Στο επόμενο στάδιο από αυτό της ανακοίνωσης των 45 μέτρων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ προχωρά η κυβέρνηση και αυτό δεν είναι άλλο από την επικοινωνιακή προβολή και εξειδίκευσή τους, με ταυτόχρονο προσδιορισμό των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησής τους.
Ήδη, από χθες όλοι οι υπουργοί – συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου (Άκης Σκέρτσος, Μάκης Βορίδης, Παύλος Μαρινάκης, Θανάσης Κοντογεώργης), μέσω τηλεοπτικών συνεντεύξεών τους, βγήκαν να υπερασπιστούν «την αξία και χρησιμότητα των μέτρων», εστιάζοντας στο αφήγημα της σύγκλισης της Ελλάδας με την Ευρώπη όσον αφορά τα εισοδήματα, καθώς και στην έλλειψη εναλλακτική επιλογής στην διακυβέρνηση της χώρας πλην της ΝΔ.
Η εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα παρακολουθείται από τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του καθημερινά, ενώ θα υπάρξουν και σχετικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Η πρώτη έγινε χθες το απόγευμα για το ζήτημα της σχολικής στέγης και την υλοποίηση του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου», με κονδύλι 250 εκατομμύρια ευρώ που αφορά την ανακαίνιση σχολικών εγκαταστάσεων, ενώ λίγο νωρίτερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έκανε γνωστές λεπτομέρειες των μέτρων της αρμοδιότητάς της.
Αύριο, Τετάρτη, θα γίνει σύσκεψη του κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς προϊσταμένους του υπουργείου Υγείας, που στη συνέχεια αυτοί θα εξειδικεύσουν τα μέτρα για τα εισοδήματα των εργαζόμενων στο ΕΣΥ και τους βασικούς μεταρρυθμιστικούς στόχους της τριετίας. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί κάτι αντίστοιχο όσον αφορά τη στήριξη της οικογένειας, με εξειδίκευση των μέτρων για το δημογραφικό ζήτημα, την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και την στήριξη των εργαζόμενων γονιών μέσω της καλύτερης σύζευξης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, ενώ μια μέρα αργότερα θα γίνει η εξειδίκευση των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος. Τέλος τη Δευτέρα θα παραχωρηθεί συνέντευξη τύπου εξειδίκευσης των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στην μεταποίηση και στον τουρισμό.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Ήδη, πάντως υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων, σχετικά με τις μικρές παροχές που ανακοίνωσε γι’ αυτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βελλίδειο, όπως των συνταξιούχων και των ενστόλων. Το πρωθυπουργικό περιβάλλον παραπέμπει στην τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη στην συνέντευξη τύπου της Κυριακής, σύμφωνα με την οποία «δεν είναι αυτό το οποίο ενδεχομένως κάποιοι προσδοκούσαν, αλλά είναι μια αρχή. Ας κρατήσουμε αυτό».
Και αυτό, σε αναμονή των νέων δημοσκοπήσεων που θα αποτυπώσουν το πώς υποδέχθηκαν οι πολίτες τις εξαγγελίες Μητσοτάκη και την γενικότερη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη.
Αναπόφευκτα το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο και στις ραγδαίες εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενόψει της τελικής μορφής του υπό διαμόρφωση χώρου της κεντροαριστεράς, μολονότι στο Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών, τα οποία θέτουν σε δοκιμασία και την σχέση εμπιστοσύνης της κυβέρνησης με την κοινωνία.
«Εγώ δεν τα έχω βάψει και μαύρα για την κατάστασης του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης (στον ΣΚΑΪ) και συνέχισε: «Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι έχουν μπει σε διαδικασία ρευστοποίησης αλλά διαβάζουν λάθος τους λόγους. Θεωρούν ότι βρίσκονται σε διαδικασία ρευστοποίησης επειδή βρίσκεται εκεί ο Στέφανος Κασσελάκης και πιστεύουν ότι η αποπομπή Κασσελάκη είναι η λύση. Όμως ο Κασσελάκης βρέθηκε εκεί ως συνέπεια, αποτέλεσμα της κρίσης, όχι ως αίτιο».