ΠΑΣΟΚ για Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Υψηλή παραβατικότητα

«Δεν αποτρέπει τη διάπραξη παραβάσεων, ενώ διαπιστώνεται ότι συνεχίζεται η αιμορραγία εισφορών που αναφέρεται στην αδήλωτη εργασία και τις μαύρες υπερωρίες», αναφέρει ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Μουλκιώτης, υπεύθυνου ΚΤΕ Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων.

ΠΑΣΟΚ για Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Υψηλή παραβατικότητα

Ο Βουλευτής Γιώργος Μουλκιώτης, Υπεύθυνος ΚΤΕ Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων, κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας κ. Νίκη Κεραμέως, με θέμα « Υψηλή παραβατικότητα στις εργασιακές σχέσεις και με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας».

Αναφέρθηκε στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι στους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος 2024 και τους μήνες Ιανουάριος – Ιούλιος, καταγράφηκε υψηλή παραβατικότητα στις εργασιακές σχέσεις και στη δεύτερη θέση όσες επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεωτικά έχουν ενταχθεί στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας (ΑΑΕΕ), όπως δημοσιεύθηκε, τα παραπάνω έχουν πραγματοποιηθεί στο πρώτο διάστημα εφαρμογής του νέου μέτρου, χωρίς να έχουν ακόμη υποχρεωθεί να το εφαρμόσουν επιχειρήσεις – εργοδότες που ασχολούνται με τους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού.

Η υψηλή παραβατικότητα εντοπίζεται στην αδήλωτη εργασία, στους πίνακες προσωπικού και στην υπέρβαση του ωραρίου εργασίας, ενώ τα επιβληθέντα πρόστιμα σε παραβατικές συμπεριφορές εργοδοτών, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούσαν ζητήματα που αναφέρονται στο ωράριο εργασίας.

Επισημαίνεται ότι η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας δείχνει στα πρώτα βήματα εφαρμογής της, να μην έχει την επίδραση που αναμενόταν, καταγράφοντας πλείστες παραβιάσεις, ούτε να αποτρέπει τη διάπραξή τους και να βρίσκεται στη δεύτερη θέση των εντοπιζόμενων παραβάσεων, ενώ διαπιστώνεται ότι συνεχίζεται η «αιμορραγία» εισφορών που αναφέρεται στην αδήλωτη εργασία και τις «μαύρες» υπερωρίες.

Ο Βουλευτής Γιώργος Μουλκιώτης, καλεί την Υπουργό Εργασίας και Κοιν. Ασφαλίσεων να απαντήσει:

  1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας σε σχέση με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους κλάδους εργασίας που προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση της και να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων;
  2. Πως εξετάζεται το ζήτημα της συνεχιζόμενης αυξητικά παραβατικότητας των εργοδοτών όσον αφορά ζητήματα που σχετίζονται με το ωράριο εργασίας και ποιά περαιτέρω μέτρα σκοπεύετε να εφαρμόσετε;
  3. Πως αντιμετωπίζεται το ζήτημα ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασία δείχνει στα πρώτα βήματα εφαρμογής της, να μην έχει την επίδραση που αναμενόταν, καταγράφοντας πλείστες παραβιάσεις, ούτε να αποτρέπει τη διάπραξή τους και βρίσκεται στη δεύτερη θέση των εντοπιζόμενων παραβάσεων.
  4. Θα υπάρξουν περαιτέρω και συχνότεροι έλεγχοι για την αντιμετώπιση του φαινομένου και αυτό καθίσταται εφικτό με το υπάρχον ελεγκτικό στελεχιακό δυναμικό;
  5. Πως σκοπεύει το Υπουργείο να ισχυροποιήσει και να δυναμώσει το νέο μέτρο προστατεύοντας το εργατικό δυναμικό;

Σε σχέση με την παραβατικότητα που έχει διαπιστωθεί από τους διενεργηθέντες ελέγχους στην αδήλωτη εργασία και τις «μαύρες» υπερωρίες, ποιό είναι το ποσό το οποίο προσδιορίζει το Υπουργείο, ότι αποτελεί η «αιμορραγία» των εισφορών;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v