Μάντζος: Οι κινήσεις της Τουρκίας προκαλούν ανησυχία

«Η πρόσφατη επιδίωξη της Τουρκίας να ενισχύσει τις σχέσεις της με γειτονικές χώρες, όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Αίγυπτος, αποτελεί σαφή ένδειξη για αύξηση επιρροής στα Βαλκάνια και την Αν. Μεσόγειο», δήλωσε ο υπεύθυνος Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ.

Μάντζος: Οι κινήσεις της Τουρκίας προκαλούν ανησυχία

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο διεθνές περιβάλλον της χώρας δημιουργούν εύλογες ανησυχίες και επισημαίνουν την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση, έγκαιρη ανάλυση, ορθό σχεδιασμό και μεθοδικές κινήσεις εκ μέρους της Ελλάδας», δήλωσε ο Δημήτρης Μάντζος, Βουλευτή Επικρατείας και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Αναλυτικά:

«Η πρόσφατη επιδίωξη της Τουρκίας να ενισχύσει τις σχέσεις της με γειτονικές χώρες, όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Αίγυπτος, αποτελεί σαφή ένδειξη της στρατηγικής της στόχευσης για αύξηση της επιρροής της στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία, με ένα συνδυασμό διπλωματικών και οικονομικών εργαλείων, θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ενώ υπονομεύει τα εθνικά μας συμφέροντα.

Η στήριξη που παρέχει στη Βόρεια Μακεδονία, με έμφαση σε θέματα στρατηγικής συνεργασίας και άμυνας, εγείρει σοβαρά ζητήματα για την Ελλάδα. Η συχνή χρήση του όρου "Μακεδονία" από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, όχι μόνο υπονομεύει τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και προσβάλλει την ιστορική αλήθεια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Επιπλέον, η σύναψη 17 νέων συμφωνιών της Τουρκίας με την Αίγυπτο υπογραμμίζουν τη φιλοδοξία της Άγκυρας να αναβαθμίσει τον ρόλο της ως ρυθμιστή των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που η αίτηση ένταξής της στην ομάδα κρατών BRICS πιστοποιεί την πρόθεσή της να αναζητήσει εναλλακτικές συμμαχίες, περιπλέκοντας περαιτέρω τις σχέσεις της με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Είναι φανερό πως η Τουρκία, υπό την ηγεσία του κ. Ερντογάν, επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τη γεωπολιτική της θέση μέσω τακτικών ελιγμών, που απειλούν τη σταθερότητα της Δύσης και εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της ως μέλους του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής. Η κυβέρνηση οφείλει να δράσει άμεσα και αποφασιστικά, ενισχύοντας τις διπλωματικές μας σχέσεις με στρατηγικούς συμμάχους προκειμένου να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταθεί με αποφασιστικότητα και καθαρή φωνή απέναντι στις τουρκικές επιδιώξεις, προστατεύοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας οφείλει να παραμείνει προσηλωμένη στη διαφύλαξη των δικών της γεωπολιτικών συμφερόντων, ενώ παράλληλα να αποτρέπει οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της διεθνούς νομιμότητας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v