ΣΥΡΙΖΑ: Τρεις βουλευτικές θητείες και… τέλος;

Παραμένουν οι «τρεις θητείες» στο ισχύον καταστατικό, αφού δεν πέρασε η πρόταση Κασσελάκη για εκ νέου υποψηφιότητα σε άλλη περιφέρεια. Αφορά την πλειοψηφία των σημερινών βουλευτών, που διανύει ήδη την τρίτη θητεία.

ΣΥΡΙΖΑ: Τρεις βουλευτικές θητείες και… τέλος;

Μεταξύ των καταστατικών προτάσεων που παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν και οι τρεις θητείες των βουλευτών, με τη σημείωση ότι όποιος ήθελε να επανεκλεγεί για τέταρτη φορά θα έπρεπε να αλλάξει εκλογική περιφέρεια.

Η πρόταση «δεν πέρασε» από την Επιτροπή Καταστατικού, που συνεδρίασε μέχρι τα ξημερώματα σήμερα.
Προς το παρόν, επομένως, παραμένει ως έχει το άρθρο του ισχύοντος καταστατικού, το οποίο ορίζει… τρεις θητείες και τέλος.

Όπως αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο, δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι όσοι έχουν διατελέσει βουλευτές ή ευρωβουλευτές «επί τρεις διαδοχικές περιόδους, στις οποίες δεν συνυπολογίζονται βουλευτικές περίοδοι με διάρκεια μικρότερη των 2/3 της πλήρους διάρκειας της βουλευτικής περιόδου (δηλαδή των τριάντα δύο (32) μηνών), αρχής γενομένης από το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Από το κώλυμα εξαιρείται ο/η πρόεδρος του κόμματος ή οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί».

Δεδομένου ότι το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έγινε το 2013, οι περισσότεροι από τους σημερινούς βουλευτές διανύουν ήδη την τρίτη θητεία και, άρα, δεν θα μπορούν να είναι εκ νέου υποψήφιοι όταν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές.

Αυτό σημαίνει ότι το θέμα των βουλευτικών θητειών θα το... ξαναδούν ή θα μείνει ως έχει το καταστατικό, οπότε η επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει εκ βάθρων.

Κατά τα λοιπά, δεν έγινε δεκτή και η άλλη πρόταση του προέδρου να μειωθεί το νέο ηγετικό όργανο στα 151 μέλη (από 300 που είναι σήμερα), καθώς έγινε δεκτή η 201μελής σύνθεση του. Επίσης, δεν θα μετονομαστεί η Κεντρική Επιτροπή σε Εθνικό Συμβούλιο.

Όσο για το όνομα του κόμματος, αυτό παραπέμφθηκε για το συνέδριο του Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v