Μητσοτάκης: Η απάντηση στο μεταναστευτικό δεν μπορεί να είναι η κατάργηση της Σένγκεν

Απάντηση στο μεταναστευτικό η εφαρμογή του Συμφώνου, τόνισε ο πρωθυπουργός. «Η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη και ικανοποιητική». Διαψεύδει αυξήσεις στο νερό.

Μητσοτάκης: Η απάντηση στο μεταναστευτικό δεν μπορεί να είναι η κατάργηση της Σένγκεν

«Η κυβέρνηση έχει ακολουθήσει μια πολύ πιο αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον Talk Radio. «Αν δεν μπορέσουμε να λύσουμε το ζήτημα των εξωτερικών συνόρων, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό. Η Ευρώπη, αργά αλλά σταθερά, προσαρμόστηκε σε αυτή την πραγματικότητα. Στείλαμε μήνυμα ότι δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Το προσφυγικό μεταναστευτικό, σημείωσε, «δεν είναι από τα πρώτα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες, γιατί το λύσαμε. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν και να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης. Απάντηση είναι η εφαρμογή του Συμφώνου για μετανάστευση και το άσυλο. Η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη και ικανοποιητική».

Ερωτηθείς για τις κατηγορίες περί pushbacks, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «το ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους που έχουν βρεθεί στη θάλασσα. Είναι προσβλητικό να διακινούνται τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας για pushbacks. Από την άλλη, υπάρχει η ενεργητική αποτροπή, δηλαδή η προστασία των θαλάσσιων συνόρων που επιτελεί το Λιμενικό, όταν ξεκινά μια βάρκα από την Τουρκία να γυρίζει με ασφάλεια στα τουρκικά παράλια».

Για την παιδεία, ο πρωθυπουργός είπε ότι «έχουμε προσλάβει σχεδόν 40.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς, αντικαθιστώντας σταδιακά τους αναπληρωτές. Έχουμε ελάχιστα κενά, η συζήτηση για συγχωνεύσεις τμημάτων αφορά ελάχιστα τμήματα. Έχουμε περισσότερους καθηγητές από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα».

Για τους ενστόλους και τις αντιδράσεις για τις αποδοχές τους, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «από πέρυσι έχουμε κάνει προσπάθεια να αυξήσουμε απολαβές των εργαζομένων στο δημόσιο. Το νυχτερινό επίδομα, όταν του χρόνου τα πράγματα είναι καλύτερα, μπορεί να κάνουμε περισσότερες αυξήσεις. Το μέτρο που ανακοίνωσα στη Θεσσαλονίκη είναι ένα ακόμα βήμα, κατώτερο ίσως των προσδοκιών αλλά ενδεικτικό των προθέσεων».

Όσον αφορά τις πυρκαγιές, υπογράμμισε ότι «κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, που δεν έχει τελειώσει ακόμα, είχαμε φέτος πολύ λιγότερες καμένες εκτάσεις. Μία μάς ξέφυγε, αυτή στην Αττική, πρέπει να δούμε τι έγινε και πώς δεν θα ξαναγίνει. Πολύ σύντομα θα είμαι στη Βουλή, θα εξηγήσω ακριβώς τι έχουμε κάνει, τι δεν κάναμε καλά και τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι «πολύ σύντομα θα ακούσετε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το πώς θα κάνουμε τις στρατιωτικές σχολές πολύ πιο ελκυστικές».

Όχι αυξήσεις στο νερό

«Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό. Είναι και θα παραμείνει φτηνό, τουλάχιστον για τις χαμηλές καταναλώσεις. Δεν θα πειράξουμε τα τιμολόγια. Το μάξιμουμ που συζητάμε είναι μια αναπροσαρμογή στο επίπεδο του πληθωρισμού», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε, «είχαμε δύο πολύ κακούς χειμώνες, το νερό αντέχει για ακόμα τέσσερις κακούς χειμώνες. Με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, η Αττική δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα με το νερό. Στα νησιά το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και χρειαζόμαστε μια καλύτερη πολιτική συντονισμού. Το 85% του νερού που καταναλώνεται στη χώρα πηγαίνει για την άρδευση. Η ύδρευση είναι κάτι παραπάνω από το 10% του νερού. Είναι ζήτημα το πώς θα εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε νερό για άρδευση χωρίς διαρροές και πώς θα εφαρμόσουμε τη χρήση της τεχνολογίας».

Αναφορικά με το στεγαστικό πρόβλημα, επισήμανε ότι «έχουμε εξασφαλίσει 2 δισ. παραπάνω για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», θα εξετάσουμε να διευρύνουμε τα κριτήρια, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους συμπολίτες μας να συμμετέχουν».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την ακρίβεια ως «το πρώτο θέμα. Όλες οι παρεμβάσεις μας έχουν έναν χαρακτήρα στήριξης των εισοδημάτων. Η κυβέρνηση υλοποιεί μια πολιτική μείωσης φόρων, θα μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές κατά 1 μονάδα (τόσο μπορούμε, θέλουμε κι άλλο), καταργήσαμε το τέλος επιτηδεύματος, αυξάνουμε τους μισθούς. Ο πληθωρισμός αρχίζει να μειώνεται και οι αυξήσεις των μισθών θα είναι μεγαλύτερες του πληθωρισμού».

Για κάθε παροχή, όπως είπε, «πρέπει να βγαίνει ο λογαριασμός και να αποφύγουμε τη χρεοκοπία του παρελθόντος» και υποστήριξε ότι «αυτή η κυβέρνηση κάνει κοινωνική πολιτική. Προτεραιότητά μας είναι οι πιο αδύναμοι. Μακάρι να είχαμε περισσότερα να δώσουμε. Αν η οικονομία δεν αναπτύσσεται γρήγορα, περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δεν πρόκειται να υπάρχει πλούτος που να δημιουργεί την προσδοκία στον πολίτη ότι μπορεί να ζήσει καλύτερα. Η κυβέρνηση αυτή δημιούργησε πάνω από 500.000 νέες θέσεις εργασίας. Πιστεύω στη δυνατότητα της ελεύθερης οικονομίας να δημιουργεί πλούτο και στην υποχρέωση του κράτους να κάνει την καλύτερη δυνατή, λελογισμένη αναδιανομή. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι αυτή που θα βγάλει έναν πολίτη από την ανεργία και θα τον βάλει στην αγορά εργασίας».

Αυτό που δεν πρέπει ποτέ να γίνεται, συνέχισε ο πρωθυπουργός, «είναι αυτός που μπορεί να έχει μια δουλειά, να τη βγάζει με επιδόματα. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο, γι’ αυτό ετοιμάζουμε παρέμβαση στο επίδομα ανεργίας».

Ερωτηθείς για το ντιμπέιτ των υποψήφιων προέδρων των ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «υπήρξε ένας ξεκάθαρος νικητής. Από εκεί και πέρα, εμείς δεν μπορούμε να εκφέρουμε άποψη για το τι συμβαίνει, θα συνεργαστούμε με όποιον εκλεγεί».

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημείωσε ότι «η Ελλάδα οφείλει να επενδύσει στις Ένοπλες Δυνάμεις και έχουμε καλύψει μεγάλο χαμένο έδαφος. Όσο πιο ισχυρή είναι αμυντικά, με τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v