Τι απαντά η κυβέρνηση στις αντιδράσεις για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ

Τα παράπονα επαγγελματικών κλάδων και κοινωνικών ομάδων για τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη. Το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο, το «μισογεμάτο ποτήρι» και τα «λεφτόδεντρα». Η απάντηση σε ένστολους και γιατρούς.

Τι απαντά η κυβέρνηση στις αντιδράσεις για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ

Αντιμέτωπη με τα παράπονα επαγγελματικών κλάδων και κοινωνικών ομάδων αναφορικά με τις «πενιχρές» -όπως τις χαρακτηρίζουν- εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται η κυβέρνηση. Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να μοιράσει λίγα σε πολλούς, εντός μάλιστα του αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, άφησε, ως φαίνεται, αρκετούς διαμαρτυρόμενους, που θεωρούν εαυτούς αδικημένους και υποστηρίζουν πως θα έπρεπε να λάβουν αρκετά περισσότερα.  

Από τις επόμενες κιόλας ώρες των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων από το Βελλίδειο, ξεκίνησαν οι αντιδράσεις, μέσω ανακοινώσεων, δηλώσεων αλλά και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ανάμεσα στους άλλους, τη διαφωνία τους για τα ανακοινωμένα μέτρα που «δεν επιλύουν τα προβλήματά τους», εξέφρασαν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), οι λιμενικοί, οι εποχικοί πυροσβέστες, οι επιχειρηματίες από τον χώρο των ξενοδοχείων, η ΓΣΕΕ, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν λογικό το γεγονός ότι «σχεδόν όλοι ζητούν κάτι παραπάνω από αυτά που παίρνουν. Ήταν δεδομένο πως δεν θα λύνονταν όλα τους τα προβλήματα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορούσαν να δοθούν περισσότερα χρήματα από τα δημόσια ταμεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για ικανοποίηση των αιτημάτων τους και δέσμευσή μας είναι ότι θα το κάνουμε. Με την υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματός μας, θα το πετύχουμε», σημειώνουν.

«Βαδίζουμε σε έναν δρόμο, αρχίζουμε και γεμίζουμε το ποτήρι, αλλά ακόμη δεν είναι γεμάτο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (στον ΣΚΑΪ).

«Μαθητευόμενοι μάγοι»

Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι οι μισθολογικές ενισχύσεις που παρέχονται «είναι αρκετά σημαντικές με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας και απαντούν σε σημαντικό βαθμό στην ανάγκη στήριξης των εισοδημάτων των πολιτών». Από την άλλη, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους, ότι «δεν είμαστε μαθητευόμενοι μάγοι, ούτε έχουμε λεφτόδεντρα. Οι εποχές που κάποιοι υπόσχονταν τα πάντα στους πάντες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί».

Ειδικά για τους ένστολους, στην κυβέρνηση, μολονότι συμφωνούν ότι δικαιούνται περισσότερα, διευκρινίζουν πως, εκτός από την αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των νυχτερινών, θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους και λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και εξαιτίας της γενικής αύξησης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων το επόμενο έτος. Επομένως, σύμφωνα με το συγκεκριμένο συλλογισμό, η συνολική αύξηση για τους ίδιους θα είναι αρκετά υψηλότερη.

Αλλά και για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  όσο υπάρχουν χρήματα, θα δίνονται σίγουρα σε αυτούς που τα δικαιούνται, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Ο πρωθυπουργός προήδρευσε χθες σε σύσκεψη για τους στόχους της ερχόμενης τριετίας για το ΕΣΥ. «Θέλω να υπενθυμίσω την πολύ σημαντική ανακοίνωση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, που θα ενισχύσει σημαντικά το εισόδημά τους από τη στιγμή υλοποίησης του μέτρου. Ένα μέτρο το οποίο, εξάλλου, αποτελούσε πάγιο αίτημα των γιατρών του ΕΣΥ», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη Τύπου με θέμα την εξειδίκευση των μέτρων για τα εισοδήματα των εργαζoμένων στο ΕΣΥ, αλλά και τους βασικούς μεταρρυθμιστικούς στόχους σε βάθος τριετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v