Ελληνοτουρκικά: Ανεβαίνει η ένταση πριν από το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν

Η πρωτοφανής επίθεση Τσελίκ σε Δένδια με αφορμή το Καστελόριζο. Το αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας» και η ερώτηση Μεϊμαράκη στην Κομισιόν. Στη μειονότητα της Θράκης στοχεύει και πάλι η Αγκυρα.

Ελληνοτουρκικά: Ανεβαίνει η ένταση πριν από το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το νέο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η ημέρα συνάντησης των δύο ηγετών, ωστόσο το πιθανότερο είναι αυτή να γίνει την προσεχή Δευτέρα, με την ελληνική πλευρά να είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για τα αποτελέσματα του ραντεβού.

Παρά πάντως την επίσημη βούληση των δύο πλευρών για τη διατήρηση χαμηλών τόνων, τις τελευταίες μέρες έχουν ανέβει τα ντεσιμπέλ της έντασης, με αποκορύφωμα τη χθεσινή πρωτοφανή επίθεση του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ στον Νίκο Δένδια, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στο Καστελόριζο, τις δηλώσεις του για την ελληνική ΑΟΖ και την ενίσχυση των Ένοπλων μας Δυνάμεων.

«Η πόρτα του διαλόγου άνοιξε κατά τη συνάντηση του προέδρου μας με τον Μητσοτάκη. Ενώ επιδιώκεται αυτή η προσέγγιση, ακραία στοιχεία εντός της Ελλάδας κάνουν ό,τι μπορούν για να σαμποτάρουν αυτόν τον διάλογο. Ο προβοκάτορας Δένδιας έκανε δηλώσεις που ξεπέρασαν τα όριά του. Πήγε στο Καστελόριζο και έκανε δηλώσεις, εξηγώντας πώς θα επεκτείνουν τους εξοπλισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στοχοποίησε την Τουρκία», ισχυρίστηκε ο τούρκος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «τα λόγια του (Έλληνα υπουργού Άμυνας) δεν μπορούν να φτάσουν σε εμάς χωρίς να… πνιγούν στο Αιγαίο».

Η συγκεκριμένη θάλασσα περιλαμβάνεται και στο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» που προστέθηκε φέτος στα σχολικά βιβλία της Τουρκίας και διδάσκεται εδώ και λίγες μέρες στους μαθητές της χώρας, σε μια ωμή παραχάραξη της ιστορίας.

Επίσημη αναφορά στο θέμα, έκανε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, κατήγγειλε το «ρεβιζιονιστικό αφήγημα, που παραβιάζει διεθνείς υποχρεώσεις και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, βάσει της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και έχει οδηγήσει στο παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο [...] που υπονομεύει τα ενεργειακά έργα της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και μπορεί να γίνει πηγή συγκρούσεων». Παράλληλα, έκανε λόγο για «προκλητική πρόθεση της Τουρκίας για υποψηφιότητα ένταξης στους BRICS».

«Τουρκική μειονότητα»

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα συνεχίζει να θέτει θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη. Όπως έγινε γνωστό, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), τα μέλη του οποίου συνεδρίασαν τις προηγούμενες μέρες στο Καμερούν, σε ψήφισμά του συμπεριέλαβε κείμενο με τις σχετικές αιτιάσεις της Τουρκίας.

Αυτήν «φωτογράφησε» χωρίς να την ονοματίσει, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του προέδρου της Νίκης, Δημήτρη Νατσιού. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι εκείνη που τα τελευταία πέντε χρόνια ανελλιπώς κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα, ακριβώς για να είμαστε σε θέση όποτε χρειαστεί να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση, γιατί μόνο έτσι καταλαβαίνουν κάποιοι γείτονες όσον αφορά το θέμα της ισχύος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν και τις ελληνικές προσδοκίες ρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης (στα ΝΕΑ). Όπως είπε, στη Νέα Υόρκη οι ηγέτες των δύο χωρών θα θέσουν τον νέο οδικό χάρτη του ελληνοτουρκικού διαλόγου ενόψει και της σύγκλησης στο τέλος του έτους του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Το γεγονός ότι, παρά τις σημαντικές διαφωνίες που υφίστανται, διατηρούνται ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, σύμφωνα με τον ίδιο, «αποτυπώνει τη βούληση των μερών να εδραιώσουν την ηρεμία και τη σταθερότητα στη γειτονιά μας».

Η χώρα μας, όπως είπε, «προσέρχεται στον διάλογο επί του μόνου ζητήματος που μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την αυτοπεποίθηση που της προσδίδει η αναβαθμισμένη διπλωματική της θέση».

Στη συγκυρία αυτή, εκτίμησε, «θεωρώ ότι υφίσταται, πράγματι, ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε να διασφαλιστεί μακρά ειρήνη στην περιοχή μας. Η απόφαση ότι είναι ώριμες οι συνθήκες ώστε να εξουσιοδοτηθουν οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών να εξετάσουν αν υπάρχει περιθώριο εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης εναπόκειται στους ηγέτες των δύο χωρών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v