Επίθεση σε Μητσοτάκη από Σαλμά μετά τη διαγραφή

Ο Μάριος Σαλμάς διεμήνυσε ότι δεν παραδίδει την έδρα του. Μαρινάκης: Προσπαθεί να καταστήσει τον εαυτό του ως θύμα ή ήρωα. Το μέλλον του ανεξάρτητου βουλευτή. Διαγράφηκε και από τη ΝΔ.

Επίθεση σε Μητσοτάκη από Σαλμά μετά τη διαγραφή

Διεγράφη και επισήμως ο Μάριος Σαλμάς από την Κ.Ο. της ΝΔ, όπως αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, ύστερα από σχετική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ αργότερα έγινε γνωστό ότι με απόφαση της Γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Συρεγγέλα, διαγράφεται και από μέλος του κόμματος.

Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας παρέμεινε ελάχιστα λεπτά της ώρας στα γραφεία του κόμματος, όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή και στη συνέχεια αποχώρησε. Νωρίτερα συναντήθηκε με τον γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ, Σταύρο Καλαφάτη. Στελέχη της ΝΔ χαρακτήριζαν την διαγραφή Σαλμά ως «νομοτελειακή εξέλιξη».

Ο βουλευτής δεν σκοπεύει να παραδώσει την έδρα του και θα παραμείνει ως ανεξάρτητος. «Νομίζετε πως πρέπει να σταματήσω να αγωνίζομαι για τους πολλούς;», ήταν το σχόλιό του σε σχετικό ερώτημα, εξερχόμενος της Επιτροπής και συνέχισε:

«Αν με διαγράφει ο κύριος Μητσοτάκης γιατί αντέδρασα για τις περιουσίες που χάνονται για τα κόκκινα δάνεια, επειδή αντιτάχθηκα στη woke ατζέντα για τα ομόφυλα, επειδή του ζήτησα να ελέγξει τα καρτέλ στην ακρίβεια, τότε είναι τιμή μου. Αν όμως το κάνει για να στείλει μήνυμα σε άλλους, είναι απαράδεκτο.

Αν χρησιμοποιείται ως πρόφαση το ότι ανέδειξα φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού που σκανδαλωδώς ανατέθηκε σε εταιρεία, τότε να δηλώσω και να θυμίσω ότι ο έλεγχος των βουλευτών και η απεριόριστη ελευθερία λόγου είναι συνταγματικό δικαίωμα και δεν είναι λόγος διαγραφής».

Σημειώνεται ότι η παραπομπή του αφορά αντικοινοβουλευτική, αντικομματική και αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο κόμμα ή σε άλλο βουλευτή.

Νωρίτερα, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας εμφανιζόταν απορημένος για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Διαρροές από το περιβάλλον του χαρακτήριζαν «έκπληξη το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αντί να εγκαλεί την κυρία Μενδώνη για το γεγονός ότι δεν απάντησε στις καταγγελίες του περί φωτογραφικών διαγωνισμών στα κυλικεία των αρχαιολογικών χώρων, παραπέμπει για διαγραφή τον ίδιο».

Μαρινάκης για Σαλμά: Προσπαθεί να καταστήσει τον εαυτό του ως θύμα ή ήρωα

Τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά από την Κ.Ο. της ΝΔ και τις δηλώσεις που αυτός έκανε νωρίτερα κλήθηκε να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

«Ο κ. Σαλμάς κάνει μια προσπάθεια, μετά την αυτονόητη, ομόφωνη απόφαση διαγραφής του, να καταστήσει τον εαυτό του ως θύμα ή ως ήρωα των ‘κόκκινων δανείων’ ή κάποιων νομοσχεδίων. Η ίδια η πραγματικότητα αμφισβητεί τις αιτιάσεις του. Δεν είναι μόνο ο κ. Σαλμάς που δεν ψήφισε το νομοσχέδιο που αναφέρεται. Και κάποιοι εκ των βουλευτών που δεν ψήφισαν, είναι σήμερα μέλη της κυβέρνησης. Στα ‘κόκκινα δάνεια’ η ερώτηση απαντήθηκε άμεσα και η κυβέρνηση επικρότησε τη διαδικασία των ερωτήσεων. Το να προσπαθεί να πει ότι διεγράφη επειδή έκανε την ερώτηση με τους συναδέλφους του, η ίδια η πραγματικότητα το αμφισβητεί πανηγυρικά».

Ο Μάριος Σαλμάς, σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, «διεγράφη γιατί, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους βουλευτές και το τι προβλέπεται, συνέχισε να αναπαράγει συκοφαντικές διατυπώσεις. Ενώ έχει κάνει ερώτηση, απάντησε η υπουργός και όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, δεν επανήλθε, αν και του ζητήθηκε.

