Οι στόχοι και τα στοιχήματα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Από σήμερα στη συμπρωτεύουσα ο πρωθυπουργός για τα εγκαίνια της 88ης Έκθεσης. Οι προτεραιότητες και οι δημοσιονομικές ισορροπίες που καλείται να κρατήσει. Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι.

Οι στόχοι και τα στοιχήματα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Με στόχο την επιβεβαίωση της «συμφωνίας αλήθειας» που συνυπέγραψε με τους πολίτες τον περσινό Ιούνιο και την ανανέωση της σχέσης εμπιστοσύνης με αυτούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός, σε μια δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνησή του, αναζητά την επανεκκίνηση αυτής, με όχημα τις μεταρρυθμίσεις και με κορυφαίο στοίχημα την αντιμετώπιση της καθημερινότητας του πολίτη.

Αύριο, Σάββατο, ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο και την Κυριακή θα παραχωρήσει την καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου, απ’ όπου θα επιδιώξει να πείσει για την αποφασιστικότητά του να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το προεκλογικό κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος, η αντιμετώπιση του δημογραφικού και του στεγαστικού προβλήματος, η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της δημόσιας εκπαίδευσης, καθώς και η διαχείριση της κλιματικής κρίσης αναμένεται να καταλάβουν μεγάλο μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού, ο οποίος καλείται να προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις κυρίως υπέρ των πιο ευάλωτων, κινούμενος ταυτόχρονα εντός του προσδιορισμένου δημοσιονομικού πλαισίου.  

«Αυτό το οποίο δεν μας έχει συνηθίσει να κάνει ο Πρωθυπουργός είναι να βγάζει ένα μεγάλο καλάθι, για να γίνει προσωρινά ευχάριστος και να υποθηκεύσει τις επόμενες γενιές», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr.

Κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτής και πολύ περισσότερο στη δεύτερη τετραετία, που έχουμε διανύσει το ένα από τα τέσσερα χρόνια, όπως είπε, «είναι με μόνιμες παρεμβάσεις, με μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, να οδηγηθούμε στα 1.500 ευρώ μέσο μισθό και βέβαια επειδή δεν είναι μόνο τα ζητήματα οικονομίας, αλλά και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει, έχουν προχωρήσει, πολλά εξ αυτών έχουν νομοθετηθεί, που ήταν στο πρόγραμμά μας το 2023, να περιγράψει τι έχει γίνει αυτόν τον πρώτο χρόνο και πώς θα οδηγηθεί η χώρα στο τέλος αυτής της τετραετίας. Σε ποιο σημείο θέλουμε να είναι και τι θέλουμε να κάνουμε το 2027, σε όλους τους σημαντικούς τομείς πολιτικής».

«Ζυγισμένα και δίκαια»

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία για έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της αύξησης των δαπανών του επόμενου έτους κατά επιπλέον 500 εκατ. ευρώ, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω παρεμβάσεις σε διάφορες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες και ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κάνει λόγο για «μέτρα ζυγισμένα και δίκαια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας τη βαρύτητα που θέλει να δώσει στο ζήτημα της δημόσιας υγείας και απαντώντας στη δριμεία κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με χθεσινή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρόβαλε την εφαρμογή νέων μέτρων στήριξης για τους γιατρούς του ΕΣΥ στις προβληματικές και άγονες περιοχές της χώρας. Επανέλαβε δε τη δέσμευση της κυβέρνησης για την αναβάθμιση του συστήματος υγείας, παρά τις χρόνιες δυσκολίες και παθογένειες και ενώ έντονα είναι τα σενάρια για νέα αύξηση των αποδοχών του ιατρικού προσωπικού.

Παράλληλα, δεδομένες θεωρούνται η περαιτέρω μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μαζί με κάποιες άλλες ακόμα σημειακές παρεμβάσεις γι’ αυτούς, η ταύτιση (σε κάποιες περιπτώσεις και όχι οριζόντια) των τριτέκνων με τους πολύτεκνους και η αύξηση του επιδόματος τέκνου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v