Τι συζήτησαν Γεραπετρίτης-Φιντάν στις Βρυξέλλες

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε πριν από το άτυπο γεύμα των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διήρκεσε περίπου μία ώρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Πού εστίασαν. Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ.

Τι συζήτησαν Γεραπετρίτης-Φιντάν στις Βρυξέλλες

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε πριν από το άτυπο γεύμα των ΥπΕξ της ΕΕ με τον Τούρκο ΥπΕξ. Η συνάντηση διήρκησε μία ώρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Έλαβε χώρα στα Γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως θα πρέπει να γίνονται σεβαστά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ. Επί αυτού απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ της Τουρκίας με την ΕΕ.

Στο σκέλος της συζήτησης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Γεραπετρίτης έθεσε όλα τα θέματα που κατά το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν εντάσεις εκ μέρους της Τουρκίας, επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης καλού κλίματος, αποφυγής εντάσεων και σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Συζητήθηκε, επίσης, η επικείμενη συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, όπου θα συζητηθούν το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα του διαλόγου.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης του διαλόγου στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αξιοποίησης της ευκαιρίας που θέτει η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Κατά την παρέμβασή του στο άτυπο γεύμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Τούρκο ΥπΕξ κ. Φιντάν, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία δύναται να είναι αμοιβαία επωφελής τόσο για την ΕΕ όσο και για την Τουρκία υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η Τουρκία θα σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο σε όλη την έκτασή του, καθώς και την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι Ελλάδα και Τουρκία, παρά τις θεμελιώδεις διαφορές που υφίστανται μεταξύ τους, συνεργάζονται σε σημαντικά θέματα θετικής ατζέντας και είναι σημαντικό να διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας για να προλαμβάνονται κρίσεις.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ζήτημα, το οποίο συναρτάται με την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και κάλεσε την Τουρκία να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ρ. Δούρου: Κατώτερη των περιστάσεων τοποθέτηση

«Τι προσέφερε, επί της ουσίας, η σημερινή συνάντηση των κκ Γεραπετρίτη – Φιντάν, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες; Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γεραπετρίτης “έθεσε όλα τα θέματα που κατά το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν εντάσεις εκ μέρους της Τουρκίας, επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης καλού κλίματος, αποφυγής εντάσεων και σεβασμού του διεθνούς δικαίου”», αναρωτιέται η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου.

«Μια καταφανώς ανεπαρκής, κατώτερη των περιστάσεων τοποθέτηση έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίου, με τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια, όπως αυτά στην Κάσο, που στοχεύουν στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, παραβιάζοντας προκλητικά το διεθνές δίκαιο.

Είναι φανερό ότι ο κ. Γεραπετρίτης απέφυγε να θέσει ευθέως στον συνομιλητή του την ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο, συνδέοντας τις ευρωτουρκικές σχέσεις με την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στη γείτονα όσο αυτή επιλέγει το δρόμο των προκλήσεων. Αντ' αυτού ο κ. Υπουργός περιορίστηκε σε ευχολόγιο για την ευρωπροοπτική της Τουρκίας.

Αυτό λοιπόν που προσέφερε η σημερινή συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν είναι η επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν διαθέτει την απαιτούμενη σαφή, συνεκτική στρατηγική, για την προώθηση του απαραίτητου ελληνοτουρκικού διαλόγου με σαφείς κόκκινες γραμμές προς όφελος των συμφερόντων της χώρας και της ειρήνης στην περιοχή.

Κρίσιμο έλλειμμα ενόψει της επικείμενης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνάντησης των κκ Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, “όπου θα συζητηθούν το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα του διαλόγου”. Κρίσιμο έλλειμμα που αποτυπώνει τις κινδύνους της σημερινής στρατηγικής του δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου της κυβέρνησης της ΝΔ σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της χώρα μας», καταλήγει.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v