Ξεκινά διαπραγμάτευση για αγορά τέταρτης φρεγάτας Belharra

Την ανακοίνωση έκανε ο Νίκος Δένδιας κατά την τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Νέαρχος». Πύραυλοι Scalp Naval με βεληνεκές 1.000 χλμ. στα πλοία. Μητσοτάκης: Δεν διαταράσσεται η δημοσιονομική συνέπεια.

Ξεκινά διαπραγμάτευση για αγορά τέταρτης φρεγάτας Belharra

Την έναρξη διαπραγματεύσεων για αγορά τέταρτης φρεγάτας Belharra ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας, κατά την ομιλία του στην τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «ΝΕΑΡΧΟΣ» στο Λοριάντ της Γαλλίας.

«Έχω τη χαρά να ανακοινώσω σήμερα την πρόθεση της Ελλάδος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με στόχο να αποκτήσει μια ακόμη φρεγάτα, την τέταρτη του ίδιου τύπου. Που θα έρθει να προστεθεί στον ΚΙΜΩΝΑ, το ΝΕΑΡΧΟ και τον ΦΟΡΜΙΩΝΑ, ισχυροποιώντας έτσι ακόμη περισσότερο το Πολεμικό μας Ναυτικό».

Όπως είπε ο υπουργός Αμυνας, «παράγοντα ισχύος θα αποτελούν και τα νέα προηγμένα στρατηγικά όπλα των νέων φρεγατών. Η "ΝΕΑΡΧΟΣ", όπως η "ΦΟΡΜΙΩΝ" και η τέταρτη φρεγάτα, ενσωματώνουν τεχνολογίες που παρέχουν νέες δυνατότητες στο οπλοστάσιό τους. Οι φρεγάτες αυτές θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν τον πύραυλο SCALP NAVAL. Ίσως τον πιο προηγμένο πύραυλο cruise, που μπορεί να πλήττει στόχους στρατηγικής σημασίας σε μεγάλες αποστάσεις (άνω των 1.000 χλμ.) και με μεγάλη ακρίβεια. Η προσθήκη αυτή εντάχθηκε στο 12ετές Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών, συνοδευόμενο από 20ετή ορίζοντα, ο οποίος παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό».

Ο Νίκος Δένδιας έκανε αναφορά στους σχεδιασμούς για το Πολεμικό Ναυτικό που περιλαμβάνουν τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ, των πυραυλακάτων ΡΟΥΣΣΕΝ, αλλά και των υποβρυχίων, τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούνται στην Ελλάδα.

Αναφορά έκανε στην απόκτηση των τεσσάρων περιπολικών ISLAND αλλά και στη μελλοντική συμμετοχή της χώρας στον σχεδιασμό και στη συνέχεια τη ναυπήγηση της νέας φρεγάτας CONSTELATION καθώς και στη συμμετοχή στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας.

Αναφέρθηκε επίσης στη ναυπήγηση νέων υποβρυχίων «στο τέλος της δεκαετίας και πάντοτε μέσα στα δημοσιονομικά όρια της χώρας».

Τέλος, ο υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι η «συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στη ναυπήγηση αυτών των φρεγατών για μας είναι ζήτημα υψηλής σημασίας. Έχουν ήδη υπογραφεί 25 συμβόλαια με ελληνικές εταιρείες. Και θέτουμε ως πρώτο στόχο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να αυξήσουμε από 12% σε 15% το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής».

Μητσοτάκης: Δεν διαταράσσεται η δημοσιονομική συνέπεια 

Η δαπάνη της νέας αγοράς έχει προϋπολογιστεί κατά τρόπο που δεν διαταράσσει τη δημοσιονομική μας συνέπεια, σημειώνει σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v