ΣΥΡΙΖΑ: Ετοιμάζεται για ανακοινώσεις ο Κασσελάκης

Επίσπευση εκλογών θα ζητήσει ο Π. Πολάκης. Οι «υπέρ» προτάσσουν το γρήγορο κλείσιμο της ακέφαλης παρένθεσης, οι «κατά» επικαλούνται την έκρυθμη κατάσταση στη βάση.

ΣΥΡΙΖΑ: Ετοιμάζεται για ανακοινώσεις ο Κασσελάκης

Δέκα ημέρες μετά την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη από την Κεντρική Επιτροπή, όλα βρίσκονται ακόμα… στον αέρα: από το πότε θα γίνουν οι νέες προεδρικές εκλογές και ποιοι θα είναι υποψήφιοι, μέχρι -και κυρίως- εάν ο κ. Κασσελάκης θα έχει δικαίωμα να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κασσελάκης έχει καθημερινές επαφές με στελέχη και βουλευτές που παραμένουν δίπλα του. Κατά τις πληροφορίες, δε, πρόκειται να ανακοινώσει τις προθέσεις του στο τέλος της εβδομάδας, όπως αναφέρουν συνομιλητές του. Χωρίς να αποσαφηνίζουν εάν θα το πράξει την Παρασκευή ή εάν θα περιμένει τις αποφάσεις της Κ.Ε. για τον «οδικό χάρτη» προς το έκτακτο συνέδριο και τις προεδρικές κάλπες.

Η Πολιτική Γραμματεία συνεδριάζει πάλι το απόγευμα για να αποφασίσει τι θα εισηγηθεί στην επίσης νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.

Ο Παύλος Πολάκης επαναφέρει την πρότασή του για επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να πάψει όσο γίνεται πιο σύντομα να είναι ακέφαλο το κόμμα. Για τον λόγο αυτό προτείνει να στηθούν οι προεδρικές κάλπες στις αρχές Νοεμβρίου και όχι στο τέλος του μήνα, ενώ με τη θέση αυτή συμφωνούν κι άλλα μέλη της Π.Γ., όπως ο Πάνος Ρήγας.

Η ανεπίσημη απάντηση από την πλευρά των «87» αλλά και στελεχών που έχουν ρίξει (πρόχειρη;) γέφυρα μαζί τους είναι αρνητική, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί ακόμα στη βάση του κόμματος. Η λογική τους δηλαδή είναι «να έχουμε απομακρυνθεί χρονικά από την απόφαση μομφής στον Κασσελάκη», βοηθούντος και του έκτακτου συνεδρίου όπου θα τεθούν πολιτικά και καταστατικά ζητήματα.

Διαγραφή Κασσελάκη ή αποκλεισμός υποψηφιότητας;

Πίσω από όλα αυτά πάντως το κυρίαρχο ζήτημα παραμένει: θα μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος ο κ. Κασσελάκης; Η συζήτηση περί των «φίλτρων» που είχαμε αναφέρει λίγες ώρες μετά την καθαίρεσή του καλά κρατεί και εμπλουτίζεται με νέες ιδέες.

Προς το παρόν, δύο είναι τα σενάρια που παίζουν:

  • Να τεθεί ως προϋπόθεση για κάθε υποψήφιο να έχει γίνει μέλος του κόμματος τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο κ. Κασσελάκης θα τεθεί αυτομάτως εκτός κούρσας.
  • Να δρομολογηθεί παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας για αντικαταστατική συμπεριφορά, επειδή αμφισβήτησε την απόφαση μομφής της Κεντρικής Επιτροπής, μίλησε προσβλητικά για τα μέλη που στήριξαν τη μυστική ψηφοφορία κ.λπ.

Την παραπομπή προκρίνει σταθερά (και δημοσίως) η Κατερίνα Νοτοπούλου, ενώ άλλο στέλεχος των «87» φέρεται να συλλέγει υπογραφές για να κατατεθούν στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Ο αντίλογος των ψυχραιμότερων είναι ότι στην πρώτη περίπτωση θα γίνει λόγος για «φωτογραφικό» αποκλεισμό του και στη δεύτερη θα ανάψουν ακόμα περισσότερο «τα αίματα» στη βάση. «Αλλά και στις δύο ο Κασσελάκης θα μπορεί πια να δρομολογήσει δικό του κόμμα χωρίς να κατηγορηθεί ως διασπαστής», όπως σημειώνουν.

Αναζητούν υποψήφιο

Από την πλευρά των «87» δεν βγαίνει… λευκός καπνός στο πρόσωπο που θα προτείνουν για πρόεδρο, στέλνοντας το μήνυμα ότι προέταξαν την ανάγκη καθαίρεσης του κ. Κασσελάκη και ματαίωσης του καταστατικού συνεδρίου, χωρίς να έχουν επεξεργαστεί διάδοχη λύση.

Τις τελευταίες ώρες διακινείται η πληροφορία ότι συζητούν με πρόσωπο που έχει τις προϋποθέσεις, είναι άφθαρτο και δεν έχει εμπλακεί στην παρέλαση επίδοξων υποψηφίων που γίνεται αυτό το δεκαήμερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v