Εκτακτη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στο... ταμείο

Στο επίκεντρο, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαχείριση των οικονομικών του κόμματος και ποιος έχει το δικαίωμα... υπογραφής. Παρέμβαση Κασσελάκη...«γίνονται απίστευτες προβοκάτσιες».

Εκτακτη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στο... ταμείο

Εκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας συγκλήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη της μάλιστα κλήθηκαν να προσέλθουν «επειγόντως» στα γραφεία της Κουμουνδούρου χωρίς να ενημερωθούν για το αντικείμενο της έκτακτης συνεδρίασης.

Η συνεδρίαση του οργάνου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως θέμα της την παραμονή ή μη του Στέφανου Κασσελάκη στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ύστερα από την πρόταση μομφής η οποία πέρασε.

Κατά τις ίδιες πηγές, το σχέδιο είναι να ανακοινώσει επισήμως η Πολιτική Γραμματεία ότι δεν υπάρχει θέμα ερμηνείας του καταστατικού και ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εξέπεσε του αξιώματος όταν υπερψηφίσθηκε η πρόταση μομφής εναντίον του.

Όπως έχουμε ήδη σημειώσει, το θέμα πυροδοτήθηκε ή τροφοδοτήθηκε από την ανάρτηση του Συνταγματολόγου Ξενοφώντος Κοντιάδη, ότι, βάσει καταστατικού ο κ. Κασσελάκης παραμένει πρόεδρος μέχρι το έκτακτο συνέδριο να επικυρώσει την απόφαση μομφής που ψηφίσθηκε στην Κεντρική Επιτροπή.

Επιπλέον, ο κ. Κασσελάκης φέρεται να ρώτησε το πρωί την γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγγου, ποιος έχει την ευθύνη, βάσει του νόμου, της λειτουργίας του κόμματος αφού ο ίδιος δεν είναι πλέον πρόεδρος και, άρα, δεν μπορεί να υπογράψει καμία απόφαση. Κυρίως οικονομική, καθώς ορισμένα στελέχη παραπέμπουν στη χθεσινή ενημέρωση που είχαν οι εργαζόμενοι στην “Αυγή” και στο “Στο Κόκκινο” ότι θα αρχίσουν να πληρώνονται άμεσα (τους μισθούς Ιουλίου Αυγούστου και το υπόλοιπο μισό του επιδόματος άδειας) χωρίς όμως να έχει προχωρήσει ακόμα η δανειοδότηση του κόμματος.

H κατάσταση φαίνεται να μπλέχτηκε περισσότερο όταν ο οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαυροκεφαλίδης ζήτησε εξουσιοδότηση για τις κινήσεις του. Από ποιόν; Εάν, κατά το νόμο, ο κ. Κασσελάκης… παραμένει πρόεδρος εφόσον δεν έχει εκλεγεί άλλος στην θέση του, δεν μπορεί να δώσει τέτοια εξουσιοδότηση για οικονομικές κινήσεις που γίνονται ερήμην του.

Στελέχη από το περιβάλλον του κ. Κασσελάκη επικαλούνται το σχετικό άρθρο (44) του καταστατικού του κόμματος:

  • Η συνομολόγηση και υπογραφή συμβάσεων (σύμβαση πιστώσεων μέσω ανοικτού αλληλόχρεου λογαριασμού, δανειακή σύμβαση, σύμβαση ενεχυριάσεως απαιτήσεως) με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ή άλλης μορφής εξασφαλίσεων, η προσημείωση ή υποθήκευση ακίνητων, καθώς και η λήψη και χρήση του προϊόντος των χρηματοδοτήσεων ανάγεται στην αρμοδιότητα του προέδρου, ο οποίος δικαιούται να διορίζει και άλλους πληρεξούσιους, στους οποίους θα μεταβιβάζει τις ίδιες ή λιγότερες από τις παραπάνω εντολές.
  • Επίσης ο πρόεδρος δικαιούται να διορίζει πληρεξούσιο ή πληρεξούσιους για την διενέργεια πράξεων που σχετίζονται με τις διαχειριστικές και λειτουργικές ανάγκες του κόμματος.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, τη λειτουργία του κόμματος “έτρεξε” συλλογικά η Πολιτική Γραμματεία, με τα οργανωτικά καθήκοντα να ασκεί η κ. Σβίγγου, ενώ δεν είχαν προκύψει οικονομικά μπερδέματα.

Πηγές κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη διαψεύδουν ότι ο ίδιος είχε σκοπό να μεταβεί στην Κουμουνδούρου.

Παρέμβαση Κασσελάκη: «Είμαι εδώ»

Με την επισήμανση "Μετατρέψτε την οργή σας σε δημιουργία. Είμαι εδώ”, ο Στέφανος Κασσελάκης δίνει στίγμα των προθέσεών του να παραμείνει στην ενεργό πολιτική και να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τελευταίο προκύπτει από τη σύσταση στα μέλη που τον στηρίζουν να επιδείξουν "ψυχραιμία, υπομονή και αυτοσυγκράτηση” και, κυρίως, "να μη σαμποτάρουν την επίσκεψη του Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Νίκου Παππά, στη ΔΕΘ”.

Όπως επισημαίνεται δηλαδή, εάν είχε στο μυαλό του δημιουργία δικού του κόμματος δεν θα ζητούσε “να μην σαμποταριστεί” επίσκεψη του κ. Παππα στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο.

Βεβαίως, χαρακτηρίζει “απίστευτες προβοκάτσιες” όσα ειπώθηκαν ή γράφτηκαν περί πρόθεσης του …να εισβάλλει στα γραφεία της Κουμουνδούρου “α λα Τραμπ”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v