ΝΔ: Πίεση στα δεξιά, το βλέμμα στην Κεντροαριστερά

Στο γαλάζιο μικροσκόπιο οι εξελίξεις στα άλλα κόμματα. Η άνοδος της ακροδεξιάς και οι.. πατριωτικές ανησυχίες. Η αλλαγή συσχετισμών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και η επόμενη μέρα.

ΝΔ: Πίεση στα δεξιά, το βλέμμα στην Κεντροαριστερά

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αναζητά τον τρόπο για να ξεκολλήσει από τα δημοσκοπικά χαμηλά του επιπέδου των ευρωεκλογών, στο Μεγάρου Μαξίμου έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στις εξελίξεις στο υπόλοιπο πολιτικό φάσμα, όπου οι διεργασίες είναι έντονες.

Ο χώρος της κεντροαριστεράς δείχνει με κινούμενη άμμο με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να αναζητούν αρχηγό, ενώ τα κόμματα δεξιά της ΝΔ αξιοποιούν καταστάσεις και πολιτικά… δώρα, καταγράφοντας ανοδική πορεία στα ποσοστά τους.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί στενά τα διαμορφούμενα δεδομένα, αξιολογεί μαζί με τους συνεργάτες του τις νέες καταστάσεις, ωστόσο επιμένει ότι αντίπαλος για τη ΝΔ δεν είναι η αντιπολίτευση, αλλά τα προβλήματα της κοινωνίας.

«Ζητούμενο για εμάς είναι να ασχολούμαστε και να βρίσκουμε λύσεις πρωτίστως στα θέματα καθημερινότητας των πολιτών», σημειώνει στενός συνομιλητής του πρωθυπουργού, ο οποίος μετά την παρουσία του στη ΔΕΘ και τις ανακοινώσεις των «λίγων (όσων αντέχει η οικονομία) για τους πολλούς», θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη αυτών που μετά τις εθνικές εκλογές του 2023 κρατούν αποστάσεις από το κόμμα του.

Αυτό βεβαίως αναπόφευκτα συσχετίζεται τόσο με την κυβερνητική πολιτική, όσο και με τα τεκταινόμενα στους άλλους πολιτικούς χώρους, εξ ου και το γαλάζιο «μικροσκόπιο» σε αυτούς.

Όσον αφορά τα κόμματα που κινούνται ιδεολογικά στα δεξιά της ΝΔ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνουν ένα ποσοστό περίπου 20%. Ενδεικτικά στην τελευταία έρευνα της Metron Analysis, στην εκτίμηση ψήφου η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου λαμβάνει το 10,9 % των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου φτάνει το 5.4 % και η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού το 4.4 %.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να εμφανιστεί καθησυχαστικός, υποστηρίζοντας ότι «πάντα υπήρχαν κόμματα στα δεξιά της ΝΔ τα οποία έπαιρναν αξιοσέβαστα ποσοστά, αρκετά κατακερματισμένα», όμως δεν χάνει την ευκαιρία να «κλείσει το μάτι» στους ψηφοφόρους τους: «Για τους πολίτες οι οποίοι έχουν επιλέξει τέτοια κόμματα που μπορεί να έχουν κάποιες πατριωτικές ανησυχίες: η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο θωρακισμένη από ό,τι ήταν το 2019», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη πριν από μία εβδομάδα, εγκαλώντας μάλιστα «κάποιους», οι οποίοι «θέλουν να κάνουν μία τέτοια σπέκουλα, παντελώς ανυπόστατη, με τα εθνικά θέματα».

Όπως αποδεικνύεται, σημαντική φθορά -πολύ μεγαλύτερη από αυτή που υπολόγιζε το Μέγαρο Μαξίμου- προκάλεσε στην κυβερνώσα παράταξη ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ σοβαροί τριγμοί προκύπτουν και από τα ζητήματα της ασφάλειας και του μεταναστευτικού. Τρίπτυχο που αναδεικνύουν σε καθημερινή βάση τα εν λόγω κόμματα, επιδιώκοντας να… στριμώξουν την κυβέρνηση και να κερδίσουν νέους ψηφοφόρους.

Αλλαγή ισορροπιών

Στην άλλη πλευρά του χάρτη, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και συγκρατημένη άνοδο του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο πολλά θα κριθούν από τις εσωτερικές εκλογικές διαδικασίες στα δύο κόμματα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πλέον θεωρούν την κατάσταση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαιρετικά δύσκολη λόγω της πολυδιάσπασης και της συνεχούς εσωστρέφειας. Γεγονός που φαίνεται -τουλάχιστον αυτή τη στιγμή- να αλλάζει τις ισορροπίες και στα μάτια αρκετών να καθίσταται το ΠΑΣΟΚ ως ο βασικός αντίπαλος.

Καθοριστικός παράγοντας για τη συνέχεια ασφαλώς θα είναι ποιος θα εκλεγεί νέος πρόεδρος, με τις σχετικές δημοσκοπήσεις να δίνουν και να παίρνουν: αν δηλαδή θα παραμείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης -άρα θα συνεχιστεί λογικά η ίδια πολιτική, αν θα εκλεγεί ο Χάρης Δούκας που -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- πιθανότατα θα σημάνει στροφή προς τα αριστερά ή αν η Άννα Διαμαντοπούλου ή ο Παύλος Γερουλάνος οι οποίοι  συγκλίνουν περισσότερο προς το κέντρο.

Ο τελικός νικητής, γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση, θα χαράξει τη νέα πορεία του κόμματος, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα το κοινό στο οποίο θα επικεντρωθεί πλέον το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη δυνατότητα ή όχι κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ, εφόσον αυτή απαιτηθεί μετά από τις επόμενες εκλογές.   

«Δεν βλέπω να υπάρχει κάποια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης», εκτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, που ερωτήθηκε για τα δύο κόμματα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μία κατάσταση πολιτικής αφασίας», αρκέστηκε να πει, ενώ για το ΠΑΣΟΚ ήταν λιγότερο φειδωλός: «Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο γιόρτασε και αυτό τα 50 χρόνια του, δύναμη -υποτίθεται- προοδευτική και εκσυγχρονιστική, καταψήφισε όλες τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες υλοποιήσαμε τους πρώτους 12 μήνες: τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, τον δικαστικό χάρτη, μια σειρά από παρεμβάσεις που θεωρούμε ότι είναι σε προοδευτική κατεύθυνση. Άρα, το ‘’όχι σε όλα’’, η περιγραφή μιας χώρας στην οποία περίπου οι πολίτες είναι όλοι, θα έλεγα, πάμφτωχοι και ρακένδυτοι, δεν ταιριάζει στη σημερινή Ελλάδα», ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v