Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Αναζητεί κομματική διέξοδο και... οικονομικό διαχειριστή

Ο Ν. Παππάς θα κληθεί να δώσει το νέο πληρεξούσιο «για τα τρέχοντα». Η προσπάθεια «ενότητας» στη ΔΕΘ και τα σενάρια για «να κλείσει οριστικά η παρένθεση Κασσελάκη».

ΣΥΡΙΖΑ: Αναζητεί κομματική διέξοδο και... οικονομικό διαχειριστή

Πρωτόγνωρες καταστάσεις για τα ελληνικά πολιτικά χρονικά, πόσο μάλλον για αριστερό κόμμα, καλείται να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη από την προεδρία του κόμματος.

Κι αυτό διότι μέσα σε όλα τα άλλα τέθηκε εκ των πραγμάτων το ερώτημα ποιος θα υπογράφει τις οικονομικές συναλλαγές που αφορούν πληρωμές, κρατική επιχορήγηση και σύναψη δανείου.

Μετά από ένα τριήμερο πινγκ-πονγκ, το θέμα το έλυσε ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, αποσύροντας (χθες) το πληρεξούσιο που είχε κάνει τον Απρίλιο στον διευθυντή του κόμματος Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, με το οποίο ενεργούσε εκ μέρους του προέδρου για τα τρέχοντα, όπως ορίζει το καταστατικό.

Στην ουσία, κανείς δεν διαφωνεί με την κίνηση του κ. Κασσελάκη καθώς, ως εκπεσών πρόεδρος, δεν μπορούσε να διατηρεί εν ισχύι ένα πληρεξούσιο για οικονομικές και φορολογικές ενέργειες στο όνομά του… χωρίς καν να τις γνωρίζει. Αυτό που του χρεώνουν στελέχη της νέας πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι γνωστοποίησε την κίνησή του χθες, λίγο πριν αρχίσει η συνέντευξη Τύπου του Νίκου Παππά στο Βελλίδειο, αποσπώντας τη δημοσιογραφική προσοχή.

Όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, το θέμα έχει επιλυθεί νομικά: το νέο πληρεξούσιο δεν θα φέρει, φυσικά, την υπογραφή… της Πολιτικής Γραμματείας, αφού απαιτείται μονοπρόσωπη ευθύνη, οπότε η σχετική πράξη θα ανατεθεί στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκο Παππά. Κατά τις ίδιες πηγές, η καθυστέρηση οφείλεται στην παρουσία του κ. Παππά στη Θεσσαλονίκη, ενώ η εκκρεμότητα θα κλείσει άμεσα.

Οριακή η κατάσταση στη «βάση»

Ως προς τα εσωκομματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε το Σαββατοκύριακο να περάσει εικόνα ενότητας και συλλογικής δράσης, με τον κ. Παππά να εκπροσωπεί το κόμμα στη ΔΕΘ, πλαισιωμένος από τη γραμματέα Ράνια Σβίγγου, τον διευθυντή της Κ.Ο. Θάνο Μωραΐτη, όλους τους βουλευτές που εκλέγονται στη Θεσσαλονίκη και τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος.

Τα παρατράγουδα που φοβήθηκαν οι «κομματικοί» από οπαδούς του κ. Κασσελάκη δεν σημειώθηκαν (σ.σ. είχε κάνει σχετική σύσταση και ο ίδιος), ενώ ο κ. Παππάς απάντησε «στρογγυλά» σε ερωτήσεις, λέγοντας, για παράδειγμα, ότι «δεν υπάρχει κώλυμα στο να είναι εκ νέου υποψήφιος ο κ. Κασσελάκης».

Το ότι η κατάσταση, πάντως, στη λεγόμενη «βάση» είναι οριακή, όπως προκύπτει και από τις αποφάσεις Νομαρχιακών οργανώσεων, όπως της Α' Αθήνας, του Νότιου Τομέα, της Δυτικής Αθήνας, της Ανατολικής Αττικής ή της Θεσσαλονίκης, που τάσσονται κατά της αποπομπής του κ. Κασσελάκη (μένει να φανεί εάν σ' αυτές προστίθεται και η Νομαρχιακή Χανίων, καθώς η ανάλογη απόφαση του Συντονιστικού χαρακτηρίζεται «άκυρη» από μέλη της).

Τα σενάρια για «παρένθεση Κασσελάκη»

Είναι ενδεικτικά κάποια νέα σενάρια που κυκλοφορούν εσχάτως προκειμένου να αποκλεισθεί κάθε ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος ο κ. Κασσελάκης, καθώς παραμένει ο φόβος ότι… δεν αποκλείεται να κερδίσει.

  • Το ένα αφορά αναβολή συνεδρίου-προεδρικών εκλογών για το νέο έτος, ώστε να έχουν ξεχαστεί όσα έχουν συμβεί και να έχει περιθωριοποιηθεί ο κ. Κασσελάκης. Στελέχη της νέας πλειοψηφίας δεν το ασπάζονται και, όπως λένε, αυτό θα αποδειχτεί το Σάββατο στη νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα οριστικοποιήσει τα διαδικαστικά για το έκτακτο συνέδριο (1-3 Νοεμβρίου) και τις προεδρικές εκλογές (24 Νοεμβρίου). Επ' αυτού, ο Παύλος Πολάκης εξακολουθεί να ζητά επίσπευση των διαδικασιών κατά ένα μήνα, ώστε οι εκλογές να γίνουν το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου.
  • Το δεύτερο είναι να παραπεμφθεί ο κ. Κασσελάκης προς διαγραφή στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ώστε αφενός να μην μπορεί να είναι υποψήφιος και, αφετέρου, να κλείσει οριστικά η «εποχή Κασσελάκη» στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ιδέα περί διαγραφής ακούστηκε κατ' αρχάς από τον Γιάννη Μουζάλα στην Κεντρική Επιτροπή (σ.σ. λίγο μετά την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής), στη συνέχεια από την Όλγα Γεροβασίλη στην Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης (όπου διαφώνησε ο κ. Πολάκης επισείοντας τον κίνδυνο διαλυτικών καταστάσεων) και χθες από την Κατερίνα Νοτοπούλου σε τηλεοπτική συνέντευξη. Το επιχείρημα της παραπομπής για διαγραφή είναι ότι «δεν αποδέχεται την έκπτωσή του από το προεδρικό αξίωμα και, άρα, λειτουργεί αντικαταστατικά».

Κορυφαίο στέλεχος της νέας πλειοψηφίας (και των “87”) αναφέρει ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει θέμα διαγραφής του». Ο Νίκος Παππάς, ερωτηθείς χθες εάν τίθεται θέμα διαγραφής του κ. Κασσελάκη, απάντησε «όχι».

Υπάρχει και άλλη μία συζήτηση, από… θερμόαιμους «αντικασσελακικούς»: να μετατεθούν για την άνοιξη οι προεδρικές εκλογές ώστε να έχουν ξεχαστεί όσα έγιναν αυτές τις ημέρες και να έχει περιθωριοποιηθεί ο κ. Κασσελάκης.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι σε αυτό το διάστημα μπορεί να καλυφθεί το κενό με έναν μεταβατικό πρόεδρο, ώστε «να ασχοληθούμε απρόσκοπτα με τις πολιτικές εξελίξεις και, κυρίως, τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου».

Δεδομένου, όπως επισημαίνουν με νόημα, ότι σε ένα μήνα θα έχει αναδειχθεί και η νέα ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, οπότε «θα ξέρουμε τις διαθέσεις και τις πρωτοβουλίες από πλευράς εταίρου»…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v