Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαρινάκης: Δεν ρισκάρουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα

Η κυβέρνηση δεν ρισκάρει ποτέ τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Στα πέντε χρόνια που κυβερνάμε, καταφέραμε πολλά και σημαντικά για τον τραπεζικό πυλώνα.

Μαρινάκης: Δεν ρισκάρουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα

«Ο πρωθυπουργός ούτε αυτή τη χρονιά θα βγάλει στη ΔΕΘ ένα καλάθι δίνοντάς τα όλα, υποθηκεύοντας τις επόμενες γενιές. Θα καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα. Η κυβέρνηση δεν ρισκάρει ποτέ τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας». Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στην παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συμπρωτεύουσα το άλλο Σαββατοκύριακο.

Η κυβέρνηση, όπως είπε, «εξελέγη πριν από ένα χρόνο με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στόχος είναι να υλοποιηθεί και θα κριθούμε το 2027, να τρέξουμε πιο γρήγορα και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Ο πρωθυπουργός θα αναδείξει τις παρεμβάσεις που έγιναν στην παιδεία, την υγεία, τη δικαιοσύνη, την οικονομία. Η Ελλάδα, στόχος μας είναι να συνεχίσει να βαδίζει στον δρόμο της ανάπτυξης και της σταθερότητας. Μην περιμένετε καλάθι παροχών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν το έκανε ποτέ. Θα παρουσιάσει τα επόμενα βήματα για να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Για την ακρίβεια, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται τελευταία ή προτελευταία σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να πανηγυρίζει, είναι πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα. Αλλά το να παρουσιάζουμε ότι είναι στο τέλος σε όλους τους δείκτες, είναι άδικο. Σημαντική είναι η καλοπροαίρετη κριτική, αλλά η ισοπέδωση δεν οδηγεί πουθενά».

Στο πλαίσιο αυτό, παρέπεμψε σε τρεις στατιστικούς πίνακες: Ο ένας που αποδεικνύει ότι ανάμεσα στις 22 χώρες ΕΕ που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό η Ελλάδα είναι στην 11η θέση. Ο δεύτερος αναφέρεται στον δείκτη πραγματικής κατανάλωσης κατά κεφαλήν εισοδήματος, όπου η Ελλάδα είναι στην 21η θέση και έχει 6 χώρες κάτω από αυτήν. Ο τρίτος πίνακας αφορά το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ και τον ετήσιο δείκτη μεταβολής του, όπου η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις όλα τα τελευταία χρόνια.

Ερωτηθείς για τις πυρκαγιές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «φέτος το καλοκαίρι από την πρώτη Μαΐου είχαμε περίπου 4.000 ενάρξεις πυρκαγιών, περίπου 50% πάνω σε σχέση με πέρυσι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία όλοι οι αρμόδιοι αντέδρασαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πράγματι όμως μια πυρκαγιά, στην ανατολική Αττική, ξέφυγε και ήταν μια πολύ δύσκολη με σημαντικές συνέπειες. Θα αναζητηθεί τι συνέβη με τη συγκεκριμένη πυρκαγιά. Όταν συνάνθρωποί μας έχουν υποστεί ολοσχερείς ζημιές, οφείλεις να δεις τι έφταιξε και να μη συμβεί ούτε αυτό την επόμενη χρονιά. Η κριτική ότι ‘κάθε χρόνο έχουμε τα ίδια’ είναι άδικη. Είδαμε φέτος μια εικόνα, με εξαίρεση αυτήν της πυρκαγιάς της ανατολικής Αττικής, καλύτερη από πέρυσι. Πρέπει να μας προβληματίσει ό,τι συνέβη στην Αττική».

Υγιή τραπεζικό ανταγωνισμό

Σχετικά με το Ε.Σ.Υ., ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για «ξεκάθαρη διαστρέβλωση των δηλώσεων Άδωνι Γεωργιάδη για τις εφημερίες του Σαββατοκύριακου. Είναι δεδομένο ότι η υγεία χρειάζεται πολλά περισσότερα. Έχουμε προχωρήσει πάρα πολλές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Άλλες φαίνονται, άλλες θα φανούν στο μέλλον. Ο υπουργός Υγείας είπε ότι από καταβολής του ΕΣΥ δεν γίνονται εφημερίες Σαββατοκύριακο. Όλα τα βήματα της κυβέρνησης οδηγούν στην κατεύθυνση να έχουμε καλές ειδήσεις, όμως δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε τις αρνητικές ειδήσεις».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη και την αναφορά του στον τριπλασιασμό του μπόνους των τραπεζιτών: «Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο πρόεδρος του κόμματος που έκλεισε τις τράπεζες και χρεοκόπησε τη χώρα να μας κατηγορεί γιατί προσπαθούμε να έχουμε έναν υγιή τραπεζικό ανταγωνισμό. Στα 5 χρόνια που κυβερνάμε, καταφέραμε πολλά και σημαντικά για τον τραπεζικό πυλώνα. Στην Ελλάδα που κάποτε συζητούσαμε αν θα υπάρχουν τράπεζες, είναι σημαντικό ότι συζητάμε πλέον για λιγότερα κόκκινα δάνεια, για ισχυρότερες τράπεζες, για περισσότερα όπλα για τις επιχειρήσεις».

