Κυβέρνηση: Προβληματισμός για τις χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις

Ανησυχία για τα δυσμενή για τη ΝΔ ποιοτικά στοιχεία των ερευνών. Τα δύο… ελαφρυντικά που βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου. Οι αναποφάσιστοι, τα δεξιά κόμματα και οι… περιοδείες.

Κυβέρνηση: Προβληματισμός για τις χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις

«Επικίνδυνα» στάσιμα δείχνουν τα ποσοστά της ΝΔ οι πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αναπόφευκτος.

Την κατάσταση επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών, τα οποία καταδεικνύουν έλλειμμα εμπιστοσύνης της κοινωνίας σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και την κυβερνητική λειτουργία.

Οι χαμηλές γαλάζιες επιδόσεις στις ευρωκάλπες του Ιουνίου δεν βελτιώνονται και, παρά τις προσδοκίες του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος ότι μετά τη ΔΕΘ θα ακολουθούσε η επιθυμητή επανεκκίνηση της κυβέρνησης, τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία, αυτό δεν ισχύει.

Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα της έρευνας της Alco (για την τηλεόραση του Alpha), όπου -εκτός της χαμηλής πρόθεσης ψήφου (23,7%)- κάτω από τη βάση βαθμολογείται η κυβέρνηση και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων.

Συγκεκριμένα:

  • Σχεδόν 7 στους 10 ερωτηθέντες (ποσοστό 69%) πιστεύουν ότι δεν λειτουργεί το επιτελικό κράτος. Αντίθετα, το 23% θεωρεί ότι λειτουργεί.
  • Το 49% των ερωτηθέντων δεν αισθάνονται «καθόλου ασφαλείς» από τη λειτουργία του κράτους. Το 29% απαντά «λίγο», αρκετά λέει το 19% και πολύ το 3%.
  • Περισσότεροι από τους μισούς (το 51%) δηλώνουν «καθόλου ικανοποιημένοι» από την απόδοση της κυβέρνησης, το 29% δηλώνουν «λίγο ικανοποιημένοι», ενώ το 18% απαντά «πολύ» και «αρκετά».
  • Ταυτόχρονα, το 67% θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν πήρε το μήνυμα διαμαρτυρίας των ευρωεκλογών, σε αντίθεση με το 28% που θεωρεί ότι το έλαβε.

Δυσαρεστημένοι είναι οι πολίτες και με το «καλάθι» της ΔΕΘ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και ενώ η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι η μεγάλη μάστιγα που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει επί του πεδίου η κυβερνώσα παράταξη. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 85% των πολιτών λέει ότι οι τιμές στα βασικά προϊόντα αυξάνονται.

«Πιο χαλαρά»

«Ακούμε τις δημοσκοπήσεις με πολύ μεγάλη προσοχή», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος πάντως βρήκε και δύο… ελαφρυντικά στο όλο ζήτημα: «Αφενός το ότι δεν βρισκόμαστε σε προεκλογικό περιβάλλον, όπου υπό διαμόρφωση είναι και το ποια θα είναι η αντιπολίτευση και ο κόσμος τοποθετείται πιο χαλαρά».

«Αφετέρου ότι «δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε να φτάσουμε, γιατί το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2027. Είναι σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ολοκλήρωσης, της υλοποίησης… Ο κόσμος, λοιπόν, περιμένει. Μας κρίνει αυστηρά, θέλει να δει αυτές τις επόμενες 1.000 μέρες, που είπε ο Πρωθυπουργός, αν θα προχωρήσουν όλα τα επιμέρους και τότε ναι, θεωρώ ότι αν καταφέρουμε και έχουμε υλοποιήσει το πρόγραμμα του 2023, θα είμαστε μια επιτυχημένη Κυβέρνηση και ο κόσμος θα μας δώσει ξανά τη στήριξή του».

Το βλέμμα στην κυβερνητική παράταξη βρίσκεται στο πολύ υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων, αλλά και στα κόμματα δεξιά της ΝΔ που επίσης ανεβαίνουν, αξιοποιώντας τη δυσαρέσκεια μέρους των γαλάζιων ψηφοφόρων. «Σημαία» τους, το μεταναστευτικό και οι ραγδαίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά την αλλαγή στάσης του Βερολίνου.

Δεδομένου δε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα η ΝΔ το αντιμετωπίζει στην βόρεια Ελλάδα, απ’ όπου θα ξεκινήσουν οι περιοδείες των υπουργών και των βουλευτών που προγραμματίζονται από την Πειραιώς. Στόχος, να επικοινωνηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα και αμεσότερα το μήνυμα της κυβέρνησης για το μέχρι στιγμής έργο και γι’ αυτό που θα γίνει έως το 2027.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v