Αρβανίτης για νέα Κομισιόν: Δυσοίωνο μέλλον σε εργασιακά, τείχος στα Τέμπη

Η Κομισιόν περιφρονεί το Ευρωκοινοβούλιο, τοποθετεί ακροδεξιό αντιπρόεδρο, βάζει τέλος στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, υψώνει τείχος στα Τέμπη, με Τζιτζικώστα επίτροπο Μεταφορών και Βόζενμπεργκ επικεφαλής Επιτροπής Μεταφορών στην ευρωβουλή.

Αρβανίτης για νέα Κομισιόν: Δυσοίωνο μέλλον σε εργασιακά, τείχος στα Τέμπη

«Η μετονομασία του χαρτοφυλακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα σε "Ανθρώπινου δυναμικού, δεξιοτήτων και ετοιμότητας" προμηνύει ένα δυσοίωνο μέλλον για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης, κάτι που επιστεγάζεται και από την αφαίρεση της Στέγασης και την ένωσή της με την Ενέργεια σε ενιαίο χαρτοφυλάκιο».

Τα παραπάνω αναφέρει ανάρτηση του Αντιπροέδρου της Left, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Κώστα Αρβανίτη, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

«Η #στέγαση χάνει κάθε εργασιακή και κοινωνική διάσταση, ενώ υπάρχει κίνδυνος αυτή η αλλαγή να επηρεάσει τη δομή των επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου, αποδυναμώνοντας τις αρμοδιότητες της #EMPL. Η επιλογή της #vonderLeyen να ορίσει αρμόδια Αντιπρόεδρο της Επιτροπής την προερχόμενη από το S&D Roxana Mînzatu μοιάζει με απόπειρα να χρυσώσει το χάπι της καταφανούς απουσίας των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων από τον πολιτικό σχεδιασμό της», υποστηρίζει.

«Οι πολίτες της ΕΕ έχουν ανάγκη από ποιοτικές θέσεις εργασίας, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, πρόσβαση σε αξιοπρεπή και προσιτή στέγη και από μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θέτει τις ανάγκες τους ως προτεραιότητα».

Σε μια δεύτερη ανάρτηση ο Αντιπροέδρου της Left, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλά για τα Τέμπη και τον διορισμό του Απόστολου Τζιτζικώστα ως «επίτροπος Μεταφορών» και της Ελίζας Βόζενμπεργκ ως «επικεφαλής της Επιτροπής Μεταφορών TRAN στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο», σχετικά με τη «συγκάλυψη αυτού του εγκλήματος», όπως αναφέρει:

«Με τη βοήθεια της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και της Ρομπέρτα Μέτσολα, η κυβέρνηση επιχειρεί να υψώσει ένα τείχος γύρω από το δυστύχημα των #Τεμπών. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ως επίτροπος Μεταφορών και η Ελίζα Βόζενμπεργκ ως επικεφαλής της Επιτροπής Μεταφορών TRAN στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη δεν θα πιέσει για διαφάνεια και απονομή δικαιοσύνης. Θα είμαστε εκεί σε κάθε τους βήμα για να τους θυμίζουμε τις ευθύνες τους για την συγκάλυψη αυτού του εγκλήματος.

Κλίνατε επ' ακροδεξιά...

Ο Αντιπρόεδρος της Left, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Κώστα Αρβανίτη, αναφέρει σε ανακοίνωση:

«Η Κομισιόν περιφρονεί το Ευρωκοινοβούλιο, τοποθετεί ακροδεξιό αντιπρόεδρο, υψώνει «τείχος» στα Τέμπη, και βάζει τέλος στα εργασιακά δικαιώματα. Αποκαλυπτική των προθέσεων της Κομισιόν για το μέλλον της ΕΕ ήταν η σημερινή τοποθέτηση των Επιτρόπων από την Πρόεδρο Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία απέδειξε ότι η αδιαφάνεια θα συνεχίσει να χαρακτηρίζει και την δεύτερη θητεία της.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν περιφρονεί τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφού στη συνάντηση που είχε μαζί τους, πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις, αρνήθηκε να τους παρουσιάσει τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβει ο κάθε Επίτροπος, ενώ δεν έδωσε ούτε επιπλέον πληροφορίες για τα καθήκοντά τους.

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκτά ακροδεξιό αντιπρόεδρο, τον σύμμαχο της Μελόνι, Ραφαέλε Φίττο, επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία θα συνεχίσει τον εναγκαλισμό με την ακροδεξιά, όπως με ανησυχία παρατηρούμε αυτές τις μέρες στην Γερμανία και τη Γαλλία, και θα αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών.

  • Τείχος γύρω από το δυστύχημα των Τεμπών

Με τη αρωγή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και της Ρομπέρτα Μέτσολα, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να υψώσει ένα «τείχος» γύρω από το δυστύχημα των Τεμπών.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ως επίτροπος Μεταφορών και η Ελίζα Βόζεμπεργκ ως επικεφαλής της Επιτροπής Μεταφορών TRAN στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη δεν θα πιέσει για διαφάνεια και απονομή δικαιοσύνης. Η ΝΔ δεν διεκδίκησε θέση αντιπροέδρου στο Ευρωκοινοβούλιο, γιατί καίγονταν για την χρήσιμη θέση του επιτρόπου στην TRAN.

Είναι άξιο απορίας πως μια κυβέρνηση που ελέγχεται για το έγκλημα στο σιδηρόδρομο, κρίθηκε κατάλληλη να πάρει θέση επιτρόπου και μάλιστα με το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Θα είμαστε εκεί σε κάθε τους βήμα για να τους θυμίζουμε τις ευθύνες τους για την συγκάλυψη αυτού του εγκλήματος, όπως κάναμε από την πρώτη μέρα.

  • Αναζητούνται τα εργασιακά δικαιώματα

Η μετονομασία του χαρτοφυλακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα (EMPL) σε "Ανθρώπινου δυναμικού, δεξιοτήτων και ετοιμότητας" προμηνύει ένα δυσοίωνο μέλλον για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης, κάτι που επιστεγάζεται και από την αφαίρεση της Στέγασης και την ένωσή της με την Ενέργεια σε ενιαίο χαρτοφυλάκιο.

Η στέγαση χάνει κάθε εργασιακή και κοινωνική διάσταση, ενώ υπάρχει κίνδυνος αυτή η αλλαγή να επηρεάσει τη δομή των επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου, αποδυναμώνοντας τις αρμοδιότητες της EMPL. Η επιλογή της Φον Ντερ Λαιεν να ορίσει αρμόδια Αντιπροέδρο της αρμόδιας επιτροπής την προερχόμενη από το S&D Ροξανα Μινζάτου μοιάζει με απόπειρα να χρυσώσει το χάπι της καταφανούς απουσίας των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων από τον πολιτικό σχεδιασμό της.

Και όλα αυτά συνδέονται άρρηκτα με την έκθεση για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα που παρουσίασε ο Μάριο Ντράγκι, στην οποία μπορεί να προτείνει μεγαλύτερες επενδύσεις, ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, κάτι που θα δώσει ώθηση στην βιομηχανία, λείπουν όμως τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την προστασία και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας σε όλους τους τομείς.

Οι πολίτες της ΕΕ έχουν ανάγκη από ποιοτικές θέσεις εργασίας, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, πρόσβαση σε αξιοπρεπή και προσιτή στέγη και από μια Επιτροπή που θέτει τις ανάγκες τους ως προτεραιότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v