ΣΥΡΙΖΑ: Μπαίνουν «φίλτρα» στις υποψηφιότητες για νέο πρόεδρο

«Αυτή τη φορά θα είναι αλλιώς», λένε οι νικητές της πρότασης μομφής. Δηλαδή «υποψήφιοι με πολιτικές πλατφόρμες που θα εγκριθούν από το συνέδριο». Τα σενάρια για τις κινήσεις Κασσελάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Μπαίνουν «φίλτρα» στις υποψηφιότητες για νέο πρόεδρο

Στη φράση «δεν πρέπει να ξαναγίνουν τα περσινά λάθη για την εκλογή προέδρου» συμπυκνώνεται η τακτική που θα ακολουθήσει η νέα, πλέον, πλειοψηφία στα ηγετικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη.

Όπως εξηγούν στελέχη των «87», το «λάθος» που έγινε πέρυσι, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, είναι ότι επικυρώθηκαν οι υποψηφιότητες όσων διεκδίκησαν την προεδρία χωρίς να προηγηθεί ολοκληρωμένη συζήτηση σε έκτακτο συνέδριο. Αντιθέτως, επελέγη η οδός του μονοήμερου διαρκούς συνεδρίου, όπου ο κάθε υποψήφιος κατέθεσε τις απαιτούμενες υπογραφές και έκανε μία γενική πολιτική ομιλία.

Αυτό, λένε, είχε ως αποτέλεσμα να παρεισφρήσει στην κούρσα διαδοχής «ο άγνωστος Κασσελάκης» και να ανακηρυχθεί υποψήφιος.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, οι ίδιες πηγές λένε ότι «αυτή τη φορά θα είναι αλλιώς», δηλαδή «ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να παρουσιάσει στο έκτακτο συνέδριο πολιτική πλατφόρμα επί της οποίας θα κριθεί από το Σώμα, το οποίο θα του δώσει το πράσινο φως για να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος».

Δεδομένου ότι η εν λόγω, αυστηρή, διαδικασία απαιτεί χρόνο, απορρίφθηκε ήδη από την Κεντρική Επιτροπή την Κυριακή (μετά την καθαίρεση του κ. Κασσελάκη) η πρόταση του Παύλου Πολάκη να είναι fast track η εκλογή νέου προέδρου, ώστε σε ένα-ενάμιση μήνα να έχει κλείσει η εκκρεμότητα.

Η πρόταση αυτή μάλιστα όχι απλώς μειοψήφησε, αλλά συγκέντρωσε μικρό μονοψήφιο αριθμό ψήφων, «προσγειώνοντας», όπως λένε, τον κ. Πολάκη «στην πραγματικότητα των συσχετισμών».

Η πρόθεση στελεχών, τόσο από τους «87» όσο και από την… πάλαι ποτέ προεδρική πλειοψηφία (σ.σ. που όμως δεν ανήκαν στον σκληρό πυρήνα του κ. Κασσελάκη) είναι η εκλογή νέου προέδρου να γίνει «κάπου στα μισά Νοεμβρίου». Να μην εξαντληθεί, δηλαδή, η καταστατική προθεσμία «μέσα σε τρεις μήνες» για τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου, διότι αυτό θα σήμαινε ότι η εκλογή προέδρου θα πήγαινε για το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του επόμενου.

Στους «87», πάντως, υπάρχει και το αίτημα για «κανονικό συνέδριο» με προσυνεδριακές διαδικασίες, διάλογο κ.λπ., ακόμα και αν αυτό «στέλνει» την εκλογή προέδρου στο τέλος του έτους.

Μία πρώτη συζήτηση θα γίνει το απόγευμα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή το επόμενο Σαββατοκύριακο για να ψηφίσει τον «οδικό χάρτη».

«Κασσελικά βέλη» στον Νίκο Παππά

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Παππάς θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Κατά τις πληροφορίες, δεν θα γίνει η συνήθης ομιλία στο Βελλίδειο το Σάββατο, καθώς δεν υπάρχει επαρκής χρόνος προετοιμασίας (σ.σ. θα γίνει συνάντηση με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων), αλλά θα δοθεί η συνέντευξη Τύπου την Κυριακή.

Ο κ. Παππάς αναλαμβάνει αυτό το «καθήκον» μετά από απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ φαίνεται ότι εξομαλύνονται οι σχέσεις του με τους «87». Σύμφωνα με συνομιλητές του άλλωστε δεν ενοχλείται από τις κατηγορίες που του εκτοξεύουν οι «κασσελακικοί» ότι «έπαιξε παιχνίδι υπέρ της πρότασης μομφής». Όπως λένε, «ο κ. Παππάς ήταν υπέρ μίας ενωτικής και χαμηλών τόνων ομιλίας του κ. Κασσελάκη, αντί της ‘εμπρηστικής’ που έκανε και έστρεψε εναντίον του τους περισσότερους αμφιταλαντευόμενους».

Τα σενάρια για τον Στ. Κασσελάκη

Στο μείζον ερώτημα που αφορά τα επόμενα βήματα του κ. Κασσελάκη, τα σενάρια είναι δύο: να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ή να ιδρύσει δικό του κόμμα. Οι ελάχιστοι, δηλαδή, που συνομιλούν αυτές τις ώρες μαζί του έχουν αποκλείσει… το τρίτο σενάριο «να τα βροντήξει» και να επιστρέψει στην Αμερική.

Στην περίπτωση ίδρυσης δικού του κόμματος, το αδύνατο σημείο είναι πως δεν θα έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση για 2,5 χρόνια μέχρι τις νέες εθνικές εκλογές. Θα μπορούσε, θεωρητικά, να στηριχτεί το νέο του εγχείρημα από έναν αριθμό νυν βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση θα κάνουν και οι ίδιοι ό,τι κατηγόρησαν όσους έφυγαν πέρυσι: αποχώρηση χωρίς να παραδώσουν τις έδρες τους στο κόμμα.

Πέραν τούτου, για να σχηματιστεί νέα κοινοβουλευτική ομάδα κόμματος που δεν έλαβε μέρος στις εθνικές εκλογές, απαιτούνται δέκα βουλευτές. Κι ως γνωστόν, μπορεί ο κ. Κασσελάκης να είχε την απόλυτη στήριξη 17 βουλευτών, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα τον ακολουθήσουν οι δέκα εξ αυτών «στο άγνωστο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v