Λεπτές ισορροπίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Πώς αποτιμά η Αθήνα τη συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν. Οι διεκδικήσεις της Άγκυρας και τα εμπόδια εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Τα μηνύματα και το επικείμενο τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Λεπτές ισορροπίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η χθεσινή συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στο Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε., πέντε χρόνια μετά την προηγούμενη, θεωρείται από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες ως ένα -μικρό έστω- βήμα σύγκλισης μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, μολονότι η απόσταση που τις χωρίζει εξακολουθεί τεράστια.   

Η Άγκυρα, επιμένοντας να προβάλλει τον σημαίνοντα ρόλο της στην γεωπολιτική σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου, διεκδικεί τα μέγιστα δυνατά οφέλη από κάθε διαπραγμάτευσή της, την ώρα που έχει ανοίξει νέο δίαυλο επικοινωνίας με τις ΗΠΑ (όσον αφορά τα εξοπλιστικά), αλλά και με την Αίγυπτο (επίκειται επίσκεψη του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Τουρκία τις επόμενες μέρες).

Μέσα σε αυτό το κλίμα, έχει μειωθεί ο δείκτης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν και σε κάθε ευκαιρία η γείτονα φροντίζει να επαναλάβει τις γνωστές απειλές της με τους  ισχυρισμούς περί Γαλάζιας Πατρίδας, αποστρατικοποίησης των νησιών μας κ.λπ.

Και τούτο, λιγότερο από ένα μήνα πριν το νέο τετ α τετ που θα έχουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου θα συζητηθούν το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα του διαλόγου. Ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Χ. Φιντάν χθες στις Βρυξέλλες, κατά την ωριαία συνάντησή τους στα Γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Αθήνα χαρακτηρίζει ανέκαθεν τις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες ως μια θετική εξέλιξη, καθώς συμβάλλει στην αποτροπή των εντάσεων και στην διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο. Και κάτι τέτοιο, επισημαίνεται, ισχύει και με αφορμή το χθεσινό ραντεβού των δύο υπουργών.

Να γίνονται σεβαστά

Όπως έκανε γνωστό η ελληνική πλευρά, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η χώρα μας στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως θα πρέπει να γίνονται σεβαστά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της Ε.Ε.

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης καλού κλίματος, αποφυγής εντάσεων και σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ενώ για το Κυπριακό, υπογράμμισε την σημασία επανεκκίνησης του διαλόγου στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αξιοποίησης της ευκαιρίας που θέτει η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Άγνωστο είναι αν στο τραπέζι της συζήτησης των δύο υπουργών τέθηκαν τα εμπόδια που φέρεται να βάζει το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, παρακωλύοντας τις έρευνες για την πόντιση του καλωδίου ανατολικά των χωρικών υδάτων της Κάσου και της Καρπάθου, εντός της ελληνικής ΑΟΖ σύμφωνα με την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να βάλει στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας ούτε να υποχωρήσει από τις ‘κόκκινες’ γραμμές. Πιστεύουμε στο διάλογο, αλλά σε αντίθεση με τις κορώνες, που ακούγονται από κόμματα, κυρίως των άκρων, είναι δυστυχώς επίμονη η προσπάθεια κάποιων να βάλουν την Ελλάδα σε χειρότερη θέση απ’ ό,τι είναι. Διάλογος δε σημαίνει και συμφωνία, κάθε φορά αξιολογούμε τα δεδομένα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την προηγούμενη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr.

Οι ισορροπίες στις σχέσεις των δύο χωρών συνεχίζουν να είναι λεπτές, όπως λεπτοί πρέπει να είναι και οι χειρισμοί τους, προκειμένου να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων, δυσάρεστων γεγονότων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v