τη δημοσιογραφική έρευνα».

- Ο Χάρης Δούκας παρουσίασε ως «προίκα» τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές και την προσήλωσή του στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, αλλά πιέστηκε για την πρόθεσή του να παραμείνει δήμαρχος Αθηναίων εάν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: για «δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη» έκανε λόγο ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης τον ρωτούσε ευθέως: «Πώς μπορείς να είσαι και δήμαρχος και πρόεδρος αφού θα πρέπει να οργώνεις, ως πρόεδρος, κάθε γωνιά της χώρας;».

Επιπλέον, έδειξε αμηχανία όταν η κ. Διαμαντοπούλου τον ρώτησε εάν προτίθεται να γενικεύσει (στην κεντρική πολιτική σκηνή) το μοντέλο της συνεργασίας του στον δήμο της Αθήνας «με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

Υπεραμύνθηκε πάντως της μεγάλης προοδευτικής παράταξης λέγοντας ότι μόνο έτσι, και όχι «με ένα κλειστό κόμμα» θα νικηθεί η ΝΔ.

Ο εκνευρισμός ήταν ορατός όταν ο κ. Ανδρουλάκης παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Δούκα πως έχουν υπάρξει κι άλλα πρόσωπα που ήταν ταυτόχρονα δήμαρχοι και πρόεδροι κομμάτων όπως ο Σιράκ, ο Μιτεράν και ο Ερντογάν. «Είσαι στην αρχή της θητείας σου, δεν είσαι ούτε Μιτεράν ούτε Ερντογάν» του είπε. «Δεν ταυτίζομαι ποτέ με ανθρώπους από τη γείτονα χώρα, αυτό που έκανες είναι απρέπεια», απάντησε εκνευρισμένος ο κ. Δούκας.

- Ο Παύλος Γερουλάνος πρόβαλε τα δικά του ατού: επεξεργασμένο πρόγραμμα, σχέδιο, συλλογικότητα, συνεχή παρουσία στο κόμμα, πίστη στη δημοκρατική παράταξη. «Το δίλημμα για τις 6 Οκτωβρίου είναι: θα κάνουμε επιλογή νίκης ή επιλογή ήττας», είπε. Εμμένοντας σταθερά στη θέση του ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι βουλευτής, διότι «οι μεγάλες μάχες δίνονται στη Βουλή». Ανέδειξε εκ νέου μάλιστα την αρνητική εμπειρία από την απουσία τόσο του κ. Ανδρουλάκη (τον πρώτο ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος) όσο και του Στέφανου Κασσελάκη από τη Βουλή.

Ο κ. Γερουλάνος μίλησε για «τη μεγάλη διεύρυνση που πρέπει να γίνει από την Αριστερά και το κέντρο μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς», με πρωταγωνιστικό, φυσικά, ρόλο στο ΠΑΣΟΚ.

- Ο Μιχάλης Κατρίνης εμφανίσθηκε ως «η ψυχή του ΠΑΣΟΚ» καθώς δεν απουσίασε από καμία μάχη του («έχω ιδρώσει τη φανέλα του ΠΑΣΟΚ, με πίστη στις αρχές της παράταξης»), ενώ πόνταρε πολύ στο συναίσθημα μιλώντας για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους προοδευτικούς πολίτες.

«Απευθύνομαι σε όλους εσάς που πιστέψατε στο ΠΑΣΟΚ. Είδατε τη ζωή σας να αλλάζει από το ΠΑΣΟΚ. Κλάψατε στις νίκες και στις ήττες της παράταξης. Όμως πικραθήκαμε και απογοητευτήκαμε, απομακρυνθήκαμε. Ξέρω πολύ καλά ότι μας ακούτε και περιμένετε κάτι από εμάς», ήταν μία χαρακτηριστική φράση.

Ως εκ τούτου, τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία για τη μεγάλη παράταξη από τη βάση, να ενώσει και να συνθέσει, με λογική και φιλοσοφία ΠΑΣΟΚ, για να γίνει απειλή στον Μητσοτάκη».

- Η Νάντια Γιαννακοπούλου δεν απέφυγε το εριστικό ύφος και τις διακοπές όσων μιλούσαν. Σε όλη τη διάρκεια του debate ήταν εμφανώς επιθετική στον κ. Ανδρουλάκη, τον οποίο κατηγόρησε για μη λειτουργία των οργάνων και μη συλλογικές αποφάσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα την αρνητική ψήφο στα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Επιτέθηκε μάλιστα και στον κ. Κατρίνη, με αφορμή τη διαφωνία του στην άρση του βέτο στην ΕΕ που προτείνει ο κ. Ανδρουλάκης: «Οταν ήσουν πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος, ποιες θέσεις υπηρετούσες, τις δικές σου ή του προέδρου Ανδρουλάκη;», τον ρώτησε δύο φορές.

Αφού παρατήρησε δύο φορές πως το ΠΑΣΟΚ οδεύει σε προεδρικές κάλπες «επειδή εγώ τόλμησα να το θέσω» αμέσως μετά την ήττα στις ευρωεκλογές, ζήτησε από τους ψηφοφόρους να πάρουν το ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους και να σπάσουν τους μηχανισμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v