Oλοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη και έχει αρχίσει η καταμέτρηση. Σύμφωνα με νεώτερη (άτυπη) ενημέρωση, 210 μέλη ψήφισαν στην κάλπη και 76 έδωσαν ψήφο διά τηλεφώνου. Υπήρξαν δηλαδή εννέα αποχές αφού η Κεντρική Επιτροπή αποτελείται από 295 μέλη.
Για να περάσει η πρόταση μομφής απαιτείται θετική ψήφος από το 50%+1 του συνόλου των μελών (όχι των παρόντων), δηλαδή 148 “ναι”.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Στέφανος Κασσελάκης γνώρισε την πρώτη ήττα σε εσωκομματική διαδικασία, καθώς 122 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν να είναι μυστική (με κάλπη) η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής εναντίον του, όπως πρότειναν οι “87” και ο Παύλος Πολάκης, ενώ μόλις 90 στήριξαν το αίτημα της ηγεσίας για φανερή, ονομαστική, ψηφοφορία. (Κατά άλλους οι ψήφοι ήταν 86 και τέσσερα λευκά).
Η παραμονή του κ. Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος κρέμεται από μια κλωστή, καθώς:
— Από τα 295 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής προσήλθαν και ψήφισαν χθες το βράδυ μόλις 212. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται απουσία του 30%, σχεδόν, των μελών σε μία τόσο κρίσιμη διαδικασία - και στιγμή.
Όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα, οι απουσίες προήλθαν κατά το πλείστον από τη λεγόμενη “προεδρική” πλευρά. Κι αυτό διότι οι “87” (ή “ομάδα Τσίπρα”) είχαν διανείμει από το πρωί χθες κείμενο με σκληρή κριτική στον πρόεδρο, το οποίο έφερε τις υπογραφές 100 μελών του οργάνου.
Όταν οι ίδιοι κατέθεσαν αργότερα και επισήμως την πρόταση μομφής, ο Παύλος Πολάκης τη στήριξε και το αποτέλεσμα στην αναμέτρηση για το εάν η εν λόγω ψηφοφορία θα είναι μυστική ή φανερή έληξε με 122 ψήφους υπέρ της μυστικής. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Πολάκης έχει ομάδα τουλάχιστον 20 μελών.
— Η πλευρά των “87”-Πολάκη εκτιμά ότι τη σημερινή… κανονική ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής στον κ. Κασσελάκη θα υπερψηφίσουν “τουλάχιστον” 150 μέλη του οργάνου και, άρα, θα περάσει, καθώς απαιτούνται 148 “ναι”.
Σ' αυτό, λένε, θα συμβάλει και η συμφωνία που επιτεύχθηκε να ψηφίσουν… τηλεφωνικά οι δικαιολογημένα απόντες, δηλαδή όσοι έχουν πρόβλημα υγείας, όσοι έμειναν στη Θεσσαλονίκη για τις διαδηλώσεις και ένας που απουσιάζει στο εξωτερικό.
Το γεγονός ότι θα υπάρχει τηλεφωνική ψήφος σε… μυστική ψηφοφορία ούτε προβλέπεται στο καταστατικό, αλλά ούτε και απαγορεύεται. Όπως λένε μάλιστα στελέχη (από όλες τις πλευρές), η τηλεφωνική ψήφος έχει επιλεγεί κι άλλες φορές στο παρελθόν για εκλογή οργάνων του κόμματος.
— Η προεδρική πλευρά βρέθηκε χθες με μόλις 86 ή 90 ψήφους, που σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των απόντων προέρχεται από αυτήν - ή τουλάχιστον έτσι είχαν καταγραφεί.
Εάν δεν προσέλθουν ούτε σήμερα ή προσέλθουν και ψηφίσουν (μυστικά) υπέρ της πρότασης μομφής, τότε η (πάλαι ποτέ;) προεδρική πλειοψηφία θα γίνει μειοψηφία - και μάλιστα ούτε καν οριακή.
Άγρια νύχτα…
Τη νύχτα που πέρασε… άναψαν τα τηλέφωνα προκειμένου η κάθε πλευρά να διασφαλίσει ψήφους.
Τα επόμενα βήματα:
— Εάν η πρόταση μομφής περάσει, τότε, βάσει του καταστατικού, θα προκηρυχθεί έκτακτο συνέδριο.
Με τι αντικείμενο; Κατά τους “87”-Πολάκη για να κατατεθούν επισήμως οι υποψηφιότητες για νέο πρόεδρο.
Κατά ορισμένα στελέχη της προεδρικής πλευράς, όμως, το έκτακτο συνέδριο μπορεί “να ακυρώσει την πρόταση μομφής”, διότι “είναι ανώτερο όργανο από την Κεντρική Επιτροπή”.
Το βέβαιο είναι ότι το καταστατικό έχει πολλά κενά σημεία, καθώς όταν καταρτίστηκε (το 2022) ουδείς είχε προβλέψει ότι, κάποια στιγμή, θα γινόταν πρόταση μομφής στον πρόεδρο.
Όπως σημειώσαμε και χθες, είναι η πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά που τίθεται τέτοιο θέμα για πρόεδρο όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά οποιουδήποτε κόμματος.
— Εάν η πρόταση μομφής δεν περάσει, δηλαδή δεν συγκεντρώσει τις 148 ψήφους, τότε ο κ.Κασσελάκης θα παραμείνει στη θέση του, ακόμα κι αν το “όχι” αποσπάσει λιγότερες ψήφους. Κι αυτό διότι, κατά το καταστατικό, για να περάσει μια πρόταση μομφής απαιτείται το 50%+1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και όχι των παρόντων στη ψηφοφορία.
Κυριακή (μεσημέρι) κοντή γιορτή…