Μήνυμα «ετοιμότητας» από Κασσελάκη ενόψει αποφάσεων

Οι αποδέκτες του «alert» προς αποτροπή παραιτήσεων από τις οργανώσεις λόγω (και) των εκλογών για νέους συνέδρους. «Η παρένθεση Κασσελάκη έκλεισε, αν είναι υποψήφιος δεν θα επανεκλεγεί», η πρόβλεψη των αντιπάλων.

Μήνυμα «ετοιμότητας» από Κασσελάκη ενόψει αποφάσεων

Σήμα alert έστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης στα μέλη και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τον υποστηρίζουν, να παραμείνουν στις επάλξεις εν αναμονή των αποφάσεών του.

Η σύσκεψη που έκανε χθες με συνεργάτες του διέρρευσε για ένα λόγο: να αποτραπούν αποχωρήσεις μελών από τις οργανώσεις, ώστε η διαδικασία ανάδειξης συνέδρων για το έκτακτο συνέδριο του Νοεμβρίου να μην αποβεί υπέρ της «άλλης πλευράς».

Όπως διευκρινίζουν συνομιλητές του, αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Κασσελάκης έλαβε την τελική απόφαση να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι οι υποστηρικτές του πρέπει να είναι έτοιμοι «δια παν ενδεχόμενο». Κι αυτό διότι θεωρητικά παραμένει στο τραπέζι η συζήτηση για ίδρυση δικού του κόμματος, αν και δεν συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες «αυτή τη στιγμή».

Μένει να φανεί εάν η απόφασή του θα ανακοινωθεί το Σαββατοκύριακο, επισκιάζοντας, αντικειμενικά, την παρουσία του Νίκου Παππά στη ΔΕΘ ως προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «ετοιμότητα» δεν περιορίζεται στη σύσταση να μην αποχωρήσουν οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου στις οργανώσεις. Κατά τις ίδιες πηγές, έχει αρχίσει ήδη η χαρτογράφηση των «κασσελακικών» μελών σε νομαρχιακό επίπεδο και η επαφή μαζί τους ενόψει των προσυνεδριακών διαδικασιών.

Κατόπιν εορτής… το καταστατικό

Την ίδια στιγμή, η συζήτηση που άνοιξε για το εάν η υπερψήφιση της πρότασης μομφής στον κ. Κασσελάκη έπρεπε να οδηγήσει στην επιτόπια παραίτηση και αποχώρηση του ιδίου και των θεσμικών συνεργατών του από την ηγεσία του κόμματος δείχνει τον αιφνιδιασμό που υπέστη η πρώην προεδρική πλευρά.

Κι αυτό διότι -όπως αναφέρουν υποστηρικτές του- περίμεναν μεν ότι η πρόταση μομφής θα συγκέντρωνε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, αλλά ότι δεν θα ξεπερνούσε τα 148 «ναι» που απαιτούσε η πλειοψηφία του 50%+1. Ως εκ τούτου, δεν είχαν επεξεργαστεί plan b, με αποτέλεσμα ο κ. Κασσελάκης να αποχωρήσει όχι απλώς από την αίθουσα της συνεδρίασης αλλά και από την ηγεσία, όπως έδειξαν οι παραιτήσεις των θεσμικών συνεργατών του την επόμενη ημέρα.

Όπως προκύπτει, ξαναδιάβασαν… κατόπιν εορτής το καταστατικό, το οποίο ορίζει, λιτά, πως εάν υπερψηφιστεί πρόταση δυσπιστίας στον πρόεδρο προκηρύσσεται έκτακτο συνέδριο, χωρίς να προστίθεται εάν παραμένει ή όχι ο πρόεδρος μέχρι τις νέες εκλογές. «Αλλά τώρα είναι αργά για… να επιστρέψει στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου», παραδέχονται.

Τη σχετική συζήτηση τροφοδότησε χθες ο Συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης, μέσω των social media, προβάλλοντας την άποψη ότι το καταστατικό δεν ορίζει την άμεση απομάκρυνση του προέδρου. Σημειώνεται ότι ο κ. Κοντιάδης δεν ανήκει ούτε… στους fans του κ. Κασσελάκη ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το «ΚΟΣΜΟΣ» του Πέτρου Κόκκαλη.

«Η παρένθεση Κασσελάκη έκλεισε»

Από την άλλη πλευρά, της νέας πλέον πλειοψηφίας και μέχρι χθες «μειοψηφίας των 87», επιχειρείται τερματισμός των αντεγκλήσεων περί τα διαδικαστικά και το καταστατικό, καθώς το μήνυμα που περνούν από τη Δευτέρα είναι: «το κόμμα επανέρχεται στην κανονικότητα» και «η παρένθεση Κασσελάκη έκλεισε».

Όπως προέβλεψε η Όλγα Γεροβασίλη (αλλά και άλλα στελέχη του χώρου), «ο κ. Κασσελάκης μπορεί να είναι υποψήφιος για την προεδρία αλλά δεν θα επανεκλεγεί».

Στηρίζουν, δε, αυτή την πρόβλεψη-βεβαιότητα στο γεγονός, όπως λένε, ότι τώρα πια έχει γίνει γνωστή η πολιτική του ατζέντα σε αντίθεση με πέρυσι που ήταν «άγνωστος»… και «ουρανοκατέβατος». Επίσης, ότι τα μέλη είδαν τον διχαστικό τρόπο διοίκησης που άσκησε και, κυρίως, την πολεμική του στον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό το τελευταίο η κ. Γεροβασίλη το χαρακτήρισε «αυτοκτονική επιλογή» για τον ίδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v