Λίγες μέρες μετά ζήτησε σχετικά έγγραφα και του επιδόθηκαν. Επειδή σεβόμαστε τους θεσμούς, έχουμε μάθει στη ΝΔ, αν υπάρχει κάτι, να πηγαίνουμε στη δικαιοσύνη, όχι να παίρνουμε σβάρνα τα κανάλια και να διατυπώνουμε κατηγορίες. Εφόσον κάποιος επαναλαμβάνει τα ίδια και δεν επιλέγει τον δρόμο της δικαιοσύνης, αυτό γεννά και εύλογα ερωτήματα. Ήταν μια απόφαση αυτονόητη και ομόφωνη και προχωράμε παρακάτω. Είναι άδικο για το σύνολο των βουλευτών μας να συνδέουμε μια διαγραφή με ένα νομοσχέδιο, μια ψήφο σε ένα νομοσχέδιο ή ένα ζήτημα, όπως τα κόκκινα δάνεια. Είμαστε περήφανοι για τα αποτελέσματα της πολιτικής μας. Ξέρουμε ότι έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε, όμως δεν θα υπονομεύουμε την πολιτική μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε για τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας ότι «δεν υπάρχει άλλος βουλευτής που διασπείρει συκοφαντίες στα κανάλια και δεν πηγαίνει στη δικαιοσύνη αν έχει βάση. Η συμπεριφορά για την οποία διεγράφη είναι ατομική συμπεριφορά που δεν συνδυάζεται με άλλον βουλευτή. Δεν απαγορέψαμε σε κάποιον να πάει στη δικαιοσύνη, οποιοσδήποτε μπορεί να πει για κάποιον φωτογραφικό διαγωνισμό, το θέμα είναι να έχει στοιχεία για να το τεκμηριώσει και εδώ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Για το αν πρέπει να παραδώσει τον έδρα στη ΝΔ ο Μάριος Σαλμάς, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σημείωσε: «Σε αυτές τις περιπτώσεις, το δέον είναι η παράδοση της έδρας γιατί κάποιος εκλέγεται επειδή συμμετέχει σε ψηφοδέλτια ενός κόμματος. Όμως είναι ατομική του υποχρέωση να το κάνει ή όχι».

Σαφές μήνυμα

Είναι δεδομένο πάντως ότι η συγκεκριμένη κίνηση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στη διαγραφή Σαλμά είναι ένα σαφές μήνυμα προς όλους στο εσωτερικό του κόμματος για τους λόγους και τις πράξεις τους, με φόντο και την πρόσφατη ερώτηση των 11 βουλευτών (ανάμεσά τους και ο αιτωλοακαρνάνας βουλευτής) για τα κόκκινα δάνεια.

Οι εσωκομματικές φωνές κριτικής έχουν αρχίσει να πυκνώνουν τελευταία και φήμες τις θέλουν να πολλαπλασιάζονται περαιτέρω, αλλά και να διευρύνονται σε μια ποικιλία θεμάτων της καθημερινότητας του πολίτη, όπως η υγεία, η ακρίβεια και η ασφάλεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 2 εκ των 11 που συνυπέγραψαν την ερώτηση, οι Θ. Καράογλου και Θ. Δαβάκης, συμμετέχουν στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ που θα κληθούν να εγκρίνουν σήμερα τη διαγραφή του κ. Σαλμά.

Όσο για το πολιτικό μέλλον του υπό διαγραφή βουλευτή; Ήδη έχει αρχίσει να τον «φλερτάρει» πολιτικά η πρόεδρος της Φωνής Λογικής Αφροδίτη Λατινοπούλου, η τακτική της οποίας, ως φαίνεται, είναι να συγκεντρώνει στο κόμμα της τους διαφωνούντες της ΝΔ. «Τελικά στη ΝΔ του Μητσοτάκη διαγράφεσαι μόνο αν λες αλήθειες... Αντί να διαγράφουν για να εκφοβίσουν βουλευτές, καλύτερα να δώσουν απαντήσεις», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Χ, την ίδια ώρα που ο Κυριάκος Βελόπουλος κρατά εμφανείς αποστάσεις: «Σαμαρικοί με ‘σαμάρια πολιτικά’ δεν χωρούν στην Ελληνική Λύση. Υπάρχουν άλλωστε ‘θυγατρικές’ του Μητσοτάκη για να καταφύγουν και να υποκλέψουν για άλλη μια φορά την ψήφο του ελληνικού λαού», αναφέρει, μεταξύ άλλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v