Διαμαντοπούλου: Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα big bang

Οχι σε συριζοποίηση του ΠΑΣΟΚ, έχει κλείσει ο κύκλος της κυβέρνησης, τόνισε η Αννα Διαμαντοπούλου μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κινήματος. Τι θα κάνει αν εκλεγεί.

Διαμαντοπούλου: Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα big bang

«Για να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ , να ανταποκριθεί στα νέα ιστορικά του καθήκοντα , για να γίνει η εναλλακτική λύση στην διακυβέρνηση της χώρας και η διέξοδος για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία, πρέπει να μετεξελιχθεί με γοργά βήματα στο Μεγάλο και Κυβερνών ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται ένα big bang», τόνισε η Αννα Διαμαντοπούλου στην ομιλία της στην ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του Κινήματος στις εσωκομματικές εκλογές της 6ης Οκτωβρίου 2024.

Οπως είπε, αυτός ο στόχος έχει τρεις προϋποθέσεις:

  • Προγραμματική κατεύθυνση – Πρόγραμμα με συμμετοχή
  • Ανοιχτό κόμμα με πολιτική και στρατηγική αυτονομία
  • Ηγεσία

Επίθεση στην κυβέρνηση

Η κυβέρνηση ασχολείται κυρίως με την επικοινωνία και έχει εγκαταλείψει κάθε ιδέα σχεδιασμού για το μέλλον, φοβισμένη από το πολιτικό κόστος και βυθισμένη σε κομματικές αντεγκλήσεις και προσωπικές έριδες. Η συνθηκολόγηση του κ. Μητσοτάκη με τον ακραίο συντηρητισμό είναι η συνταγή της παράλυσης. Αλλά και στις πολιτικές της προτεραιότητες έχει αποτύχει, τόνισε η κα Διαμαντοπούλου. 

Τόνισε πως θεωρεί ότι κλείνει ο κύκλος της παρούσας κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να έχει ανοίξει ακόμα ένας νέος κύκλος, λόγω του εναλλακτικού κενού της αντιπολίτευσης. Δηλαδή με απλά λόγια δεν φαίνεται κόμμα που να μπορεί να γίνει κυβέρνηση. Εκτιμώ βάσιμα, ότι όλο αυτό το μεταβατικό διάστημα μέχρι τις επόμενες εκλογές το κυρίαρχο πολιτικό διακύβευμα θα είναι η αναζήτηση εναλλακτικής λύσης.

Η κεντρική μας ιδέα, συμπλήρωσε, είναι η Ελλάδα που παράγει. Πρέπει να παράγει εθνικό πλούτο και μετα τον αναδιανέμει δίκαια.

Βιομηχανία και ΜΜΕ , τουρισμός και εμπόριο, αγροτικός τομέας απαιτούν θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις ώστε η Ελλάδα να σταματήσει να εισάγει και να καταναλώνει.

Η ελληνική επιχείρηση σήμερα δεν μπορεί να ανταγωνισθεί ούτε σε παγκόσμιο ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πολιτική και στρατηγική αυτονομία

Το μεγάλο ΠΑΣΟΚ προϋποθέτει μια νέα μορφή συμμετοχικής οργάνωσης όπου τα μέλη και τα στελέχη του συμμετέχουν ενεργά τόσο στα αναπτυξιακά προγράμματα των περιοχών της όσο και στις θεματικές πολιτικές του ενδιαφέροντος τους.

Αυτό σημαίνει και όσμωση με την κοινωνία δηλαδή οργανωμένες συνεργασίες με κοινωνικούς φορείς και δίκτυα κοινωνικών οργανώσεων.

Ταυτόχρονα υπάρχει ανάγκη μιας διαδικτυακής οργάνωσης με τακτή επικοινωνία του/της Προέδρου με τα όργανα του Κινήματος και συγκεκριμένων και μείζων θεμάτων διαδικτυακών δημοψηφισμάτων.

Ένα Ανοιχτό προς την Κοινωνία ΠΑΣΟΚ έχει την συγκεκριμένη σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα που το προσδιόρισε από την γέννηση του.

Αυτό το ΠΑΣΟΚ θέτει αυτονόητα και εξαρχής ως βασική διαχωριστική γραμμή του Κινήματος μας αυτή με τη συντήρηση σε όλες τις εκφάνσεις της, λαϊκίστικη, παραδοσιακή, φιλελεύθερη.

Την ίδια στιγμή όμως που το ΠΑΣΟΚ οριοθετείται με σαφήνεια απέναντι στον κάθε μορφής συντηρητισμό θα πρέπει να οριοθετήσει και να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις του και με τις κομματικές και πολιτικές δυνάμεις, που αναφέρονται και συνεχίζουν την ιδεολογία και τις πολιτικές της παραδοσιακής ιστορικής αριστεράς όπως αυτή μετεξελίχθηκε σήμερα στα διάφορα κόμματα και κινήματα της ριζοσπαστικής αριστεράς, τύπου ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, πολιτικές και εκλογικές συμπράξεις κορυφής έως και ενιαίες κομματικές συγχωνεύσεις με αυτές τις δυνάμεις, που θολώνουν και ρευστοποιούν την ταυτότητα και τον προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να τεθούν εκτός της στρατηγικής ατζέντας του Κινήματος μας.

Η εκ των έσω απόπειρα συριζοποίησης της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ όπως και η εκ των έξω προσπάθεια σύμπραξης, νομίζω ότι πέρα από προσεγγίσεις αποδεικνύεται από τα πράγματα μέγα πολιτικό λάθος.

Τι θα κάνω αν εκλεγώ

Τι πρόκειται να κάνω, αν εκλεγώ: Θα εγγυηθώ την ενότητα του Κινήματος με την αξιοποίηση όλου του δυναμικού του ΠΑΣΟΚ ώστε να διαμορφώσουμε όλοι μαζί ένα ανοιχτό, δημοκρατικό, νικηφόρο Κίνημα. Ν’ αφήσουμε πίσω μας την λογική του μικρού και συμπληρωματικού κόμματος των χαμηλών προσδοκιών και των μικρών βημάτων. Να προχωρήσουμε χωρίς στενότητα αντιλήψεων, αποκλεισμούς και κομματικούς ημετέρους με άμεση προοπτική το ΠΑΣΟΚ να γίνει πρώτο κόμμα και στις επόμενες εκλογές να γίνει διακυβέρνηση της χώρας Τι πρόκειται να κάνω, αν δεν εκλεγώ: Θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις την νέα ηγεσία να πετύχει τους στόχους του Κινήματος. Θα συμβάλλω , από όποια θέση και αν κληθώ να προσφέρω, γνώσεις, πολιτική εμπειρία και δράση ώστε να επιτύχουμε τις συλλογικές μας επιδιώξεις, σημείωσε η κα Διαμαντοπούλου.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v