Σε ερώτηση για άρθρο του Politico με αιχμές για την κυβερνητική πολιτική σε διάφορους τομείς, σχολίασε: «Δικαίωμα του κάθε δημοσιογράφου είναι να κάνει τη δική του έρευνα και να παρουσιάζει τη χώρα του όπως πιστεύει. Όμως πρόκειται για στοιχεία 180 μοίρες αντίθετα από την πραγματικότητα. Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ έχει σκοπό να δυσφημίσει τη χώρα στο εξωτερικό, είναι αντίθετο με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου. Η Ελλάδα έχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, παίρνει τις αποφάσεις της. Για τα Τέμπη διεξάγει μια από τις πιο κρίσιμες έρευνες, είναι μια από τις πιο σοβαρές υποθέσεις της χώρας. Ας περιμένουμε τη δικαιοσύνη να δούμε τι θα αποφανθεί, το να στοχοποιούμε το Λιμενικό είναι ευθέως προσβλητικό για τη δουλειά που κάνουν τα στελέχη του».

Σχετικά με την επαναφορά από τον Ταγίπ Ερντογάν του αφηγήματος της γαλάζιας πατρίδας, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση ποτέ δεν πρόκειται να βάλει στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας και να υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές που κρατούν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Πιστεύουμε στον διάλογο, σε αντίθεση με τις διάφορες κορώνες. Είναι επίμονη η προσπάθεια κάποιων να βάλουν την Ελλάδα σε χειρότερη θέση από αυτή που βρίσκεται στην πραγματικότητα. Ο διάλογος έχει εκμηδενίσει σχεδόν τις παραβιάσεις, ενώ στο μεταναστευτικό η κατάσταση είναι καλύτερη, ως αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας με την Τουρκία. Αυτό που είπε ο Τούρκος πρόεδρος το έχει ξαναπεί. Όμως οι ελληνικές θέσεις ακούγονται πλέον δυνατά, αξιολογούμε κάθε φορά τα δεδομένα».

ΣΥΡΙΖΑ: Αμήχανος ο Π. Μαρινάκης κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του

«Ο Παύλος Μαρινάκης επέλεξε και σήμερα τον δρόμο της επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, φανερά ενοχλημένος από τις παρεμβάσεις του Στ. Κασσελάκη τόσο για τα παχυλά μπόνους των τραπεζικών στελεχών, όσο και για την υπόθεση των καταστροφικών σχεδίων για την Αστυπάλαια», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

«Απέναντι στα συγκεκριμένα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Π. Μαρινάκης δεν είχε να αντιπαραβάλλει παρά γενικολογίες για "υγιές τραπεζικό σύστημα" και να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του για την υπόθεση της Αστυπάλαιας. Λυπηρός και λίγος», προσθέτει.

«Όσο για την αμήχανη προσπάθεια του Π. Μαρινάκη να δικαιολογήσει την απαράδεκτη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι «δεν υπάρχουν γιατροί τις Κυριακές», σημειώνουμε μόνο ότι κατέληξε θριαμβευτικά σε ένα …κομψό πλην σαφές άδειασμα του υπουργού Υγείας. Ελπίζουμε να αντιλαμβάνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι όσο αφήνει τον Άδωνι Γεωργιάδη στη θέση του θα αναγκάζεται ολοένα και πιο συχνά σε τέτοιες αποτυχημένες λεκτικές ακροβασίες».

Επίσης συμπληρώνει ανακοίνωση: «Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη διασύρει εξακολουθητικά τη χώρα μας διεθνώς, γεγονός που καταδεικνύει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο δημοσίευμα του Politico, το οποίο χαρακτηρίζει την Ελλάδα «μια χώρα στην οποία δεν αποδίδεται δικαιοσύνη», εστιάζοντας στο έγκλημα των Τεμπών, το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου και το σκάνδαλο των υποκλοπών», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

«Απέναντι στον διεθνή διασυρμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κρύφτηκε σήμερα ξανά πίσω από τη στερεότυπη φράση «να αποφανθεί η δικαιοσύνη», επιστρατεύοντας τοξικότητα, κυνισμό και μισές αλήθειες», προσθέτει.

«Αποδεικνύεται και πάλι ότι αυτή η κυβέρνηση "βλάπτει σοβαρά" τη δημοκρατία, τον ευρωπαϊκό ρόλο της χώρας μας και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση συγκρούεται με την πραγματικότητα

Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πείσει ότι οι μισθοί στην Ελλάδα ανεβαίνουν και το βιοτικό επίπεδο βελτιώνεται, αναφέρει ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχετικά με τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, η πραγματική αλήθεια είναι ότι:

  1. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρώπη των 27.
  2. Τα οφέλη της ανάπτυξης δεν φτάνουν στην κοινωνία. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, για το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα στοιχεία δείχνουν ότι ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε σχεδόν 0,9% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023, το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 1,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση. Η Ελλάδα μάλιστα αποτελεί θλιβερή εξαίρεση μεταξύ των μελών του ΟΟΣΑ, όπου η μέση αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών (0,9%) είναι πολλαπλάσια της αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (0,3%). Ακόμα και σε χώρες όπως η Ολλανδία, όπου το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους, το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε.
  3. Στην τετραετία 2020-2023, οι ακαθάριστες αποδοχές αυξήθηκαν 11%, αλλά ο φόρος εισοδήματος 41%. Αιτία; Η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Εξανεμίζεται έτσι η ελάφρυνση από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v