Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης μετά τη ΔΕΘ

Οι «πολλές τακτικές μικρές νίκες» και οι δράσεις των κλιμακίων βουλευτών και κομματικών στελεχών. Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και το κοινοβουλευτικό έργο.

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης μετά τη ΔΕΘ

Τις επόμενες κινήσεις, μετά και την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το προηγούμενο τριήμερο, μελετούν στην κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου αποτιμούν θετικά την διπλή δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού, το Σάββατο με την ομιλία στο Βελλίδειο και την Κυριακή με τη συνέντευξη τύπου, εκτιμώντας ότι μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την δημοσκοπική ανάκαμψη και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Βασικό βήμα για να επιτευχθεί αυτό είναι η εξειδίκευση μέσα στην εβδομάδα των 45 μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης από τους υπουργούς. Κάτι που θα ξεκινήσει από σήμερα κιόλας, με την επεξήγηση  από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τους υφυπουργούς Χρίστο Δήμα και Θάνο Πετραλιά των πρωτοβουλιών που αφορούν τις αυξήσεις αποδοχών και τις μειώσεις φόρων.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στη συμπρωτεύουσα αποφασισμένος να συνεχίσει τη σημερινή πολιτική, θεωρώντας ότι τα περισσότερα αποτελέσματά της θα αρχίσουν να φαίνονται αργότερα, στην διάρκεια της τετραετίας, με ορίζοντα το 2027, χρόνο των επόμενων εθνικών εκλογών.  

«Επί της αρχής δεν σχεδιάζω αλλαγή πορείας. Δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις, λέγοντας ότι πρέπει να αλλάξω πράγματα. Αν πρέπει να αναλάβουμε ένα πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, είναι μέρος της διαδικασίας. Τίποτα από όσα κάναμε δεν ήταν στο πρόγραμμά μας», ανέφερε.

Η κυβερνητική στρατηγική του επόμενου διαστήματος είναι να επιτυγχάνονται «πολλές τακτικές μικρές νίκες», σε θέματα κυρίως καθημερινότητας του πολίτη. Έως το 2027, όπως αναφέρουν στο επιτελείο του, «δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη ούτε μία μέρα» και παραπέμπουν στις αλλεπάλληλες θετικές ειδήσεις που ανακοίνωσε τελευταία ο πρωθυπουργός. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, εκτιμά το πρωθυπουργικό περιβάλλον, θα φανούν πολύ περισσότερο το επόμενο διάστημα, βελτιώνοντας το κλίμα για τη ΝΔ και επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση της με την κοινωνία.

Εξηγήσεις

Σε αυτό, σύμφωνα με τον σχετικό σχεδιασμό, θα συμβάλλουν και οι δράσεις των κλιμακίων βουλευτών και κομματικών στελεχών που θα εξορμήσουν τις επόμενες μέρες στις επτά περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να δημοσιοποιήσουν ευρύτερα και να εξηγήσουν στον κόσμο τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να είναι μπροστάρης της συγκεκριμένης προσπάθειας για εξωστρέφεια και επικοινωνιακή αντεπίθεση, ενώ μεγάλη έμφαση θα δοθεί και στο κοινοβουλευτικό έργο το οποίο θα συνεχιστεί ακατάπαυστα, στο πλαίσιο των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.  

Ο κ. Μητσοτάκης προσδιόρισε ως βασικούς στόχους της τετραετίας τη σύγκλιση με την Ευρώπη, κυρίως όσον αφορά τα εισοδήματα, καθώς και την αναβάθμιση του ΕΣΥ. «Στόχος μας η Ελλάδα του 2027 η οποία θα πατάει πάνω σε στέρεες βάσεις, με κάτω του 8% ανεργία, μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ, πληθωρισμό κοντά στο 2% και καλύτερη ποιότητα ζωής για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες», υπογράμμισε.

Την υλοποίηση αυτού του στρατηγικού σχεδιασμού, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν μπορεί να προσφέρει στη χώρα και στους πολίτες καμία άλλη πολιτική δύναμη πλην της ΝΔ, θέτοντας έτσι το θέμα της αναγκαίας πολιτικής σταθερότητας στη χώρα.  

Για δεύτερη συνεχή μέρα εξάλλου, χθες, θέλησε να ξορκίσει τις κατηγορίες περί «μεταρρυθμιστικής κούρασης»: «Στις ευρωεκλογές είχαμε ένα αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών μας, παραμένουμε όμως η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα. Δεν συμφωνώ με την άποψη για μεταρρυθμιστική κούραση. Κάποιες μεταρρυθμίσεις που κάναμε μπορεί να είχαν κόστος, όπως οι φόροι στους επαγγελματίες και ο δικαστικός χάρτης», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Βιέννη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v